KONTROLA MORA

U ophodnji s pomorskom policijom: ‘Teška su vremena, ni kaznu nemaš kome naplatiti...‘

Lani je iz Splita i Trogira prema Biševu isplovljavalo po 150 glisera. Ove godine ih je tek 30-ak dnevno, korona je učinila svoje
 Jakov Prkić/HANZA media

Eto što nam se dogodilo, da ni ruku u tuđi džep više zavući ne možeš. Da na moru nemaš kome ni kaznu zbog prekršaja naplatiti, jer skoro da nema nigdje nikoga.

Mogu neki tamo pričati kako 'pucamo' od turista, ali situacija vam je ovakva: niti morem ima vele plovila, a bogme niti gostiju u većem broju. Vidjeli smo situaciju iz prve ruke, tijekom duge, višesatne ophodnje s posadom glisera splitske Pomorske policije, s kojima smo plovili pred Splitom te oko Brača i Hvara, piše Slobodna Dalmacija.

Dakle, pala je samo jedna kazna, i to za ukrcaj jednog putnika više, 13 umjesto 12 na gliseru koji je turiste iz Splita vozio na Biševo.

Da smo ribari, a ovo ulov, ni mačku ne bismo obradovali.

- A šta'š, kriv sam, priznajem, platiš kaznu i bog, ekipa je došla, nemo'š jednog ostavit vani, a druge ukrcat', hebi ga, dogodilo mi se. Priša mi je velika. Ma lako za prijavu i za sedam tisuća kuna kazne, dvije meni, a pet vlasniku, nego ću izgubit' misto u redu pred Modrom špiljom. Sad ću satima čekat, je, baš san puno nervozan - govori kažnjeni skiper misleći o konkurentskoj flotili, u biševskoj svakodnevnoj invaziji koja je već daleko od njega.

image
Jakov Prkić/HANZA media

Zlatna je to koka, malo je bolje ljetnih biznisa od ovoga. Za 12 putnika za Modru špilju gazdi stiže dnevni inkas od 1200 eura, 100 po glavi.

I ako ukrcaš dva gosta više, eto ti manče za benzin. Isplativ rizik. A kako je policija uvijek na moru, u kontroli i preveniranju, skiperi su stalno u vezi. Pa jedan drugome brzo mobitelima jave na kojem se koridoru kontrola nalazi.

- A onda mi to riješimo s dvije posade. Pa ih jedna čeka pred Splitskim vratima, a druga pred šoltanskom Maslenicom - kaže načelnik splitske Pomorske policije Joso Vujić, koji je ekipu Slobodne Dalmacije s posadom, zapovjednikom Nikšom Treseljom, upraviteljem stroja Vedranom Buljem i mornarom Joškom Rajčićem primio na brod.

Priča kako je lani iz Splita i Trogira prema Biševu isplovljavalo po 150 glisera, oko 1700 turista koji satima znaju čekati za ulaz u špilju. Ove godine je tek 30-ak plovila dnevno, korona je učinila svoje.

Talijanska molitva

Policiji je temeljni zadatak kontrola morske granice, praćenje kretanja brodova, jahti, ali i talijanskih ribarica kojima je naše more puno milo i drago. A kad ih se zaustavi, a ove godine je bilo pet uzapćenja talijanskih ribarica, nastane cika, graja, fellinijevski prizori vruće talijanske krvi.

- To ispočetka viče, plače, moli, kuka, spominje obitelj, dicu, Gospu, svece - pričaju na brodu. Ali brzo shvate uzaludnost, plate kaznu, oduzme im se riba i uputi ih se u matičnu zemlju. No ti odu, a dođu drugi.

A što je s jet-ski vozačima, velikim problemom za kupače?

- To je isto veliki biznis, 20 minuta najma stoji 400 do 500 kuna, a 80 posto vozača nema dozvolu za upravljanje skuterom. Među njima ima i žena. A problem su posebno oni koji priđu obali na bliže od 300 metara. Žele se pokazati, ispasti frajeri, rade osmice, bacaju se, glisiraju. Jer ako nisi došao blizu, nisi onda ni viđen. Sve to traje dok se mi ne pojavimo - kažu.

