NESTABILNO

U NEDJELJU IZMJERENI NOVI REKORDI, EVO KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE DO KRAJA TJEDNA I dalje će biti vrlo toplo, no osvježavat će nas povremeni pljuskovi

 
 Nikolina Vuković Stipaničev/Damjan Tadić/Goran Mehkek / Cropix

Pretežno sunčano, no nestabilno prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak. Uz lokalno jači razvoj oblaka mogući su rijetki pljuskovi i grmljavina, najprije na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj, a poslijepodne i drugdje u unutrašnjosti.

Unatoč umjerenom razvoju naoblake i dalje će biti vrlo toplo, a najvjerojatniji su kratkotrajni pljuskovi. Najviše sunčanog vremena bit će na jugu Hrvatske.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, mjestimice s jakim, moguće i olujnim udarima, a na Jadranu i jugo.

Poslijepodne na sjevernom i srednjem Jadranu prolazno umjeren sjeverozapadnjak.

Screenshot / DHMZ

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 23 i 27 Celzijevih stupnjeva, na istoku i jugu zemlje ponegdje moguće viša.

U utorak i srijedu u unutrašnjosti djelomice sunčano i toplo, ali ne i posve stabilno. Uz umjeren i jak razvoj oblaka, mjestimice će biti pljuskova, osobito u gorskim krajevima. Od četvrtka promjenljivo mjestimice s pljuskovima i grmljavinom, uz povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar, piše HRT.

Dosadašnjim rekordima ovog, jednog od najtoplijih travanja u povijesti mjerenja, ove nedjelje mogu se pripisati novi, barem prema još neslužbenim podacima DHMZ-a. Najviša travanjska temperatura zraka od 29. travnja je: u Zemuniku 28,0 °C, Lastovu 28,3 °C, Makarskoj i na Plesu 29,5 °C te u Goricama pokraj Nove Gradiške 30,6 °C.

Screenshot / DHMZ

Visoka će biti i koncentracija peludi sljedećih će dana u mnogim krajevima. Planirate li dulje boraviti na otvorenome,ne zaboravite se zaštititi od sunca.

HAK: kolnici mjestimice mokri u Gorskome kotaru i Hrvatskom primorju

Mokri su i skliski kolnici jutros mjestimice u Gorskome kotaru i Hrvatskom primorju, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Opreznije treba voziti na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Rugvica i Ivanić Grad, na 59. kilometru, zbog opasnosti od naleta na životinju.

Screenshot / DHMZ

Uoči i tijekom praznika na snazi su zabrane za teretna motorna vozila najviše dopuštene mase iznad 7,5 tona, danas od 15 do 23 sata i sutra od 14 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste, između kojih ističemo Jadransku magistralu DC8 cijelom dužinom, dok zabrane nema na autocestama, kao niti na državnoj cesti DC1, Ličkoj magistrali.

Screenshot / DHMZ

Uz privremenu regulaciju prometa, dvosmjerno, jednom stranom autoceste, vozi se na: A2 Zagreb-Macelj: između čvorova Zabok i Zaprešić (od 24. +350 do 23.+ 350 km); A4 Goričan-Zagreb: između čvorova Ivanja Reka i Kraljevečki Novaki te Breznički Hum i Komin, a zatvoren je ulazni krak čvora Kraljevečki Novaki iz smjera Sesveta u smjeru čvora Ivanja Reka (zapada) i na A6 Rijeka-Zagreb: između čvora Vrbovsko i tunela Čardak (od 23.+500 do 17.+200 km) te između čvorova Ravna Gora i Delnice (38.+700 km do 42.+200 km).

Do 1. srpnja 2018. godine za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina, zbog radova. Moguće je koristiti granični prijelaz Karasovići. Granični prijelaz Harmica sa Slovenijom zatvoren je za teretna vozila teža od 7,5 tona. Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Trajekti i katamarani plove redovito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:05