PIŠE ŽELJKO TRKANJEC

U KOJEM SMJERU IDE HRVATSKA VANJSKA POLITIKA? Svrstali smo se uz zemlju protiv koje se pokreću sankcije EU i zemlju koja je na rubu sankcija

 
 Reuters, Profimedia

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske danas je, punih 20 sati nakon glasanja, ipak odlučilo javnosti obznaniti kako je glasala u Općoj Skupštini Ujedinjenih Naroda, temeljnoj globalnoj organizaciji.

Kažu: 'Na posebnom izvanrednom zasjedanju Opće skupštine UN-a na kojem se raspravljalo i glasovalo o rezoluciji vezano uz status Jeruzalema, Republika Hrvatska je glasovala suzdržano".

- MVEP nije objavijestilo javnost da se Hrvatska našla u skupini od 35 zemalja koje su se suzdržale. A tu su: Bahami, Kolumbija, Ekvatorijalna Gvineja, Fidži, Lesoto, Malavi, Ruanda, Tuvalu, Vanuatu, primjerice. I neke članice EU: Poljska, Češka, Mađarska, Rumunjska. Latvija. Dakle, niti cijela Višegradska skupina, Slovačka je smatrala da joj je mjesto uz ostale članice EU. Jer, za rezoluciju su glasale sve ostale članice Unije. Hrvatska je time na najvećem globalnom forumu pokazala u kojem smjeru ide njezina vanjska politika, ne uz Berlin, Pariz, Rim, Madrid, već uz Varšavu, protiv koje se pokreću sankcije EU i Mađarsku koja je bila na rubu tih sankcija.

"Stajališta smo kako o ovom pitanju nije trebalo raspravljati u predmetnom forumu te da usvojena rezolucija ne može pridonijeti rješenju statusa Jeruzalema, kao niti izgledima za mir i mirovni proces, a ni poboljšanju ionako delikatne situacije u regiji Bliskog istoka. Smatramo i da status Jeruzalema treba rješavati u okviru izravnih pregovora dviju strana koji će dovesti do prihvatljivog rješenja za obje strane.”

- MVEP je zaboravio napomenuti da se o “ovom pitanju” raspravljalo zato što je SAD, mimo svih postojećih rezolucija Vijeća Sigurnosti UN-a, odlučio jednostrano priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Budući da je SAD vetom onemogućio raspravu o toj temi na Vijeću Sigurnosti (gdje je odnos glasova bio 14:1), sasvim je razumljivo da je globalna zajednica smatrala važnim dati do znanja da se s tom odlukom ne slaže. I okrenula se drugom tijelu, Općoj Skupštini. Pitanje za Zrinjevac: a gdje je onda trebalo raspravljati?

“Kad je riječ o bliskoistočnom mirovnom procesu, ništa se ne mijenja u stajalištu Republike Hrvatske koje je i dalje na liniji dogovorenoga unutar Europske unije te ostajemo predani dvodržavnom rješenju i pronalasku pravednog, održivog i sveobuhvatnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca. Hrvatska će zajedno sa svojim partnerima u međunarodnoj zajednici i Europskoj uniji nastaviti raditi na stvaranju pretpostavki za izravne pregovore dviju strana.”

- MVEP je tu ozbiljno pogriješila. Ne definirajući svoj stav prema statusu Jeruzalema, što je jedno od ključnih spornih pitanja mirovnog procesa, Hrvatska nije “na liniji dogovorenog unutar EU”. Naime, unutar EU, barem onog dijela koji ozbiljno shvaća svoje odgovornosti prema međunarodnom pravu, linija je više nego vidljiva: jednostrane odluke o statusu Jeruzalema su neprihvatljive i u izravnoj suprotnosti s međunarodnim pravom. Hrvatska nakon ovog glasanja neće moći “raditi na stvaranju pretpostavki za izravne pregovore dviju strana” jer nije definirala svoj stav o pitanju Jeruzalema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:12