VRUĆA ROBA

Broš od prepariranih crnih udovica novi hit među mladima

Crna udovica je najotrovniji pauk našeg podneblja, a sada je među darkericama najpoželjniji modni detalj

SPLIT - Mlade Dalmatinke alternativnog modnog izričaja u zadnje su vrijeme doslovno ‘poludjele’ za neobičnim modnim detaljom - prepariranim primjerkom crne udovice, a ta se ekstravagantna moda širi čitavom Hrvatskom.

Spremaju ih u insektarij

Veterinari u Drnišu posljednjih su dana, naime, pod opsadom osoba koje se “toplo preporučuju” preuzeti ulovljene i dobro očuvane primjerke crnih udovica. Slično je diljem priobalja, ali i na kontinentu. Riječ je o domišljatim preparatorima koji su po dojavi odmah spremni preuzeti primjerak, nakon čega pauka prepariraju, spremaju u insektarij i na internetu nude kao ekstravagantni modni detalj po cijeni od jedne do tri tisuće kuna. Dosad su, logično, najviše zanimanja za novu modu izrazili pripadnici darkerske subkulture koji pauka nose kao broš (djevojke) ili kao privjesak (muškarci).

Trendu u svijetu

Doznalo se to nakon što je Antonio Ivić, djelatnik drniške tvrtke TOF, u petak u tvorničkom krugu uhvatio jednu crnu udovicu, a veterinari ispričali kako su one trenutačno najtraženija “roba”.

No, iako je riječ o pojavi koja je u Hrvatskoj novost, diljem svijeta postoje mnoge tvornice nakita u kojima se od pauka rade prsteni, ogrlice, privjesci, broševi...

- Kod nas se primjerci ili njihovi ostaci obično donesu samo na prepoznavanje. Uvijek je riječ o mrtvom primjerku koji se iz straha usmrti.

No, posljednji je uhvaćen živ i do ordinacije donesen pospremljen u alkoholni acetilat, tako da je bio dobro očuvan. Što će vlasnik učiniti s njim, ne znam, ali je istina da su u posljednje vrijeme veoma traženi - rekao nam je veterinar Miroslav Šarić. Crna udovica je najotrovniji pauk našeg podneblja, a oplođena može narasti do 18 milimetara dužine, dok je mužjak manji i nije veći od 3 do 5 milimetara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:39