MITING U MEĐIMURJU

U ČAKOVCU SE PROSVJEDOVALO PROTIV ROMA Zastupnik Kajtazi: Oni Romima ne žele dobro ZABILJEŽEN INCIDENT Sudionici skupa nasrnuli na kontraprosvjednike

 
 Željko Hajdinjak / CROPIX

>>> NOVO 12:30 Načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić najavila je da će svim ministarstvima, Vladi, Saboru i Uredu za nacionalne manjine proslijediti dopis u kojemu "svim zlonamjernicima poručuje da današnje okupljanje nije protiv nacionalne manjine", već je to "molba zajednica da se osigura vladavina prava".

"Moramo zaštititi sigurnost stanovnika naše županije", poručila je dodajući da se radi o 'dugogodišnjem kriminalitetu'.

- U Međimurju nema govora mržnje, kaže.

------------------

11:47 - U Europi ljudi, vjerujem, nemaju te probleme. Ne kažem da je cijela romska populacija kritična. Policija zna te delikventne. Ja se pitam zašto ih policija ne ukloni. Oni policiju tuku, nas tuku. Kako će policija intervenirati kad se boji ući u ta naselja? Policija ni sebe više ne može zaštititi, a kako će mene. Policija je stvorila ovaj problem, politika ga mora riješiti, poručio je s bine organizator skupa Alen Pancer.

Kako javlja televizija N1, na skupu se pojavilo i nekoliko kontraprosvjednika, a njih nekolicinu napali su prosvjednici te im silom uklonili transparent koji su istaknuli.

Jedan od organizatora prosvjeda je maturant Tin Hrgović koji kaže kako institucije moraju početi djelovati.

- Ne tražimo puno, samo svoje pravo na normalan život, kaže on.

- Je li ljudsko pravo ubiti ženu koja to svaki dan donosi i prodaje hranu? Ako su to ljudska prava, onda smo mi rasisti, govori Hrgović.

FOTOGALERIJA: Prosvjed u Čakovcu

------------------

11:25 Prema informacijama Međimurskih novina, na prosvjednom skupu u Čakovcu okupilo se oko tisuću ljudi.

------------------

Predsjednica Saveza Roma Kali Sara Suzana Krčmar i saborski zastupnik Veljko Kajtazi gostovali su na N1 televiziji povodom prosvjeda protiv Roma koji se održava u Čakovcu, a koji je započeo u 11 sati i na kojemu se okupilo nekoliko stotina ljudi.

Kajtazi je pozvao sve da se ne odazivaju današnjem prosvjedu jer oni koji ga organiziraju "ne žele Romima dobro". On kaže i kako mu nije jasno zbog čega načelnica općine Pribislavec podržava današnji prosvjed.

"Pokušavao sam na sve načine naći rješenje. Ignorirali su me", kaže Kajtazi i dodaje kako bi bio sretan da je smeće koje se vidjelo u ranije prikazanom prilogu samo romsko jer bi to značilo da Romi dobro žive.

Krčmar dodaje kako ne bi reagirali da je u pitanju prosvjed zbog pojedinaca ili da nudi rješenje, ali da nema potrebe za korištenjem riječi 'Rom'.

Kajtazi se osvrnuo na ispad Hrvoja Zekanovića koji je u petak prekinuo njegovu konferenciju za medije u Saboru.

"Naravno da i romska zajednica želi normalan život. Neću dozvoljavati da se proziva cijela romska zajednica. Očito da je Zekanović već krenuo s parlamentarnim izborima. On pokušava steći popularnost preko Roma i ostalih nacionalnih manjina. Upravo on i njegov predsjednik na društvenim mrežama su još prošli tjedan pozivali na prosvjed. AKo mislimo da će to donijeti dobro, predlažem da svaki tjedan organiziramo prosvjed. Ali ovo sigurno neće donijeti ništa dobro, istaknut će još više govor mržnje i nastradat će najviše romska zajednica", kaže Kajtazi.

"Do ovog prosvjeda ne bi ni došlo da je lokalna samouprava imala sluha", kaže Krčmar.

"Svi govorimo da probleme stvaraju pojedinci. Ako svi znaju koji su to pojedinci, zašto dopuštaju da ti pojedinci i dalje stvaraju probleme", pita se Kajtazi kojemu nije jasno kako će se problem uopće rješavati ako u to nije uključen i Savez Roma Kali Sara.

Kajtazi kaže kako se prema Romima ne može ponašati na ovaj način, a očekivati od njega da vodi normalan život. Ističe kako je nekoliko puta intervenirao da se zaposli Rome u Zagrebu, ali Međimurska županija ne zapošljava Rome, u dućanima ih prate dok kupuju, a neće ih ni poslužiti u kafićima...

"Kad jedan Rom napravi nešto onda se proziva cijela romska zajednica. Krađe romske zajednice su mlijeko, kruh... Ja to ne odobravam, to se ne smije. Ali, zbog toga se proziva cijela zajednica. Romi ne mogu biti objekt, oni moraju biti uključeni u sva događanja", kazao je Kajtazi na N1.

