OČEVICI INCIDENTA

'U nedilju svi idemo na plažu, pa da vidimo koga će Srbi potirati!'

'Srbi su pitali zašto dolazimo na tu plažu kad se zna da je bila njihova i prije rata. Tu je poletila koja triska. A ovaj što je priveden samo je pijan pjevao 'Srbijo, znaj, svemu je kraj...'
 Andrija Lučić/Cropix

Dan nakon incidenta na plaži u Podgradini pokraj Novigrada u kojem su se lokalni stanovnici na plaži sukobili sa srpskim turistima, na plaži Duboka draga nitko nije bio raspoložen za razgovor na tu temu. Turisti srpske nacionalnosti, za koje smo neslužbeno saznali da žive u Njemačkoj još od kraja '80- tih, napadnuti su u četvrtak oko 16.30 na plaži.

- Oca i dvojicu sinova u dobi od 16 i 14 godina, najprije je verbalno napao 47-godišnjak koji je bio u alkoholiziranom stanju, da bi se kasnije incidentu priključio i 16-godišnjak koji je jednog od sinova ošamario, a drugog udario u lice. Napadnuti su odbili liječničku pomoć, a policiji su kazali da su napadnuti zbog toga što su na plaži govorili ekavicom - kazali su iz PU zadarske o incidentu koji je završio privođenjem mještana Podgradine, 16-godišnjaka i 47-godišnjaka kojem je izmjereno 2.8 promila alkohola u krvi, prekršajnom sucu u Zadru.

- Jučer nismo bili na kupanju, ne znamo ništa - reklo nam je desetak srpskih turista koje smo zatekli u Dubokoj dragi.

Na našu opasku kako smo čuli da će policija pripaziti na podgradinske plaže zbog mogućih incidenata, kupači su dodali: 'Tako i treba ako ima problema!'.

O kakvom je incidentu riječ nisu se raspitivali, pa smo ostali dojma da znaju za sukob, ali da im se ne govori baš o tome jer bi to samo moglo potencirati nove nevolje. U mjestu Podgradina zaustavljamo skupinu tinejdžera koja se uputila na kupanje na plažu Sveti Duh.

- Ćaća mi je rekao da ne idemo u Duboku dragu i da se ostavimo gluposti jer će policija čuvati plažu, pa samo možemo imati problema - rekao je jedan 16-godišnjak, dok nam njih nekoliko uglas pokušava objasniti što se događalo jučer na plaži.

- Naši su prijatelji došli u Duboku dragu, a među njima je bio i ovaj 16-godišnjak što je priveden prekršajnom sucu. Kad su došli do plaže, iz mora su izišli Srbi i počeli govoriti da što mi razbijamo njihove aute i što uopće dolazimo na tu plažu kad se zna da je ta plaža njihova bila i prije rata. Mislili su pritom na Srbe iz Islama Grčkog. Jučer ih je na plaži bilo oko 50-ak. Tu je počela svađa i prepirka, a poletila je i pokoja triska. Srbi su zvali policiju, a prijatelji nas. Kad smo otrčali tamo, već je došla policija i u maricu potrpala jednog prijatelja od 19 godina, petoricu od 14 do 16 godina i ovog starijeg mještanina Žužu koji se nije ni približio Srbima. On se bio napio, pa je iz borove šume iznad plaže krenuo nizbrdo i pjevao "Srbijo znaj, svemu je kraj, zbogom i više se ne vraćaj". Tu ga je policija odmah zaustavila i privela u postaju u Zadar - pričaju mladići stari oko 15-16 godina, a čiju uzavrelu krv svako malo smiruju roditelji pozivima na mobitel i opomenama da ne idu u Duboku dragu tražiti nevolje.

- To je čisti bezobrazluk. Mi ništa nismo napravili, a oni su nas optužili da im aute razbijamo. U nedilju će cilo selo ići na tu plažu, pa da vidimo koga će oni potirati - žeste se mladi Podgradinjani čije smo navode pokušali provjeriti i kod njihovih starijih sumještana. Svi su čuli za incident, ali ne bi se upuštali u komentiranje.

- Dobro, što sada hoćete vi novinari?! Vi uvik pravite probleme. Dogodila se dičija glupost, naša dica su završila u pritvoru radi te gluposti, a ne njihova, a vi bi sada stvarali probleme - rekao je jedan mještanin Podgradine ljut od trenutka kada je zaključio da smo novinari, a ne policajci.

Ministarstvo turizma: Tako lijepa, tako sigurna zemlja

Ministarstvo turizma osudilo je napad na turiste srpske nacionalnosti te ističe da je pravna država odmah reagirala i da je policija pokrenula prekršajni postupak, te privela počinitelje na Prekršajni sud.

Ministarstvo, stoji u priopćenju, želi uputiti jasnu poruku da je Hrvatska "ne samo lijepa i kvalitetna, nego i sigurna turistička zemlja te da će se u slučajevima incidenata, kao što ministar Damir Bajs često naznačuje, čvrsto i energično reagirati prema počiniteljima".

Svi turisti u našoj zemlji mogu očekivati jednaku zaštitu bez obzira na to je li riječ o turistima iz Srbije, Njemačke, Španjolske ili bilo koje druge zemlje, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:23