TUŽNA VIJEST

U 39. godini preminuo Stipe Vuletić, najbolji mladi poljoprivrednik po izboru čitatelja Jutarnjeg

Sa suprugom Mateom Stipe je pokrenuo projekt ‘Mandinaret‘ iz kojeg su slijedećih godina na tržište plasirani nagrađivani proizvodi od agruma

Stipe Vuletić

 Privatna arhiva

Tužna vijest došla je iz Neretvanske doline. Preminuo je Stipe Vuletić (39), voćar i inovativni proizvođač specijaliteta od agruma koji je na natječaju za izbor najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika 2018. godine pobijedio u glasanju čitatelja Jutarnjeg lista.

Sa suprugom Mateom Stipe je 2014. godine pokrenuo projekt "Mandinaret" iz kojeg su sljedećih godina na tržište plasirani nagrađivani sušeni slatkiši od mandarine, marmelade od naranči i limuna i pomalo zaboravljeni arancini.

Prepoznatljive prerađevine i ekološko svježe voće sa njegova OPG-a pronašli su svoje mjesto na europskom tržištu, a za nove ideje dobio je i nagradu Zaba Start u kategoriji poduzetništvo.

Kao što su njegovi djed i baka, Stipan i Danica bili pioniri u proizvodnji agruma polovinom prošlog stoljeća tako je i on, njihovim stopama, uzgoju i preradi sezonskog voća dao novu dimenziju.

Postao je uzorom brojnim mladim poljoprivrednicima u Neretvanskoj dolini i rodnom Opuzenu, te pokazao da se iz njegova kraja na zahtjevno europsko tržište može uspješno plasirati brendirani hrvatski ekološki proizvod.

Sa suprugom Mateom Stipe je boravio i u Bruxellesu na svečanom proglašenju za najboljeg europskog mladog poljoprivrednika u organizaciji tadašnje europarlamentarne Marijane Petir, članice EPP-a.

image

Stipe Vuletić

Goran Mehkek/Cropix

- Stipu Vuletića upoznala sam kada je svojim kreativnim i održivim projektom Mandarinanet stekao simpatije čitatelja Jutarnjeg lista koji su njegov projekt ocijenili najboljim. Mislim da ih je Stipe pridobio na iskrenost jer je taj mladi profesor geografije, dao otkaz u školi i upustio se u poljoprivredne vode, ali je najveće zasluge za uspješnost tvrtke Mandarinet dao svojoj Mateji koja je osmislila koncept izravne prodaje ekološki proizvedenih mandarina i citrusa direktno iz Opuzena na kućne pragove diljem Hrvatske ali i drugih susjednih država. Više puta je naglašavao da je razvoj hrvatske poljoprivrede potrebno imati educirane poljoprivrednike i ulagati u njihovo znanje te smanjiti administraciju koja poljoprivrednicima oduzima previše dragocjenog vremena. Organiziran i staložen, privržen obitelji i svom rodnom kraju, uspješan u svemu što je radio, ustrajan da uspije i kada bi drugi odustali, Stipe je bio dobar primjer ostalim mladim poljoprivrednicima. Upućujem iskrenu sućut obitelji i prijateljima, rekla nam je saborska zastupnica Marijana Petir.

image

Stipe Vuletić i supruga

Privatna arhiva
image

Stipe Vuletić i supruga

Privatna arhiva

Mladi profesor nakon pet godina ostavio siguran posao i dao otkaz u školi

O mladom profesoru geografije koji je dao otkaz da bi se posvetio ekološkoj proizvodnji mandarina prvi smo puta pisali 2018. godine.

- Kao dijete sam vrlo rano, već s dvije godine, išao u berbu mandarina sa svojima, jer u Neretvi kad je berba svi su uključeni u nju, od najstarijeg do najmlađeg, a upravo je tako i bilo kod mene i mojih. Nakon završenog školovanja i stečenog zvanja profesora geografije, radio sam pet godina u prosvjeti nakon čega sam dao otkaz. Ideju o izravnoj prodaji i plasmanu voća na tržište Zagreba, ali i dalje po srednjoj Europi imala je moja djevojka Matea koja je studirala u Austriji i Australiji, imala naprednije poglede od nas lokalnih poljoprivrednika i vidjela cijelu priču iz potpuno druge i drugačije perspektive - ispričao nam je tada.

- Ne kaže se uzalud da iza svakog uspješnog muškarca stoji njegova žena, Matea je upravo ta žena koja je svojom idejom, ali i energijom pogurala cijelu lijepu priču. Udruživši snage, nas dvoje bili smo dobitni tandem - izjavio je Vuletić.

Njegov uspješni projekt Mandarinet započet je idejno 2013. kada su upakirali 300 kg mandarina i odvezli ih u Zagreb, gdje su se nevjerojatnom brzinom - razgrabile. (Jutarnji.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:28