Nevladine udruge: Nedopustivo je što Čakovec nije odobrio prosvjed u organizaciji Saveza Roma

Centar za mirovne studije, Gong, Inicijativa mladih za ljudska prava, Kuća ljudskih prava, Mreža antifašistkinja Zagreba i Pravo na grad smatraju kako je nedopustivo da Grad Čakovec nije odobrio korištenje javne površine za javno okupljanje i mirni prosvjed u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA".

Postupci Grada Čakovca upućuju nas na sumnju u diskriminaciju temeljem etničke pripadnosti, ocijenile su nevladine udruge u priopćenju upućenom u subotu. Postavile su i pitanje - kako je moguće da se dopusti prosvjed koji ima veliki potencijal poticanja na etničku nesnošljivost, a da se istovremeno ne dopusti miran prosvjed nacionalnoj manjini.

U priopćenju se navodi da je "KALI SARA" odlučila organizirati prosvjed kao reakciju na prosvjed pod nazivom "Želim normalan život" čiji organizatori, ocijenile su nevladine udruge, "umivenim jezikom dovode romsku nacionalnu manjinu u kontekst narušavanja sigurnosti građana i nacionalne sigurnosti", odnosno kako bi "KALI SARA" upozorila na neprimjerenost i neistinitost takvih generalizacija.

Podsjeća se kako je "KALI SARA" prvo ponudila da se prosvjed održi na drugome mjestu, a onda i u drugome terminu, odnosno dan nakon održavanje prosvjeda "Želim normalan život" što im, istaknuto je, nije legalno omogućeno.

Sumnja na diskriminaciju na temelju etničke pripadnosti

"Smatramo da za takvo postupanje ne postoje nikakve pretpostavke predviđene Zakonom o javnom okupljanju te da je protivno Ustavu Republike Hrvatske i nizu normi koje uređuju pravo na javno okupljanje u međunarodnom i europskom pravu", ocijenile su nevladine udruge.

Smatraju kako ih "postupci grada Čakovca upućuju na sumnju u diskriminaciju temeljem etničke pripadnosti" i postavljaju pitanje - kako je moguće da se dopusti prosvjed koji ima veliki potencijal poticanja na etničku nesnošljivost, a da se istovremeno ne dopusti miran prosvjed nacionalnoj manjini.

"Ovaj slučaj predstavlja opasan presedan za Hrvatsku jer se, s jedne strane, radi zaštite slobode govora i prava na javno okupljanje dozvoljava dovođenje manjine koja je u Hrvatskoj i diljem Europe diskriminirana te marginalizirana u gotovo svim područjima društvenog te političkog života u vezu s kriminalom i narušavanjem sigurnosti, dok istovremeno nadležne institucije ne dozvoljavaju uživanje tih istih prava upravo toj manjini", stoji u priopćenju.

Navedene nevladine udruge vjeruju da ovakvi postupci nadležnih institucija samo produbljuju postojeće podjele i probleme te ozbiljno dovode u pitanje povjerenje u zakonitost rada i predanost institucija demokraciji te jednakosti svih građana, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, jer su institucije tu da budu kohezivni element društva, a ne da potpiruju sukobe.

I dok, istaknuto je, organizatori današnjega prosvjeda zastupaju stav kako su Romi u Hrvatskoj privilegirana manjina, realnost je, tvrde udruge, bolno drukčija -.Romi su višestruko marginalizirani: u obrazovanju i zapošljavanju, u pristupu dobrima i uslugama, a u prosjeku imaju mnogo lošije stambene uvjete i kvalitetu života od prosjeka hrvatske populacije.

Doadaju kako istraživanja pokazuju da gotovo svaki treći Rom ili Romkinja dožive diskriminaciju barem jednom u godini, a da je gotovo petina Roma i Romkinja nekad tijekom života fizički bila napadnuta zbog svoje etničke pripadnosti. Nažalost, takvi slučajevi uglavnom nisu odgovarajuće sankcionirani, iako predstavljaju kršenja zakona i ljudskih prava te imaju teške posljedice na romsku populaciju.

Zato, navedene udruge, traže da mjerodavne institucije osiguraju slobodu izražavanja i neometanu organizaciju mirnoga prosvjeda organizacijama i pojedincima koji se žele usprotiviti diskriminaciji i generalizaciji romske nacionalne manjine te pozivaju policiju da u okviru zakonskih nadležnosti reagira na svako moguće poticanje na etničku nesnošljivost na današnjem prosvjedu.

Također, pozivaju mjerodavne na nacionalnoj, županijskoj i lokalnoj razini da preuzmu punu odgovornost za rješavanje postojećih problema s kojima se nosi većinsko stanovništvo, ali i Romi diljem Hrvatske, jer, zaključili su, svi imamo pravo na normalan život. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2022 18:33