SUKOB NA VISOKOJ RAZINI

U JAVNOST PROCURILI DETALJI PRIJETNJI IZ ELEKTRONSKE POŠTE S premijerom Plenkovićem znam se 22 godine, nije mi nikakav problem napraviti strku!'

 
Krešimir Mahečić (u krugu) mail je poslao Alojziju Jankoviću, šahovskom velemajstoru i komentatoru
 CROPIX

“Profesionalni sam diplomat, trenutačno opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH u Ljubljani. S premijerom Plenkovićem znam se 22 godine, kao i s ministrom unutarnjih poslova Božinovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Jandrokovićem, predsjednicom RH i još mnogima... U MVEP-u sam od 1996., prije toga sam bio u MUP-u, a još prije u HV, hrvatski sam branitelj. Dakle, nije mi nikakav problem napraviti Vam cijelu strku”…

“Želim pozitivan odgovor u roku od 48 sati!…”, ovo je samo dio sadržaja skandaloznog prijetećeg pisma koje je preko elektronske pošte 8. veljače uputio Krešimir Mahečić, opunomoćeni ministar u hrvatskom veleposlanstvu u Sloveniji, glavnom tajniku Hrvatskog šahovskog saveza, velemajstoru Alojziju Jankoviću. Pismo je upućeno s privatne mail adrese. Mahečić u podužem pismu ultimativno od Jankovića traži da dopusti registraciju šahovskog klub “Brestje” u Županijski šahovski savez iako su istekli svi rokovi za to. Član šahovskog kluba iz Brestja je Mahečićev sin pa se hrvatski diplomat na ovaj način založio za njegovu sportsku karijeru.

Sukob oko kluba

Naime, neregistriranjem kluba i njegovi članovi gube mogućnost registracije pri nacionalnom šahovskom savezu. I umjesto da postupi “po naređenju” drugog čovjeka hrvatskog veleposlanstva u Ljubljani, Janković je po primitku maila s istim otišao na policiju i prijavio Mahečića za prijetnju. “Prijavio sam ga za prijetnju utjecajem, što je po našem zakonu u istom rangu s fizičkom prijetnjom. Čovjeka nikad nisam upoznao, nikad nismo razgovarali. Njegov sin može igrati za bilo koji klub i stvarno mi nije jasno što ga je nagnalo na ovakav potez”, kazao nam je jučer velemajstor Janković.

Kako Janković nije postupio po njegovu nalogu, po isteku 48-satnog ultimatuma Mahečić mu je 11. veljače poslao novi mail pun prijetećih poruka. “Vaše ignoriranje smatram osobnim činom protiv mojeg sina i učinit ću sve - što je u mojoj mogućnosti - da ga obranim, u sada osobnoj borbi protiv vas.” Janković nam je u razgovoru potvrdio da mu je postavljen novi rok za ispunjenje diplomatove želje - 15. veljače.

“slat ću vam inspekcije” U suprotnom, navodi se u pismu, on će sa svog radnog mjesta u Ljubljani organizirati slanje raznih inspekcija u Hrvatski šahovski savez i Jankoviću osobno. “Svi diktatori prije ili kasnije padnu”, poručuje Mahečić u pismu Jankoviću i podsjeća glavnog tajnika HŠS-a na sudbinu Ive Sanadera, a na kraju pisma poručuje: “A do tada razmišljajte što ja to znam o vama!” Da Mahečić drži do svog obećanja, dokazuje i poruka sportske inpekcije koja je za petak najavila dolazak u HŠS.

Zatražio ispriku

Janković se pak na ponašanje diplomata požalio uredima premijera, predsjednika Sabora, predsjednice Republike, ministra unutarnjih poslova i ministrice vanjskih poslova. Čini se da su ovi dopisi imali određenog utjecaja. Naime, Janković nam je jučer rekao kako je dobio određene informacije da se Mahečić želi ispričati. “Tražim da se ta isprika objavi na internet-stranici Hrvatskog šahovskog saveza te da se gospodin Mahečić ogradi od Joakima Puškaša, predsjednika Šahovskog kluba ‘Brestje’”, poručuje Janković.

U Ministarstvu vanjskih poslova tvrde da su upoznati sa slučajem. “Na naš zahtjev g. Krešimir Mahečić detaljno je izvijestio nadležne službe o svom postupanju i suštini problema te da su u prijepor uključena i druga nadležna tijela. Iako je riječ o slučaju privatne naravi, Ministarstvo smatra neprimjerenim i potpuno neprihvatljivim komunikaciju kojom se zlorabi diplomatski status pozivajući se na poznanstva s visokim dužnosnicima. Ministarstvo je stoga od nadležnih službi zatražilo mišljenje o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju”, stoji u odgovoru MVEP-a.

Mahečić je karijerni diplomat, jedno je vrijeme bio voditelj Odsjeka u Odjelu za srednju Europu, a od 2008. radi u Odjelu za EU susjede.

MVEP: Neprihvatljivo ponašanje hrvatskog diplomata u Ljubljani

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u srijedu da je neprimjereno i neprihvatljivo ponašanje hrvatskog diplomata na službi u Ljubljani koji je zlorabeći svoj status prijetio glavnom tajniku Hrvatskog šahovskog saveza.

Ministarstvo je na upit Hine odgovorilo da je upoznato s tim slučajem.

"Iako je riječ o slučaju privatne naravi, ministarstvo smatra neprimjerenom i potpuno neprihvatljivom komunikaciju kojom se zlorabi diplomatski status pozivajući se na poznanstva s visokim dužnosnicima", navodi se u odgovoru Hini i dodaje da je MVEP stoga od nadležnih službi zatražio mišljenje o daljnjem postupanju u navedenom slučaju.

Jutarnji list je objavio kako je opunomoćeni ministar u veleposlanstvu RH u Ljubljani Krešimir Mahečić elektronskom poštom poslao dva prijeteća pisma velemajstoru Alojziju Jankoviću, glavnom tajniku Hrvatskog šahovskog saveza, kojima ultimativno traži registraciju šahovskog kluba "Brestje" u Županijski šahovski savez iako su svi rokovi za to istekli. Član šahovskog kluba iz Brestja je Mahečićev sin. Mahečić se u svom zahtjevu pozivao na poznanstva na najvišoj razini.

Bivši hrvatski šahovski prvak Alojzije Janković prijetnju je prijavio policiji.

Kako navodi MVEP, "na naš zahtjev Krešimir Mahečić detaljno je izvijestio nadležne službe o svom postupanju i suštini problema te da su u prijepor uključena i druga nadležna tijela". (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:37