PAD TEMPERATURA

U HRVATSKU STIGLO NAJAVLJIVANO ZAHLADNJENJE, U NAJVIŠEM GORJU ZALEPRŠALE I PRVE SNJEŽNE PAHULJE Meteorolozi zbog jakog vjetra izdali niz upozorenja

Arhiva
 Ivo Ravlic / CROPIX

Kao što je bilo najavljeno, nedjelja je u Hrvatskoj donijela početak promjene vremena i osjetno zahladnjenje, a portal Dalmacija Danas javlja da je u najvišim predjelima Dalmacije i pograničnog područja s BiH počela padati susnježica.

U najvišim dijelovima planina iznad 1600 metara nadmorske visine temperatura zraka je pala na samo jedan stupanj iznad nule uz snježne pahulje. Prema podacima meteorološke postaje na Velikoj Duvjakuši na Dinari, bura puše na udare do 50 kilometara na sat, pa je osjet hladnoće ispod -5 Celzijevih stupnjeva.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u nedjelju nas očekuje osjetno svježije, osobito u unutrašnjosti gdje će uz promjenljivu naoblaku mjestimice pasti i malo kiše. U najvišem gorju moguć je i slab snijeg. Na Jadranu djelomice sunčano i većinom suho, a malo kiše moguće je uglavnom na sjevernom dijelu.

Puhat će umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu bura s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima. Najviša temperatura većinom između 10 i 15, na Jadranu 16 i 21 °C.

Zbog jakog vjetra, na cijelom priobalju i u Dalmatinskoj zagori na snazi su žuta i narančasta upozorenja koja je DHMZ izdao putem Meteoalarma.

Također zbog vjetra, HAK javlja da je na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, Gorskom kotaru i Dalmaciji. Mogući su odroni.

Jak vjetar puše na dionicama autocesta: A1 između vijadukta Božići i južnog ulaza u tunel Sv. Rok te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić. Vozi se uz ograničenja brzine, no autoceste su otvorene za sve skupine vozila.

U ponedjeljak u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno, a još je mjestimice moguće malo kiše. Na Jadranu djelomice sunčano te uglavnom suho, ali i dalje vjetrovito. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji i sjeverozapadni, a na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima.

Jutarnja temperatura od 3 do 8, na Jadranu od 9 do 14. Najviša dnevna između 10 i 15, duž obale i na otocima od 15 do 20 °C.

Zbog na mahove orkanskih udara bure, u Velebitskom kanalu će na snazi biti crvena uzbuna, a na ostatku priobalja žuta i narančasta uzbuna.

U utorak vjetrovito, osobito na Jadranu te svježije, s temperaturom primjerenom dobu godine. U unutrašnjosti uz promjenljivu naoblaku još mjestimice može pasti malo kiše, uglavnom u srijedu. Na Jadranu djelomice ili pretežno sunčano. Puhat će umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu će jaka bura prolazno oslabjeti, a od sredine tjedna ponovno će pojačati.

Prema 7-dnevnoj DHMZ-ovoj prognozi, sljedeći bi vikend temperature mogle ponovno porasti na preko 20 stupnjeva u unutrašnjosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:52