UMJETNIČKO BLAGO

U Mimarinoj zbirci i umjetnine koje su nacisti ukrali Židovima?!

Tajanstveni Jugoslaven Akinsha tvrdi da se Mimara 1948. predstavio kao predstavnik jugoslavenske komisije za povrat umjetnina te odnio 166 predmeta

ZAGREB - Na upravo lansiranoj stranici http://www.errproject.org/jeudepaume/ mogu se pronaći podaci o više od 20.000 djela slavnih umjetnika ukradenih židovskim obiteljima tijekom Drugog svjetskog rata sastavljenoj prema otkrivenim dokumentima Alfreda Rosenberga, Hitlerova ideologa za pljačku umjetnina, i podacima iz njemačkih i američkih arhiva.

Ušetao u ured

Druga velika baza podataka na portalu www.lootedart.com ima širi popis umjetnina ukradenih od 1933 do 1945. kojima se ne može dokazati podrijetlo.

Mnoge od njih nalaze se u vodećim muzejima svijeta. U obje baze podataka navedena su sporna djela koja su bila u vlasništvu Ante Topića Mimare, a neki od radova iz njegove zbirke, dokazano je, također su bili u nacističkom depou Jeu de Paume, a rezervirao ih je Goering ko u Francuskoj. Riječ je o Pogledu na Tivoli Huberta Roberta i Portretu djevojčice Alberta Cyupa. U tekstu “Vrhunski prevarant”, Konstantin Akinsha, zamjenik direktora američke Komisije za kulturu i umjetničku baštinu, sumirao je višegodišnja istraživanja o Mimari.

Piše kako je Mimara 1948. ušetao u Središnji ured za pregled i procjenu umjetnina u Münchenu. “Većina zahtjeva za povrat bila je pri kraju kada se pojavio Mimara tvrdeći da je predstavnik jugoslavenske vlade za povrat umjetnina. Nakon nekoliko mjeseci vratio se s popisom od 166 predmeta za koje je tvrdio kako su ih nacisti otuđili iz Jugoslavije. Do trenutka kad su Amerikanci utvrdili kako su zahtjevi krivotvoreni i da su mnoge od tih umjetnina trebale biti vraćene u Italiju, Mimara je nestao s predmetima.

Krivotvoritelj i špijun

Tek tada su ustanovili tko je bio tajanstveni Jugoslaven: kolekcionar, prodavač umjetnina, slikar, restaurator, krivotvoritelj, kradljivac umjetnina i vjerojatno špijun...” piše Akinsha.

Otkriveno je kako se više od dvanaest predmeta koji su predani Mimari, od kojih su neki uzeti od žrtava holokausta, sada nalazi u muzejima u Beogradu i Zagrebu, ali nisu izloženi.

Hitlerov ideolog Rosenberg

Na čelu Einsatzstab Reichsleiter Rosenberga, posebnih jedinica za pljačku umjetnina za Treći Reich, bio je Alfred Rosenberg. Pažljivo je vodio sustavan popis umjetnina koje su otete židovskim obiteljima i dijeljene među najviše pozicioniranim nacističkim dužnosnicima s Hitlerovim i Goeringovim pravom prednosti.

U arhiviranju je Rosenberg bio zapanjujuće precizan, zapisujući točan datum zapljene građe, dimenzije, naziv , mjesto gdje je što oduzeto...

Najveći dio djela skladišten je u depou Jeu de Paume u Francuskoj, u kojemu su radnice marljivo i uredno slagale umjetnine po razdobljima, a radnici ih ukrcavali u kamione noseći na leđima teške drvene sanduke sa po nekoliko slika u svakome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:20