COVID BOLNICA

U KB Dubrava dosad je umrlo 68% pacijenata na respiratoru, 10% nije imalo težih bolesti

U utorak je u zagrebačkom covid-centru i službeno premašena brojka od 2000 liječenih pacijenata otkad je počela epidemija

Stopa smrtnosti covid-bolesnika na respiratorima u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava, glavnom centru za pacijente pozitivne na koronavirus, trenutačno je na visokih 68 posto. Drugim riječima, respirator u Dubravi preživi samo 32 posto bolesnika, a situacija je slična i u drugim hrvatskim covid-bolnicama. Tako je smrtnost u KBC-u Osijek 60 posto, u bolnici Dubrovnik 65 posto, a u KBC-u Rijeka nešto manja - 46 posto. Preminuli su u prosjeku stari 70,5 godina, a svi su primljeni s teškim dijagnozama - covid-19 je bila samo jedna od njih.

U KB-u Dubrava tako na pitanja o smrtnosti na respiratoru, prosjeku godina preminulih bolesnika i zdravstvenom stanju u kojemu su zaprimljeni odgovaraju da je od rujna do sredine studenoga u njihovom Intenzivističkom centru završilo 178 pacijenata. Od toga na respiratoru, s najtežim simptomima, ležalo je njih 141, a preminulo 96. Gotovo svi su primljeni s dodatnim zdravstvenim problemima i bili su stariji od 70 godina (medijan dobi je 74 godine).

Visoki tlak

- Dvije trećine bolesnika na mehaničkoj ventilaciji imalo je tri ili više komorbiditeta, a gotovo svi barem jedan. Najčešće je to bila arterijska hipertenzija koja je bila prisutna u 69 posto ventiliranih bolesnika - odgovorili su iz bolnice dodajući da bilježe i stopu smrtnosti od 10 posto ventiliranih bolesnika bez značajnijih komorbiditeta.

Pritom, u utorak je u zagrebačkom covid-centru i službeno premašena brojka od 2000 liječenih pacijenata otkad je epidemija počela, kako nam je rekao Ivica Lukšić, v.d. ravnatelj KB-a Dubrava. Trenutačna popunjenost kapaciteta bolnice je oko 75 posto (460 bolesnika na 625 kreveta), a na respiratoru je u ovom trenutku njih 82. Lukšić je istaknuo i da je gotovo 300 bolesnika na terapiji kisikom. - Situacija je izazovna, a pritisak na bolnički sustav je ogroman. Nama koji smo svaki dan time okruženi teško je to i prenijeti ljudima. Evo, upravo otvaramo novu jedinicu intenzivnog liječenja sa 12 kreveta i respiratora - kaže Lukšić.

Šatori ispred KB-a Dubrava još su u stanju pripravnosti, ali zasad nisu primili nijednog bolesnika. S druge strane, u Arenu, centar za bolesnike praktički pred otpust iz bolnice, iz Dubrave je premješteno više od 40 pacijenata.

Socijalni trenutak

Prema Lukšićevim riječima, to je više socijalni trenutak zbrinjavanja pacijenta bez ukućana koji bi se o njima brinuli ili bez stambenih uvjeta da se samoizoliraju od ostatka obitelji. Na pitanje o stanju među liječnicima i medicinskom osoblju odgovara da je sa 65 liječnika i medicinskih sestara trenutačno u izolaciji (od toga 45 pozitivno) situacija pod kontrolom.

- To nije veliki broj, a znači i da su uvjeti u kojima radimo dobro postavljeni jer je prijenos zaraze s bolesnika na djelatnika relativno mali. Većina se zaposlenika uglavnom zarazi izvan bolnice - kaže navodeći da im se zadnjih mjeseci priključilo i 200-tinjak zdravstvenih djelatnika iz drugih bolnica za rad s covid-pacijentima u Dubravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:51