ODLUKA JE PALA

U ČETVRTAK POČINJE I ŠTRAJK NA FAKULTETIMA Propao je pokušaj mirenja sindikata i Vlade: 'Nisu nam ponudili ništa, doslovno ništa!'

Vilim Ribić i Igor Radeka
 Željko Puhovski / CROPIX

U ponedjeljak ujutro propao je pokušaj mirenja Sindikata znanosti i visokog obrazovanja s Vladom.

- Nisu nam ponudili ništa, doslovno ništa - rekao je Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja nakon današnjeg pokušaja mirenja, a piše N1.

- Sindikat proglašava štrajk koji počinje u četvrtak. Svaki tjedan najmanje ćemo jedan dan biti u štrajku. Pozivamo nenastavno i nastavno osoblje, pozivamo sve zaposlene da se pridruže štrajku. Očekujemo da će cijeli sustav biti u štrajku - kazao je Radeka.

Sindikat je još prošloga tjedna najavio da će 24. listopada održati jednodnevni štrajk sa zahtjevom za povećanjem plaća dijelu članova s najnižim plaćama, a radi otklanjanja razlika između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi.

Nešto kasnije propali pokušaj mirenja komentirao je i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

- Govorimo o jednostranom zahtjevu od strane sindikata na koji mi ne možemo pristati. Nije istina da nismo ponudili ništa, ponudili smo da zajedno redizajniramo cijeli sustav plaća i da utvrdimo točne razine složenosti poslova, a dok to ne utvrdimo povećanje će biti 6,12 posto. To je jedna izbalansirana ponuda - rekao je Aladrović.

- Sigurno je da će biti još komunikacije o prestanku ili trajanju štrajka - dodao je na pitanje novinara o tome hoće li biti razgovara sa sindikatima.

Kada će Vlada odlučiti o eventualnoj zabrani štrajka? - bilo je iduće pitanje.

- Samo je sud taj koji o tome odlučuje, a mi s našim zahtjevom samo možemo reći smatramo li da je štrajk opravdan ili ne - rekao je ministar.

Ministar je još dodao:

- Vodimo razgovore i dalje, do kraja ovog tjedna pokušat ćemo riješiti i pitanje kolektivnog ugovora, to jest o povećanju osnovice. Ni u jednom trenutku nismo prijetili, niti nećemo. Želimo postići razinu socijalnog dijaloga koja će rezultirati socijalni mirom. Sudske zabrane nisu naš izbor, mi želimo riješiti stvar razgovorom.

Na pitanje zašto još nisu sindikate pozvali na razgovor ako štrajk traje već 12 dana, ministar je rekao.

- Sada razgovaramo o kolektivnom ugovoru. S jedne strane bi dali sada povećanje od 6,12 posto svima, a nakon toga bismo krenuli u detaljnu evaluaciju svih radnih mjesta. Govorimo o redizajnu plaća za 240.000 ljudi, što nije jednostavan proces. No, svaka kalkulacija s vremenom tu je nepotrebna - rekao je ministar i dodao da očekuje da se ti potezi povuku u mandatu ove Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:19