U HRVATSKOJ VRHUNAC U ČETVRTAK

U EUROPI STIŽE TOPLINSKI VAL BEZ PRESEDANA Odgađaju se školski ispiti, pripremaju hladne sobe, meteorolozi najavljuju rekorde: 'Čeka nas pakao'

FILE PHOTO: A tourist cools down in the fountains of the Trocadero near the Eiffel tower, July 15, 2003. Parisians are recalling the swelteringly hot summer of 2003 as France braces for another heatwave this week. REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo
Reuters

 

Zbog nadolazećeg toplinskog vala koji će ovog tjedna zagrijati veći dio kontinentalne Europe, djelatnici državnih službi i meteorolozi od djece i starijih osoba traže da ne izlaze iz svojih domova jer bi zbog visokih temperatura i nepovoljnih vremenskih uvjeta mogli dehidrirati i doživjeti sunčane udare, piše The Guardian

Meteorolozi su rekli da bi temperature u zemljama od Španjolske do Švicarske mogle preći i 40 stupnjeva Celzija jer je kombinacija visokog tlaka iznad srednje Europe i oluje koja se zadržala iznad Atlantskog oceana iz Sahare usisala vrući zraka. Stručnjaci upozoravaju da bi zbog visoke vlage moglo djelovati kao da je temperatura i 47 stupnjeva Celzija.

"Pakao dolazi", napisala je na Twitteru španjolska televizijska meteorologinja Silvia Laplana. Španjolska Državna meteorološka agencija prognozira da će u dolinama Ebro, Tagus, Guadiana i Guadalquivir temperatura u četvrtak doseći 42 stupnja Celzija te da postoji velika šansa da će zbog takvih temperatura izbiti šumski požari.

 

Pariške gradske vlasti u svojim su prostorijama priredile "hladne sobe", na ulicama su instalirale dodatne fontane s pitkom vodom i otvorile su bazene kako bi se građani u kasnim noćnim satima mogli rashladiti. Temperatura u glavnom gradu Francuske u ponedjeljak je bila 34 stupnja Celzija te će prema kraju tjedna samo rasti. "Brinem se za ljude koji ovo ne shvaćaju ozbiljno i koji će nastaviti s boravkom na otvorenom. Nitko nije "Supermen" kada je riječ o borbi s ekstremnom toplinom koja će nas zadesiti u četvrtak i petak", rekla je na konferenciji za medije francuska ministrica zdravstva Agnès Buzyn. Emmanuel Demaël, meteorolog francuske Državne meteorološke agencije kaže da je nadolazeći toplinski val bez presedana jer dolazi tako rano te da tako što nije viđeno od 1947. godine. Školski ispiti u toj državi odgođeni su za idući tjedan, dobrotvorne udruge vodu su distribuirale beskućnicima, a četverostručila se prodaja ventilatora. U Francuskoj je u kolovozu 2003. godine od toplinskog vala preminulo skoro 15 tisuća većinom starijih osoba.

People cool off in the Trocadero fountains across from the Eiffel Tower in Paris as a heatwave is expected in much of the country, France, June 24, 2019. REUTERS/Philippe Wojazer
REUTERS
 

Toplinski val već je došao do Italije, gdje se bolnice pripremaju za veći prijem oboljelih od bolesti koje uzrokuju visoke temperature zraka. Tamošnje Ministarstvo zdravstva najavilo je da postoji mogućnost da će vojni liječnici morati pomagati svojim civilnim kolegama ako potražnja za medicinskom pomoći bude prevelika. Sjeverni i središnji dio Italije vidjet će temperature od 37 do 40 stupnjeva Celzija. Njemačka meteorologinja Sabine Krüger kaže da će ove godine u toj zemlji vjerojatno pasti rekord za najvišu temperaturu u lipnju, rekord koji je 1947. godine postavljen u Frankfurtu kada je izmjereno 38,2 stupnjeva Celzija. Prema prognozama, u tom se gradu do petka očekuje 100 sunčanih sati, a temperatura u Frankfurtu već bi u srijedu mogla doseći 39 stupnjeva Celzija, dok bi u Berlinu moglo biti 37.

Njemačka Državna meteorološka agencija upozorava jude da između 11 i 15 sati ne bi trebali izlaziti iz domova, ako baš ne moraju te da svoje kućne ljubimce ne ostavljaju u automobilima bez nadzora. Švicarska Državna meteorološka izdala je upozorenje da od topline prijeti velika opasnost te da bi temperature u toj zemlji do četvrtka trebale doseći čak 39 stupnjeva Celzija.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ) u ponedjeljak je izdao upozorenje za nadolazeći toplinski val koji bi sve veće gradove Lijepe naše trebao zadesiti već u srijedu. Toga dana u Zagrebu, Karlovcu, Gospiću, Kninu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku toplina će biti umjereno opasna. U četvrtak i petak u većini većih gradova toplina će biti umjereno opasna dok će u Zagrebu, Karlovcu i Rijeci toplina predstavljati veliku opasnost. Velika opasnost od topline u petak će biti prisutna u Rijeci i Splitu, dok će istoga dana u drugim većim gradovima vladati umjerena opasnost od topline.

Vremenska prognoza DHMZ-a kaže da će vrućina u većem dijelu Hrvatske početi već u utorak te da će se najviše dnevne temperature kretati između 29 i 33 stupnjeva Celzija. Prognoza za srijedu slična je ono za utorak s tim da će najviša dnevna temperatura ponegdje doseći i 35 stupnjeva Celzija. Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, vrhunac toplinskog vala u Hrvatskoj trebao bi se zbiti u četvrtak. Toga dana temperature u Zagrebu, Metkoviću i Karlovcu doseći će 39 stupnjeva Celzija; u Varaždinu, Kninu i Čakovcu bit će 38; u Bjelovaru, Sinju i Križevcima 37 te u Koprivnici i Ogulinu 36. Najviša temperatura na Jadranu toga dana bit će šibenskih 35 stupnjeva Celzija, dok će duž obale i u Istri biti manje od toga, ali ne puno.

Temperature diljem Hrvatske u petak će značajnije pasti, ponegdje čak i za 10 stupnjeva Celzija.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo