INICIJATIVA 16+1 U DUBROVNIKU

U DUBROVNIKU S KINEZIMA POTPISANO SEDAM MEMORANDUMA ZA INFRASTRUKTURNE PROJEKTE Ministar uvjeren da će biti pretočeni u konkretne ugovore

 
Andrej Plenković i Li Keqiang
 Bozo Radic / CROPIX

Najmanje četrnaest premijera zemalja istočne i srednje Europe sudjeluje na summitu inicijative 16+1 koja se u četvrtak i petak održava u Dubrovniku. Na događajima sudjeluje više od tisuću sudionika, što je rekordan broj u povijesti ove inicijative. Inicijativa 16+1 osnovana je 2012. s ciljem jačanja kineske razmjene sa zemljama srednje i istočne Europe, a ovo joj je deveti skup koji ima svoju političku i poslovnu dimenziju.

Poslovni forum u dubrovačkom hotelu Rixos Libertas, u prisutnosti Andreja Plenkovića i Lija Keqianga te još 14 premijera, brojnih ministara, veleposlanika i velikih ekonomskih delegacija, započeo je videom o hrvatskoj inovacijskoj tradiciji, ali i o današnjim tvrtkama i inovatorima poput Mate Rimca, Genos Laboratorija, Photomatha, Q Softwarea, 3LHD-a, Prostorie i Ivana Mrvoša.

Video je zaključio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić rečenicom: "A znamo igrati i nogomet".

Premijer Andrej Plenković na otvaranju je izrazio zadovoljstvo što se forum zbiva u Dubrovniku, gradu pod zaštitom UNESCO-a koji je od 14. do 19. stoljeća bio vodeći u svjetskoj trgovini, "jačao veze zapada i istoka" i imao treću najveću flotu na svijetu.

Dodao je kako je blizu i Korčula, rodno mjesto Marka Pola koji je značajan dio života prove u Kini.

I kineski premijer Li istaknuo je kako je Dubrovnik povijesni grad poznat po vodećoj poziciji u svjetskoj trgovini, te dodao da je i Hrvatska tijekom povijesti bila simbol trgovine.

Viktor Orban, mađarski premijer, među prvima je jutros došao na otvorenje poslovnog foruma i summita Kina+16 u hotel Rixos Libertas, ali se nije pojavio na rukovanju s premijerom Plenkovićem koji je oko 9 sati dočekivao visoke goste iz srednje i istočne Europe i Kine. Službenog objašnjenja nije bilo, a navodno je imao bilateralne sastanke.

Dubrovnik, 120419.
 9.poslovni forum zemalja srednje i istocne Europe i Kine.
Pojedinacno fotografiranje predsjednika Vlade Andreja Plenkovica sa sefovima izaslanstava zemalja Srednje i Istocne Europe i Kine
Na fotografiji: Zajednicka fotografija sefova izaslanstava.
Foto: Bozo Radic / CROPIX
Bozo Radic / CROPIX
Zajednička fotografija šefova izaslanstava

Danas bi trebao stići i poljski premijer Mateusz Morawiecki, a svoj je dolazak tijekom susreta s hrvatskom predsjednicom u četvrtak najavio i češki predsjednik Miloš Zeman.

Mediji pišu kako bi se inicijativi u petak mogao pridružiti i Aleksis Cipras, premijer Grčke koja već ima značajnu ekonomsku suradnju s Kinom. Primjerice, kineski kapital vlasnik je Pireja, najveće grčke luke.

Na događajima sudjeluje više od tisuću sudionika, što je rekordan broj sudionika otkad ova inicijativa postoji.

Tijek događanja na summitu možete pratiti ovdje:

NOVO, 11:59 Kineska tvrtka Top International Engineering Corporation (TIEC) potpisala je danas s hrvatskim partnerima dva ugovora: s tvrtkom Stadion Kantrida o suradnji na projektu izgradnje novog nogometnog stadiona u Rijeci s pratećim sadržajima, hotelom i biznis centrom, te sa tvrtkom Eco Consult o suradnji na projektima korištenja obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja emisije štetnih plinova.

