POLICIJA NA TERENU

U KB Dubrava OPET nestalo struje, sumnja se na sabotažu: Netko je mehanički oštetio sklopku!

‘Duboko sam potresen i samom pomisli da bi netko učinio takvo što namjerno‘, rekao je Vili Beroš
 Goran Mehkek/Cropix

Kako Jutarnji list ekskluzivno doznaje, u KB Dubrava traje policijski očevid zbog ponovnog nestanka struje.

Prema prvim, neslužbenim informacijama, tijekom jutra došlo je do nestanka struje na jednom katu bolnice, te je utvrđeno da nije bilo kvara nego je riječ o ljudskom faktoru, odnosno, čini se da je netko namjerno oštetio sklopke.

U tijeku je istraga, pozvana je policija, a iz PU zagrebačke doznajemo da su njihovi službenici već na terenu i utvrđuju okolnosti ovog nevjerojatnog događaja.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list je potvrdio da je u KB Dubrava u tijeku policijsko postupanje.

- Nešto poslije 12 sati nazvao me ravnatelj Ivica Lukšić i obavijestio da je došlo do nestanka struje za koji se sumnja da nije nastao slučajno. Odmah sam zatražio da obavijesti sve nadležne službe i pojača nadzor u bolnici svih vitalnih dijelova. To je odmah učinjeno - govori Beroš i dodaje da je duboko potresen i samom pomisli da bi netko učinio takvo što namjerno.

- Zaključke nećemo donositi prije nego što policija završi s istragom, a ono što kao ministar mogu potvrditi jest da, srećom, nitko od pacijenata nije nastradao zbog ove situacije. Ravnatelj je reagirao promptno - zaključuje Beroš.

Mehanički oštećena brava na ormaru u kojem se nalazi električna sklopka

Iz KB Dubrava su se o nestanku struje oglasili priopćenjem koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Jutros je na kraće vrijeme u Kliničkoj bolnici Dubrava ostao bez struje dio drugog kata bolnice na kojem se ne nalaze pacijenti, već prostori u kojima liječnici u kompjutore upisuju podatke o bolesnicima, tijeku liječenja i terapijama, te rasvjeta u hodnicima. Tehnička služba bolnice osigurala je napajanje električnom energijom uspostavom novog izvora. Rukovoditelj tehničke službe bolnice Elkaz Čehajić ustanovio je da je mehanički oštećena brava na ormaru u kojem se nalazi električna sklopka za strujni krug u tom dijelu bolnice, te da je, očito, teškim predmetom razvaljena sklopka, zbog čega je nestalo struje na drugom katu zgrade bolnice.

„Prilikom jutrošnjeg dolaska u zgradu bolnice obaviješten sam od dežurnog električara da je nestalo struje u hodnicima i dijelu prostorija na drugom katu zgrade koji koriste liječnici radi obavljanja administrativnih poslova, odnosno upisa podataka o pacijentima, tijeku liječenja i svim drugim podacima“ - navodi Elkaz Čehajić i dodaje: „Odmah smo pristupili osiguranju električne energije premještanjem druge sklopke na mjesto oštećene. Prekid je trajao oko sat i pol vremena.“

O navedenom događaju vršitelj dužnosti ravnatelja bolnice prof. dr. sc. Ivica Lukšić obavijestio je ministra zdravstva prof. dr. sc. Vilija Beroša i predsjednika Upravnog vijeća bolnice i državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva prof. dr. sc. Silvija Bašića, a cijeli događaj prijavljen je policiji na daljnje postupanje.

Odlukom v.d. ravnatelja Lukšića u bolnici su, poučeni ovim i ranijim događajem nestanka struje u nedjelju, 1. studenog ove godine, uvedene dodatne mjere zaštite objekta, te strožu kontrolu i evidentiranje ulaza i izlaza iz zgrade, a sve s ciljem da se omogući potpuna sigurnost pacijenata i bolničkog osoblja u ovom
središnjem objektu u Zagrebu u kojem se liječe oboljeli od bolesti covid-19.

„Očito ovakvi događaji više nisu rezultat slučajnosti, jer za razbiti vrata na ormaru i teško oštetiti masivnu električnu sklopku potrebno je imati namjeru, vremena i teškog alata. Najkraće, ovo se može smatrati namjernim oštećenjem, a nadam se da će policija, kojoj je prijavljen cijeli događaj, utvrditi sve činjenice i odgovorne. Ono što je važno, poduzeli smo i dodatne mjere zaštite objekta i sigurnosti pacijenata i osoblja bolnice“ - izjavio je v.d. ravnatelja Klinike bolnice Dubrava prof. dr. sc. Ivica Lukšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:12