DRAMA ZBOG KORONE

U Đakovu zaraženo 10 časnih sestara, zatvoren i vrtić: ‘Hitno moramo reagirati!‘

Šef HZJZ-a Capak: Tamo dnevno dolazi 300 ljudi, to je svojevrsni gerontološki centar
Arhiva
 Vojko Bašić/Cropix

Osječko-baranjska županija, prema neslužbenim informacijama, danas broji 12 novooboljelih od Covida-19, a među njima je čak desetero časnih sestara iz samostana "Milosrdnih sestara svetog Križa" u Đakovu.

Potvrdila je to za Radio Đakovo i njihova provincijalna poglavarica, sestra Valerija. Prema njenim riječima, u nedjelju poslijepodne tri sestre su dobile temperaturu, nakon čega su se javile svojoj liječnici koja je izvijestila epidemiologa, a testiranje odrađeno u ponedjeljak pokazalo je da ih je zaraženo 10 od 12 testiranih.

Iz preventivnih razloga u utorak je zatvoren i dječji vrtić "Sunčev sjaj Nazaret", a zatvorena je i samostanska crkva u kojoj se, doduše, mise ni ranije nisu održavale.

U samostanu je inače oko 180 sestara i od sada su u samoizolaciji. Više o izvoru zaraze trebalo bi se doznati na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije najavljene za 11 sati.

image
Dino Kozlevac
Goran Sebelic/Cropix

Tri slučaja koronavirusa u Istri, jedan je turist koji se zarazio u Beogradu

U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije analizom uzoraka briseva potvrđena je zaraza koronavirusom kod tri osobe. Riječ je o uvezenim slučajevima.

Jedna osoba je strani državljanin, turist iz Republike Srbije, koja je ostvarila kontakt s pozitivnom osobom u Beogradu. Sukladno protokolu, turist se nalazi u privatnom smještaju, a posredstvom HZJZ-a i IHR sustava, dogovara se povratak u matičnu zemlju.

Druge dvije osobe, zarazile su se tijekom boravka u BiH, na području Živinica, navodi se u priopćenju što ga potpisuje načelnik stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Podsjetimo, negativnima na Covid-19 pokazala su se sva 82 testirana uzorka u ponedjeljak navečer nakon pojave zaraze koronavirusom na zadarskom teniskom turniru Adria Tour, a pozitivno je samo 5-godišnje dijete koje je zarazio član obitelji koji je bio na turniru.

Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Capak: U Đakovu potrebna hitna reakcija, tamo dnevno dolazi 300 ljudi

O slučaju u Đakovu oglasio se i šef HZJZ Krunoslav Capak koji je u samoizolaciji.

- Dvije časne sestre iz tog samostana boravile u inozemstvu i nakon povratka očito se nisu pridržavale mjera i dogodilo se da je zaraženo 10 časnih sestara u ovom trenutku, s time da će epidemiološka obrada pokazati detalje, rekao je Krunoslav Capak za N1.

Istaknuo je da ne znaju detalje slučaja u Đakovu.

- Epidemiolozi će izdvojiti sve koji su u riziku da se zaraze. Pozitivno je 10 sestara, a tamo 300 ljudi dnevno dolazi i to je svojevrsni gerontološki centar, tu je potrebna brza, hitna, dobra epidemiološka obrada, da se svi koji su bili u kontaktu s oboljelima stave u samoizolaciju i da se napravi sve drugo što je epidemiološki potrebno u tom trenutku, rekao je Capak za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 03:29