I eto kao u inat, ni oko Milne, Bobovišća, ni iz pravca Šolte, ni oko Mrduje, punte Brača i cijelim vijađem ni na jednog takvog nismo naišli. Oko Lučice evo nam nekoga, domaćeg čovika, morem i poljem izbrazdanih ruku. Čim je vidio policiju, vadi plastičnu boršicu, vata dokumente, sve po PS-u. Zove se Jakov Kordić, iz Milne je, pokazuje nam ulov, jednu hobu, lokardu i mola.

- Za ženu i mene s malo kumpira obid taman. Ali bi jadan bija da se skupe svi, četri ćeri i četri zeta. Oni bi i mene izili, stavilo me na fete - smije se barba Jakov.

image
Jakov Prkić/HANZA media

Znate kakvo je doba kad je u 10 sati Zlatni rat, ajmo reći, poluprazan. Mjesta ka u priči. Prekršaja nigdje. Dobro, idemo u lov na Hvar, u Vrbosku, u Jelsu punu turista, jedrilica, u ljetni šušur. Ni tamo, ni nazad ništa, sve štima, sve odlično, sve kao u najboljem policijskom danu. Što se ovo događa? Gdje su prekršitelji, gdje je akcija, jesmo li pogriješili dan?

- Niste. Ovo je korona. Za nas je ovo dobar dan, sretni smo zbog ovoga. Ima i onih kad i ne bude baš tako, evo lani smo imali četiri kaznena djela izlova prstaca, ove godine samo jedan. U Kaštelima čovjek ih je digao 6,5 kila. Što se tiče glisiranja u petom i šestom mjesecu situacija je bila čista. U sedmom imamo 30 prekršaja, od čega je 18 bilo stranih, 12 domaćih. Ima tog još, i oduzimanja ribe, i 12 ronilačkih oprema, sedam podvodnih pušaka. Dva prekršaja vađenja periski, iako su bile mrtve. Sve skupa u 2020. sedamdeset prekršaja sigurnosti plovidbe - veli načelnik Vujić.

Zapovjednik broda dodaje kako su lani zaustavili gliser s četiri ruske putnice, tri osunčane u ljetnom modu. I jednom "sa strane", blijedom kao mlijeko koja se od sunca skrivala jer je šefu slagala da je na bolovanju.

Bezobrazni koćari

Otkrio je zbog čega je dobio nominaciju za Plavu vrpcu, za spašavanje jedrilice bez pogona s dva člana posade, njemačkih državljana, kojoj je nevrijeme razbilo jedra. I od Vele Luke je dovelo osam milja južno do Visa.

- Bila je teška nevera, podivljalo more. Našli smo ih iscrpljene, totalno dezorijentirane na mostu, na timunu. Imali su samo pomoćno jedro i njime su nekako održavali kontrolu. Taj njihov pogled sve je kazao. Nemam straha od mora. Ali imam veliki respekt - govori Treselj za Slobodnu Dalmaciju.

image
Jakov Prkić/HANZA media

A znate tko je žestok? Naši koćari, znaju biti itekako bezobrazni kad ih se uhvati da love ondje gdje ne treba. Tu su i bučni, razulareni, pijani partijaneri s brodova koji se kod kuće sigurno tako ne bi ponašali.

A prostitucija, kokain, orgije na velikim jahtama, realnost koja se događa svugdje, jesu li se s time susretali?

- S njima se dosad 'sudarali' nismo. Ali evo, jedna naša posada koja se nalazi na Frontex operaciji u Grčkoj, ona bi mogla vjerojatno puno o tužnim izbjegličkim sudbinama pričati - kažu domaćini.

U splitskoj luci je na povratku sve mirno. Na gatu za kruzere prazno kao u najcrnjoj zimi, svi su otkazali dolazak. Poviše je zgrada "Dalmacijavina", dom za narkomane i beskućnike. Gliseri su već davno na Biševu, pučina otraga je čista, plovila je malo. Doći će i bolji dani...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:46