U mirovini sam postao lovac na crne udovice

VIR - Zaštitno odijelo u kojem je radio u Nuklearnoj centrali u Düsserdolfu, 77-godišnji Dragutin Kapović iz Vira zamijenio je kaubojskim šeširom, praznom staklenkom i špatulom s kojima se nakon umirovljenja svakodnevno upušta u još jedan opasan “posao”.



U lovu svaki dan



Drago Kapović  na Viru čim svane svaki dan odmeće u lov na crne udovice. Nakon što je u višegodišnjem lovu ulovio više desetaka tih pauka čiji je otrov petnaest puta jači od otrova opasnih zmija, prošlu subotu u svom je vrtu uhvatio mužjaka i ženku, a danas još jednu ženku u susjedovu vrtu.

Uči unuke



Slike crnih udovica poslao sam i svojim unucima u Njemačku


Reagira na opasnost



- Crna udovica se nikada ne nalazi na visini većoj od pet centimetara. Iako ona zaplete toga oko sebe, nanese lišće i zatvori se unutra, ja znam gdje je njena kuća. Kada je uočim polako joj se približim, utjeram je špatulom u staklenku, stavim poklopac i probušim rupe za zrak - opisuje svoj lov . Njegova fascinacija tim paucima počela je prije 15 godina kada je ulovio prvu “udovicu”.



-  Imaju crvene pjege, tanke i duge nožice i kreću se jako sporo. Puno ljudi  zapravo je nikada nije vidjelo izbliza pa mi je to prilika da je ljudima pokažem kako bi je znali prepoznati - priča 77-godišnjak.  



-  Ona ne napada čovjeka, samo reagira na opasnost - priča Drago koji paukove odnosi na razgledavanje u kafiće, dok je slike poslao i unucima u Njemačku kako bi naučili kako izgledaju.



B. Sviličić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:03