KOLONA SJEĆANJA

U Iloku obilježena trideseta obljetnica progonstva Iločana i stanovnika okolnih mjesta

Kolona sjećanja je bila formirana od osobnih automobila u znak sjećanja na kolonu vozila kojima su Iločani napuštali svoje domove.
Spomenik ”Svjetlost dolazi” (arhivska fotografija)
 Cropix

Kolonom sjećanja te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika "Svjetlost dolazi", u Iloku je večeras obilježena 30. obljetnica progonstva Iločana i stanovnika okolnih mjesta koji su 17. listopada 1991. pod prijetnjom JNA bili prisiljeni napustiti svoje domove i otići u progonstvo.

Kolona sjećanja je bila formirana od osobnih automobila u znak sjećanja na kolonu automobila, traktora, prikolica, kamiona i ostalih vozila kojima su Iločani i stanovnici Bapske, Šarengrada, Opatovca, Mohova u drugih napuštali svoje domove.

U koloni koja je 17. listopada 1991. napustila grad našlo se oko 10 tisuća Hrvata s iločkog područja, od kojih je bilo oko četiri tisuće Iločana, a ostali su bili mještani Tovarnika, Lovasa, Sotina, Bapske, Mohova, Opatovca i Šarengrada. Svi oni napustili su Ilok te preko mosta s Bačkom Palankom ušli u Srbiju odakle su u Hrvatsku ponovno ušli kod Lipovca te završili u progonstvu diljem Hrvatske.

"Bila je to mudra odluka jer se Ilok nije mogao braniti. Bio bi to novi hrvatski Vukovar na istoku Hrvatske", ocijenio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekavši kako se u Ilok mora više ulagati, a kao jedan od najvažnijih projekata spomenuo je gradnju iločke srijemske transferzale koja bi Ilok povezala s autocestom Zagreb-Lipovac.

Izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Šipro Janović kazao je kako se žrtve poginule za slobodnu Hrvatsku nikada ne smije zaboraviti.

"Vlada Republike Hrvatske nikada neće dozvoliti da ovaj dio zemlje zaostaje za drugim dijelovima već će učiniti sve da ljudi ovdje budu zadovoljni i sretni te se kompenzira žrtva koju su podnijeli tijekom rata", poručio je Janović.

Gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir rekla je kako nitko nije mogao slutiti da će progonstvo Iločana trajati dugih sedam godina, a kada su se vratili - počeli su obnovu Iloka koja još traje i zahtijeva pomoć i županije i Vlade.

U spomen na progonstvo i stradanje u agresiji 1991.,vijence podno spomenika položila su i svijeće zapalila izaslanstva Vlade, Grada Iloka, Vukovarsko-srijemske županije te stradalničkih i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata.

Molitvu je predvodio iločki župnik fra Grgur Blažević, a u iločkoj župnoj crkvi sv. Ivana Kapistrana bit će služena misa zahvalnica za povratak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:14