"Za godinu dana bi trebali potpisati i konkretan ugovor o realizaciji projekta izgradnje nogometnog stadiona prema UEFA-inim standardima, hotela i poslovnog centra u Rijeci, a suradnja se možda proširi i na izgradnju marine“, izjavio je generalni direktor tvrtke Stadion Kantrida Luka Ivančić.

Više o ovom projektu pročitajte OVDJE!

------------------------------------------------------------

11:21 - 'Naš je cilj modernizirati dvije najveće hrvatske luke i željezničku mrežu za što se planira izdvojiti 3 milijarde eura do 2030. godine. Zbog svoje geografske pozicije Hrvatska je u prilici biti ključni faktor u razmjeni 16+1 zemalja', rekao je premijer Andrej Plenković.

HŽ Infrastruktura je s partnerima China Railway Eryuan Engineering Group Corporation i China Road and Bridge Corporation uspostavila suradnju u području prometa, točnije na projektu željezničke pruge Rijeka-Zagreb te mediteranskog koridora.

Tvrtka Metamorfoza je s kineskom tvrtkom Shangai Everglow Management Partners dogovorila otvaranje dosad najvećeg Muzeja iluzija krajem lipnja u Šangaju.

"Nastavljamo širenje i započinjemo suradnju na kineskom tržištu otvaranjem Muzeja iluzija u Šangaju, a to je ujedno i odličan način da se obilježi otvaranje godine kulture i turizma Hrvatske i Kine", istaknula je Antonija Prstačić iz tvrtke Metamorfoza.

Građevinski fakultet u Zagrebu i China Road and Bridge Corporation potpisali su memorandum o razumijevanju za mobilnost studenata i razmjenu znanja.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović jako je zadovoljan skupom.

"Ovaj skup bit će prekretnica u gospodarskim odnosima Hrvatske i Kine. Hrvatske privatne tvrtke kroz direktne razgovore dogovaraju konkretne stvari. Koristimo prednost 'domaćeg terena'. Dobro je i da su javni strateški projekti napravili korak naprijed", istaknuo je Burilović.

Ministarstvo zdravstva potpisalo je pismo namjere s kineskom farmaceutskom tvrtkom Sinopharm o suradnji u znanosti, zdravstvenom turizmu, liječenju, financijskim potporama te dolasku kineskih pacijenata u Hrvatsku.

"Ovim je stvoren temelj za konkretne pregovore o projektima. Od specijalizacija i upućivanja pacijenata do ulaganja u zdravstveni turizam", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić, dodavši kako moguć i dolazak kineskih liječnika u Hrvatsku.

---------------------------------------------------------------

10:49 - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović i ministar gospodarstva Darko Horvat potpisali su sporazume s kineskim sudioinicima summita.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat siguran je da će se danas potpisani sporazumi pretočiti u konkretne ugovore. Kina je spremna ulagati u Hrvatsku i tako ući u srednju i istočnu Europu, naglasio je Horvat.

"Ovdje je preko 360 tvrtki iz sedamnaest država s gotovo tisuću sudionika. Od toga preko sto predstavnika bankarskog sektora. Predstavljeni su novi modeli financiranja, otvorena je mogućnost ulaska kineskih financijskih institucija u RH kako bi se projekti, za koje trenutno ne možemo ishoditi bespovratne potpore u EK, mogli financirati i ostvariti", rekao je Horvat.

Vezano uz slučaj Uljanika, Horvat je naglasio je kako će u iduća dva tjedna u Hrvatsku stići i kineski brodograditelji.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10:35 - Sudionici summita razgledavali su izložbu o suradnji u obrazovanju.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

09:52 - Sudionicima se obratio i kineski premijer Li Keqian, rekavši da je ova inicijativa jako bitna te da je glavni cilj suradnja, posebice nakon što je o već sudjelovao na sastanku s čelnicima Europske unije u Bruxellesu.

