PRVI HRVATI KOJI SU USPJELI IZAĆI

'U Libiji je pakao, a najgore su noći. Imamo sreće što smo se vratili kući'

Iz posljednje u nizu nemirima zahvaćenih arapskih zemalja vratila se samo dvojica Hrvata. Ostali stižu u narednih 48 sati. U toj je zemlji trenutačno 500 hrvatskih državljana

TRIPOLI/ZAGREB - Nasilni antirežimski prosvjednici napali su sinoć djelatnike zagrebačke tvrtke Geofizika i ukrali im pet skupocjenih terenskih vozila. Potvrdio je to sinoć za Jutarnji list savjetnik Uprave Geofizike Željko Došen na zagrebačkom aerodromu na kojem je čekao Borisa Lovrića i Igora Mandića.

Oni su dosad jedini Hrvati koji su uspjeli pobjeći iz nasiljem zahvaćene Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije . Doletjeli su iz Zagreba avionom iz Tripolija do Beča, potom linijom Croatia Airlinesa od Beča do Zagreba. Sletjeli su u 20:30, a dočekala ih je gomila novinara.

- Bio je to pakao, drago nam je da smo se vratili u domovinu - šturo je ispričao Igor Mandić, jedan od djelatnika Geofizike.

Iako on nije bio pričljiv, njegov kolega Boris Lovrić ispričao je kako su najgore bile libijske noći. Konstantno su bili u kontaktu s zagrebačkom podružnicom tvrtke.

- Drago nam je što smo se vratili - kratko je novinarima rekao Lovrić.

Savjetnik Došen rekao je pak kako tvrtka Geofizika radi sve što je u njenoj moći da izvuče preostale radnike. Budući se situacija u Libiji ozbiljno zaoštrava, njima će idućih dana trebati velika pomoć hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Glasnogovornik spomenutog ministarstva Mario Dragun obećao je svaku potrebnu pomoć Hrvatima koji su se zatekli u Libiji.

Riječima "u pitanju su životi" zamolio nas je za diskreciju kada su u pitanju Gadafijevi postupci.

Idućih dana slijedi dramatična procedura izvlačenja preostalih hrvatskih državljana koji se nalaze u Libiji, a ne radi se o laganom zadatku. Prema riječima nadležnih, najkasnije u srijedu svi bi Hrvati trebali, bilo izvanrednim ili redovnim letovima, iz Tripolija krenuti put Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:33