DIVOVSKI KIP

U LUČKOM POČELI GRADITI VELIKU PETRININU GOSPU Bit će visoka 17 metara, svijetlit će do Italije

Divovski kip zaštitnice Primoštena, optočen srebrnim i zlatnim stakalcima, dugogodišnji je san Stipe Petrine

Na brdu Kremik iznad Primoštena do 5. svibnja iduće godine postavit će se 17 metara visok kip Gospe od Loreta, zaštitnice toga grada. Na brdu je pripremljeno buduće betonsko postolje i cestovni prilaz dok se u jednoj hali i radionici u Lučkom kip već odlijeva i poprima obrise.

Spomenik je djelo arhitekata Arona Varge i mozaičara, akademskog kipara Miluna Garčevića, dok je vizionar čitavog projekta načelnik općine Primošten Stipe Petrina, koji projekt gura već 13 godina. Povezanost Primoštena i Gospe od Loreta potječe iz davnina, od prije 181 godine, kada je jedan Primoštenac usnuo da mora u Italiju po zavjet Gospi Loretskoj.

Istaknuta kota

Kota nadmorske visine na kojoj će se nalaziti spomenik je 173 metra. Plan je da se u određeno doba dana, zbog stakalaca koja će odbijati sunčeve zrake, vide obrisi gospe iz bazilike u Loretu u Italiji. U postolju spomenika nalazit će se kapelica. Kip će biti na hodočasničkoj ruti štovatelja Gospe od Loreta na kojoj su, uz Primošten, Prag i Krakov, i bit će optočen mozaikom od kvarcita iz Brazila i Vijetnama koji stižu na jesen.

Posebno zlato

- Pomiješano sa zlatom posebne debljine, 8 mm, bjelkastožuto. Gore ide kvarcit bijel kao snijeg. Imat će na sebi ogledala srebrna i zlatna, koja će se lijepiti posebnim ljepilima otpornim na temperature od - 30 do + 90 stupnjeva Celzijevih. Lica Gospe i malog Isusa, koja će biti crna, obradit će se oksidnim pigmentom - kaže nam Garčević. Nakon što je napravljena maketa od stiropora u omjeru 1 prema 1, spomenik se sada počeo olijevati u naravnoj veličini. Napravljeni su kalupi za kip od poliestera koji se nalaze u dvorištu radionice u Lučkom. Spomenik će se lijevati po dijelovima u armirani beton, a zatim se maže posebnim premazima. Lica Gospe i malog Isusa u veličini u kojoj će i biti se nalaze u dvorištu radionice.

Željko Puhovski / HANZA MEDIA

Gospa teška 45 tona sastojat će od nekoliko golemih prstenova, najveći je težak 9 tona. Kruna će biti optočena poludragim kamenjem iz Brazila, a bit će pričvršćena na kip tako da izgleda kao da lebdi. Cijeli projekt financiran je novcem iz primoštenskog proračuna, a do sada je za razne stavke izrade i gradnje izdvojeno 800.000 kuna, no može se očekivati da će za njegovo dovršenje trebati barem još toliko.

Željko Puhovski / HANZA MEDIA

Kako je sve počelo: Veza s Gospom od Loreta od 1835.

Povijest Gospe od Loreta i Primoštena seže u 1835. godinu, kada je mladi Marko Prgin, teško bolestan, vidio u snu Gospinu sliku i čuo poruku da će ozdraviti ako tu sliku donese iz Loreta. Posudio je brod od Ante Bakotića, zvanog Bakašunac, otišao u Loreto i donio Gospinu sliku kakvu je vidio u snu. No stigla je epidemija kolere, a kada je je počela odnositi ljudske živote u Primoštenu, tadašnji župnik sjetio se slike i predložio župljanima da 10. svibnja s Gospinom slikom načine procesiju. Uzeli su Gospinu sliku iz Markove kuće, obišli s njom seli i donijeli je u crkvu te nastaje zavjet Gospi od Loreta. Gospin oltar sagrađen je poslije, a grob Marka Prgina nalazi se uza zid crkve, pod tim oltarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:41