AKCIJA 'BLJESAK'

U OKUČANIMA ODRŽAN PARASTOS ZA STRADALE SRPSKE CIVILE Pupovac se nije pojavio, Boris Milošević: 'Došao sam da se sjetimo žrtava i besmisla rata'

 
Milorad Pupovac i Boris Milošević
 Dragan Matić / CROPIX

U hramu Svetog Dimitrija u Okučanima paroh Dragan Antonić služio je u srijedu parastos za stradale srpske civile u akciji "Bljesak" a potpredsjednik SDSS-a, saborski zastupnik Boris Milošević rekao je novinarima kako da je u Okučane došao da se sjeti "žrtava i besmisla rata".

Iako je najavljen na parastos nije došao predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Njegov izostanak Milošević je opravdao obvezama u Vukovaru.

Upitan koja je njegova poruka iz Okučana, Milošević je rekao: "Došao sam isključivo na vjerski događaj da se nađem s građanima srpske nacionalnosti na liturgiji i da se sjetimo žrtava i besmisla rata."

Nakon parastosa u Okučanima u obližnjim je Medarima održano molitveno sjećanje za 22 civilne srpske žrtve u operaciji Bljesak.

Predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović je danas u Okučanima na novinarsko pitanje o 22 žrtve u Medarima, tijekom operacije Bljesak, odgovorila : "Žalimo za svakom žrtvom i pijetet svakoj žrtvi, bez obzira koje je nacionalnosti."

Documenta: HV je ubio 22 civila u selu Medari

Iz Documente - Centra za suočavanje s prošlošću u srijedu su izvijestili kako se po pitanju kaznenog procesuiranja odgovornih za zločine u Medarima tijekom Vojno-redarstvene akcije "Bljesak" poduzimaju tek predistražne radnje protiv nepoznatih počinitelja i 24 godine nakon zločina.

"Vojno- redarstvena akcija Hrvatske vojske i MUP-a "Bljesak" izvedena je 1. i 2. svibnja 1995. u dotad okupiranom dijelu Zapadne Slavonije nakon čega je taj dio teritorija ponovno integriran u ustavno - pravni poredak Republike Hrvatske.

Akcija "Bljesak" je omogućila izbjeglom stanovništvu s dijelova triju općina, Pakrac, Novska i Nova Gradiška, ponovni povratak u vlastite domove.

Prvog dana akcije, 1. svibnja 1995., oko 6 sati ujutro u selu Medari, tada općina Nova Gradiška, hrvatski su vojnici, usmrtili dvadeset i dvoje civila od njih dvadeset i četvero koliko ih se tada zateklo u selu. Zločin su preživjele dvije mlade djevojke, i to samo zato što ih je prepoznao i zaštitio jedan hrvatski vojnik. Od dvadeset i dvije ubijene žrtve ovoga zločina, troje je djece - brat i sestra, Goran i Gordana Vuković, u dobi od jedanaest i osam godina te njihova sestrična, Dragana Vuković, u dobi od sedam godina i 11 žena", podsjetili su iz Documente u priopćenju.

Iz Documente su dodali i da su neki članovi obitelji nasilno ubijenih u Medarima, u svijetlu činjenice da je kazneni postupak za ovaj zločin još uvijek u predistražnom postupku, pokrenuli protiv Republike Hrvatske građanske parnice sa zahtjevom za naknadom nematerijalne štete.

"Sudovi odbijaju spomenute zahtjeve, a Državno odvjetništvo RH u nekim slučajevima pokreće i ovrhe nad nekretninama obitelji žrtava kako bi se naplatili sudski troškovi izgubljenih parnica, dok s druge strane po pitanju kaznenog procesuiranja odgovornih za zločine u Medarima poduzimaju tek predistražne radnje protiv nepoznatih počinitelja i 24 godine nakon zločina", priopćeno je iz Documente. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:21