NEKIRURŠKI POBAČAJI

U Karlovcu samo jedan ginekolog koristi priziv savjesti: ‘Nikome nije zadovoljstvo raditi pobačaj, ali...‘

‘Ako smo se odlučili raditi ovaj posao, onda moramo omogućiti ženama prekid trudnoće kako im to omogućavaju hrvatski zakoni‘

Željko Štajcer

 Robert Fajt/Cropix

Zbog priziva savjesti, u hrvatskim bolnicama 195 bolničkih ginekologa, od njih 359, odbija raditi prekid trudnoće do 10. tjedna od začeća ploda, iako ga hrvatski zakon jamči svim ženama koje tako odluče.

U desetak, uglavnom manjih bolnica, broj liječnika s prizivom savjesti je minimalan ili takvih uopće nema. Jedna od takvih je Opća bolnica Karlovac u kojoj pobačaj ne želi obaviti samo jedan od 14 ginekologa. Pročelnik ginekološkog odjela prim. Željko Štajcer nam kaže da se u medicini, a osobito u ginekologiji i opstetriciji, nameće mnogo etičkih pitanja.

- Smatram da je bitno da bude zadovoljen i zakonski kriterij, a to je pravo pacijenta, u ovom slučaju trudnice, na pobačaj do 10. tjedna od začeća, ako tako odluči. Mi smo mala bolnica i trend pobačaja drastično se smanjio posljednjih godina, od oko 2500 godišnje osamdesetih godina kada je on, kao mjera kontracepcije, bio i do 20 posto veći od broja rođene djece, danas je on manji od 5 posto u odnosu na broj rođenih. Primjerice, 2018. godine zabilježili smo samo 52 postupka. To je ujedno posljednja godina kada smo pobačaje radili kirurški jer smo godinu kasnije prešli na medikamentoznu metodu. U tom slučaju liječnik samo kontrolira postupak, nakon što se utvrdi da je ispunjen zakonski okvir, te onda samo zaključujemo da je do pobačaja došlo nakon uzimanja lijekova koje propišemo - kaže nam prim. Štajcer. Smatra da žene koje se danas odlučuju na pobačaj ne dolaze iz hira, nego zato što imaju problem - ekonomski, sociološki ili drugi.

image

Željko Štajcer

Robert Fajt/Cropix

- Žene koje žele dijete napravit će sve da zatrudne, isto će tako napraviti sve da dođe do prekida trudnoće, ako tako odluče. Nikome od nas liječnika nije zadovoljstvo to raditi, ali smatram da, ako smo se odlučili raditi ovaj posao, onda moramo omogućiti tim ženama prekid trudnoće kako im to omogućavaju hrvatski zakoni - smatra. Smanjenje broja pobačaja tijekom godine rezultat je niza faktora, od pojave novih metoda kontracepcija do edukacije mladih. No, pojavom nove metode pobačaja u Karlovačkoj bolnici broj pobačaja počeo se - povećavati.

- Nama to nije bio cilj, cilj nam je bio da unaprijedimo metodu, da ona bude najjednostavnija i za žene najbezbolnija te s najmanje mogućih komplikacija. Iz nekog razloga naše pacijentice više nisu samo iz Karlovačke županije, nego i iz Zagreba, Dubrovnika, Osijeka, Nove Gradiške, Varaždina, Čakovca, praktički iz cijele Hrvatske. Nismo te podatke analizirali, moguće da razlozi leže u prizivu savjesti liječnika u njihovim zdravstvenim ustanovama ili jednostavno ne žele da se u njihovoj sredini sazna - kaže prim. Štajcer.

Prim. Štajcer napominje da je priziv savjesti univerzalno pravo, ali u karlovačkoj bolnici nije bilo značajnog odjeka. Imali su dvoje liječnika s prizivom, a nakon umirovljenja jedne liječnice, broj se sveo na samo jednog člana tima. Priziv savjesti počinje pisanim zahtjevom te ga je on kao šef dužan uvažavati. Što kada se sudare dva prava, ono pacijentice na zahvat i liječnika na priziv savjesti?

- Na bolnici je da nađe način kako osigurati pravo pacijentice. Nije u svim slučajevima samo "savjest" razlog da se liječnik pozove na "priziv savjesti". Ima slučajeva kad, primjerice, osmero ginekologa iskaže priziv iz tih razloga pa se onda preostalih dvoje pita zašto bi oni sada morali raditi sve te se i oni pozovu na isto pravo. Ponavljam, to nikome nije zadovoljstvo raditi, ali ovo sada, otkako se ne radi operativno, je sasvim druga priča - kaže liječnik.

Godišnje se dogodi jedan do dva slučaja da odrade i pobačaj ploda starijeg od 10 tjedana od začeća, no samo ako je riječ o teškim malformacijama ploda nespojivima sa životom. U tom slučaju traže posebno mišljenje stručnjaka za potvrdu dijagnoze, sastaje se povjerenstvo i donosi se odluka, te se i takvi pobačaji redovito provode. U slučaju da je plod stariji od 22 tjedna, prekid trudnoće u Karlovcu ne rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 17:09