MOTIVIRAJUĆE MJERE

U Hrvatskoj cijepljenima neće dijeliti novac, ali dobit će nagrade: Doznajemo što se sprema

Interes za cijepljenje sve je manji, država i županije uvode nove motivirajuće mjere
 Vlado Kos/Cropix

Europska unija jučer je dostigla točno 50 posto odraslih građana koji su cijepljeni barem jednom dozom cjepiva protiv covida-19. Hrvatska, koja si je taj cilj postavila do kraja lipnja, trenutačno se nalazi na 39,6 posto, a interes za cijepljenje pada iz tjedna u tjedan. Dok smo prije koji tjedan cijepili i do 50.000 osoba dnevno te više od 180.000 tjedno, u tjednu iza nas prvom je dozom cijepljeno samo 65.000 građana.

Stoga je dogovorena nova kampanja u kojoj će sudjelovati poznate osobe, a na sastanku premijera Andreja Plenkovića sa županima početkom ovog tjedna dogovoreno je da lokalne sredine krenu s konkretnim motivirajućim mjerama.

Prema onome što doznajemo, u Hrvatskoj se neće, kao u Srbiji, dijeliti novac niti besplatni kanabis, kao u nekim američkim državama, no Zagorci koji se cijepe mogu očekivati besplatne ulaznice za toplice, a u Splitu se organizira besplatna kazališna predstava.

U Karlovcu će se pred domovima zdravlja postaviti punktovi da se može cijepiti tko god prođe, Primorsko-goranska županija planira mobilne timove po Delnicama, Gorskom kotaru i otocima, a u Podravinu već u ponedjeljak stiže autobus sa cjepiteljima koji će obilaziti manja mjesta

Nudit će se Pfizer

- U ponedjeljak u našu županiju stiže autobus koji će se koristi kao mobilno cijepno mjesto uz pomoć kojeg namjeravamo u 9 radnih dana obići 49 manjih mjesta. Svakog dana radit ćemo od 8 do 17 sati i svakog sata biti u drugom mjestu - objašnjava dr. Miroslav Venus, glavni epidemiolog Virovitičko podravske županije, u kojoj je cijepljeno 39 posto građana.

- Idemo velikim autobusom u kojem je 55 mjesta pa će tako biti dosta prostora i mogućnost održavanja epidemioloških mjera. Odlučili smo da će se koristiti samo Pfizerovo cjepivo jer ono je građanima najpoznatije i imaju najviše povjerenja - kaže dr. Venus. Ideju s autobusom namjerava realizirati i Bjelovarsko-bilogorska županija, potvrdio nam je župan Marko Marušić.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako će se nastojati stimulirati građane na cijepljenje tako da se ne moraju unaprijed prijavljivati gdje je to moguće, a poticaj bi trebala biti i potvrda o cijepljenju bez koje neće biti mogući posjet koncertima ili utakmicama.

Svi Zagorci koji će se cijepiti tijekom lipnja i srpnja dobit će cjelodnevnu ulaznicu za četiri kupališta Krapinsko-zagorske županije. Kad dođu na blagajnu bazena, bit će dovoljno predočiti osobnu iskaznicu, prodavač karata provjerit će je li ime na popisu cijepljenih osoba i to je to.

Kupališta će račun ispostaviti Županiji. - S kupalištima Tuheljske toplice, Terme Jezerčica, Krapinske i Stubičke toplice sve je dogovoreno, ostaju tek tehnički detalji. Morali smo pronaći zakonski model, našli smo ga i sutra raspisujemo Javni poziv – kaže krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

- Važno nam je dočekati jesen sa što više cijepljenih. Istovremeno, treba pomoći i gospodarstvu, koje je nastradalo u koroni. Pa smo predložili kupalištima da nam daju promotivnu cijenu ulaznice – kaže župan. Županija je u proračunu izdvojila milijun kuna za pomoć gospodarstvu stradalom u pandemiji.

- Bio bih najsretniji da na ovo potrošimo svih milijun kuna - kaže župan.