'Svi mi imamo potrebu za rastom trgovine i da se naša gospodarstva povežu', poručio je kineski premijer i dodao da je suradnja glavni cilj ovoga skupa, prenosi N1.

Osvrnuo se i na izgradnju Pelješkog mosta, rekavši da je to 'svjetli primjer koji nas može inspirirati za daljnju suradnju. Most je projekt Hrvatske, financiran iz fondova Europske unije, a gradi ga kineska tvrtka. To je dokaz otvorenog i transparentnog partnerstva', rekao je Keqian, javlja HRT.

Poduzeća te veličine "pokazala su da su vrlo aktivna i plodna, a Kina im želi olakšati birokraciju", rekao je Li.

Pošto je u Dubrovnik stiglo više od tisuću poduzetnika kineski ministar trgovine Zhong Shan proglasio ga je "rekordnim".

"Cilj ovog skupa je suradnja. Nadam se da nećete samo diskutirati i raspravljati nego se i međusobno konzultirati i surađivati", rekao je premijer Li.

Naglasio je kako vjeruje u slobodnu trgovinu, u vrijeme dok EU traži recipročan pristup svojih tvrtki kineskom tržištu koje Bruxelles danas smatra prezatvorenim.

"Na putu je nova tehnološka revolucija i to je ono što definira naše doba", rekao je Li i dodao kako Peking želi i suradnju na području obrazovanja i jačanje uvoza, pogotovo poljoprivrednih proizvoda.

"Projekti poput Pelješkog mosta mogu biti inspiracija za buduću suradnju", zaključio je kineski premijer.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

09:47 Premijer Andrej Plenković na otvaranju je izrazio zadovoljstvo što se forum zbiva u Dubrovniku, gradu pod zaštitom UNESCO-a koji je od 14. do 19. stoljeća bio vodeći u svjetskoj trgovini, "jačao veze zapada i istoka" i imao treću najveću flotu na svijetu.

Dodao je kako je blizu i Korčula, rodno mjesto Marka Pola koji je značajan dio života prove u Kini.

I kineski premijer Li istaknuo je kako je Dubrovnik povijesni grad poznat po vodećoj poziciji u svjetskoj trgovini, te dodao da je i Hrvatska tijekom povijesti bila simbol trgovine.

"Hrvatska je mala država po broju stanovnika i veličini, ali velika po ljudskom potencijalu i apetitu za inovacijama", rekao je Plenković.

Dodao je kako je Hrvatska domovina nekih svjetski poznatih izuma, te da je među 25. najboljih turističkih destinacija na svijetu s 20 milijuna gostiju prošle godine. Potencijal za dodatni rast leži i u kineskim turistima kojih je prošle godine bilo 250 tisuća.

Poručio je kako je cilj Hrvatske i modernizirati dvije najveće luke u koje planira uložiti tri milijarde eura.

"Moja država je odlično smješten sredozemni prolaz u srednju Europu", naglasio je Plenković okupljenima.

Plenković i Li potom su zajedno službeno pokrenuli internetsku stranicu Koordinacijskog mehanizma 16+1 za malo i srednje poduzetništvo čiji je cilj promoviranje poslovnih kontakata između 17 država.

Ranije je sudionike pozdravio i ministar gospodarstva Darko Horvat koji je istaknuo da mu je zadovoljstvo vidjeti rekordni broj sudionika.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prema pisanju Financial Timesa, Cipras je ovaj mjesec izvijestio druge članice inicijative 16+1 o želji svoje države da im se pridruži.

Inicijativa, s ciljem jačanja kineskih investicija u Europu, osnovana je 2012. godine. Prvi skup se održao u Varšavi, a od tada je Peking objavio kako je u 16 država investirao više od 15,4 milijardi dolara.

Oko 70 posto te svote otišlo je u pet članica formata koje nisu dio Europske unije, piše FT.

U petak se u Dubrovniku održava glavni dio summita i to u dva dijela – politički skup u vidu plenarne sjednice inicijative, te gospodarski forum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:35