ISTRAŽIVANJE U RIJECI

U nasilju sudjeluje svaki treći učenik osnovne škole

Poražavajući su rezultati istraživanja koje je provedeno u 26 riječkih škola. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1602 učenika viših razreda u dobi od 12 do 15 godina

RIJEKA - Čak 37 posto osnovnoškolske djece sudjeluje u nasilju svaki dan, što je povećanje od 7 posto u proteklih pet godina, poražavajući je rezultat istraživanja koje je provedeno u 26 osnovnih škola u Rijeci i okolici koje je krajem prošle školske godine proveo Dom za djecu “Tić” u Rijeci.

Četiri kategorije

Istraživanje je provedeno anonimno na uzorku od 1602 učenika sedmih i osmih razreda, odnosno djece u dobi od 12 do 15 godina. Inače, u većini razvijenih zemalja u svijetu ta se brojka kreće u rasponu od 15 do 25 posto, što znači da je nasilje među djecom u Hrvatskoj dvostruko veće, a to govori o kakvom se problemu radi.

Na prezentaciji su izneseni i drugi “zanimljivi” podaci pa su tako prema policijskim podacima iz 2000. godine evidentirana 133 kaznena djela s elementima nasilja, a u 2008. taj se broj popeo na 704 djela. Broj od 37 posto je prosjek riječkih osnovnih škola, no ima i sredina gdje se svaki drugi učenik svakodnevno susreće s nasiljem.

Ta brojka obuhvaća četiri kategorije učenika - pasivne žrtve, provokativne žrtve, nasilnike te promatrače.

Nasilje u obitelji

Očekivano postotak žrtava nasilja među djevojčicama i dječacima je jednak, ali su dječaci kao počinitelji ipak učestaliji.

Ovo, ali i druga istraživanja utvrdila su da su djeca koja trpe nasilje u obitelji češći nasilnici u školi među vršnjacima. Prof. dr. sc. Dubravka Kocijan-Hercigonja, zagrebačka psihijatrica, navela je nekoliko faktora koji utječu na rastuće nasilje kod dječje populacije.

Među ostalim to što djeca u jednom danu provedu prosječno sedam sati pred TV-om i kompjutorom, a upravo kroz te medije koje djeca konzumiraju, često bez nadzora roditelja, “primaju” i velik broj nasilnih sadržaja koji utječu na njihovo ponašanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:11