Mobilni timovi za otoke

U Splitsko-dalmatinskoj županiji planiraju se cijepljenja uz pomoć mobilnih timova na otocima i u Zagori.

"U Splitu će se organizirati cijepljenje po gradskim kotarevima a građani će dobiti informaciju o vremenu i mjestu cijepljenja za koje se ne trebaju prijavljivati ", objašnjava dr. Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko dalmatinske županije. Naglašava da će cijepljeni Splićani 23. lipnja dobiti na poklon predstavu splitskog HNK.

Međimurce još ne treba nagovarati na cijepljenje. Do jučer ih je barem jednom dozom cijepljeno 46 posto, a tim će se tempom, računa međimurski župan Matija Posavec, do kraja tjedna procijepiti 50 posto Međimuraca.

- Ovog su ponedjeljka otvorena dodatna dva punkta za cijepljenje bez prethodne prijave, rade od 9 do 18 sati. Dnevno se samo na otvorenim punktovima cijepi 350-ak ljudi, pa kad se tome pribroje oni predbilježeni, Međimurje će bez problema prijeći tu psihološku granicu sigurnosti od 50 posto cijepljenog stanovništva – kaže Posavec.

Varaždinski župan Anđelko Stričak okupio je jučer županijske gradonačelnike i načelnike i ponudio im dolazak medicinskih timova za cijepljenje u njihov kraj, pod uvjetom da oni pronađu stotinjak osoba koji se žele cijepiti i osiguraju punkt.

- Približit ćemo medicinski tim terenu, a ne teren medicinskom timu – kaže Stričak.

Dani otvorenih vrata

Koprivničko-križevački župan Darko Koren smatra da bi se ljude moglo privući na cijepljenje samo inicijativom s državne razine.

- Mi možemo davati ulaznice za ovo ili ono, ali to je sve sitno. Treba okrenuti stvar pa donijeti odluku da se na sportske sadržaje, koncerte, što god, ne može bez potvrde o cijepljenju – rekao je župan Koren.

Primorsko-goranskoj županiji cilj je povećati broj cijepljenih građana, a jedna od strategija bit će i dani otvorenih vrata za cijepljenje, u ispostavama u Delnicama, za Gorski kotar, te na kvarnerskim otocima.

Zagrebačke škole dobile obavijest o početku cijepljenja djece

Iz zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u Gradski ured za obrazovanje stigao je naputak o početku cijepljenja djece od 12 godina i starije koja imaju neke druge zdravstvene probleme zbog kojih bi covid-19 kod njih mogao poprimiti teži oblik.

Takav je naputak pak proslijeđen zagrebačkim školama, čiji se ravnatelji mole da informaciju o cijepljenju djece proslijede roditeljima putem uobičajenih kanala komuniciranja.

Roditelji koji imaju djecu s kroničnim problemima se potom trebaju javiti nadležnim školskim liječnicima telefonom ili mailom kako bi prijavili djecu i dobili termin i mjesto cijepljenja.

"Služba za školsku i adolescentsku medicinu NZZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" planira organizaciju i provedbu preporučenog cijepljenja učenika koji pripadaju navedenoj kategoriji. Roditelje pozivamo da se jave nadležnim školskim liječnicima.

U prijavi je važno navesti ime i prezime djeteta, školu i razred, datum rođenja, MBO te adresu elektronske pošte ili broj telefona roditelja. Sukladno iskazanom interesu, Služba za školsku i adolescentsku medicinu organizirat će provedbu cijepljenja.

O terminu i mjestu cijepljenja roditelji će dobiti povratnu informaciju putem telefona ili adrese e-pošte", stoji u dopisu koji potpisuje dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

U Primorsko-goranskoj županiji, prvoj u kojoj je počelo cijepljenje djece, tu operaciju vodi ambulanta školske medicine, a, prema riječima županijskog ZZJZ-a Vladimira Mićovića, djeca za sada dolaze pojedinačno, u pratnji roditelja te je u pripremi organizacija većih grupa djece za cijepljenje. (Goranka Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 07:20