KORONAKRIZA

U OSIJEKU SPREMNI ZA RAD 'Tržnicu možemo otvoriti u roku od 24 sata, ali za to nam treba odluka Nacionalnog stožera'

Boris Piližota
 Vlado Kos / CROPIX

Glavna osječka tržnica spremna je u roku od 24 sata od donošenja odluke Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske otvoriti svoj vanjski, otvoreni dio za domaće proizvođače i kupce. Izvijestio nas je o tome Boris Piližota, načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka i dogradonačelnik Osijeka, koji već tjednima koordinira rad svih gradskih službi i tvrtki u odnosu na Nacionalni i Županijski stožer. No, naglasio je pri tome da je za to prvenstveno potrebna odluka Nacionalnog stožera.

- Prije svega, mišljenja smo da se tržnice nisu ni trebale zatvarati. Konkretno, u Osijeku smo i prije zabrane rada imali mjere koje su bile na istom, ako ne i višem nivou od onih u supermarketima. Stoga smo odmah i Županijskom i Nacionalnom stožeru ponudili varijantu rada u zatvorenim dijelovima tržnica, što je ubrzo i odobreno svima u Hrvatskoj. No, u isto vrijeme ponudili smo i varijantu za otvaranje vanjskih, otvorenih dijelova tržnice - kazao je Piližota, pojasnivši potom taj 'osječki model'.

- Naša tržnica je tako locirana da se bez problema može provoditi kontrola ulaza i izlaza. Dovoljno je samo ograditi prostor u kojem su smještene klupe, načiniti ulazna vrata na jednoj strani tržnice gdje bi se provele potrebne dezinfekcijske mjere za kupce, a izlaz je predviđen na suprotnoj strani. Osim toga, naš je prijedlog da se prodaja na vanjskim klupama odobri samo domaćim proizvođačima povrća i voća, sadnica cvijeća te sadnica povrća i voća, jer je od sada pa u naredna dva mjeseca ključno razdoblje za plasman njihovih proizvoda što je ujedno i njihova egzistencija. Dakle, nitko drugi, po nama, ne bi trebao biti obuhvaćen ovim modelom. Takav prijedlog dali smo i Županijskom stožeru koji se s time složio i proslijedio zahtjev Nacionalnom stožeru - rekao je Piližota.

Osječka tržnica ima nešto malo više od 100 takvih zakupaca, domaćih proizvođača, i s obzirom na njihov broj, odnosno broj klupa, mogao bi se postići i dovoljan razmak između pojedinih prodavača kako se ne bi stvarale gužve, odnosno kako bi se maksimalno smanjio socijalni kontakt kako među prodavačima tako i među kupcima. Otvaranje tržnica u ponedjeljak ujutro najavio je i župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

- Temeljem naše inicijative za rad otvorenih dijelova tržnice koju je Nacionalni stožer Civilne zaštite prihvatio, danas smo dali upute svim gradovima i općine da se u roku 24 sata pripreme sve uvjeti temeljem elaborata s protokolom rada na tržnicama kojeg su pripremili epidemiolozi. Plan je da se otvore u roku od 48 sati, kako bi naši OPG-ovi opet mogli prodavati svoje proizvode na tržnicama - najavio je Anušić. Nalog je otišao i u Stožer Grada Osijeka.

- Vezano uz taj nalog odradili smo onaj tehnički dio koji se odnosi na obavještavanje zakupaca o vjerojatnom otvaranju zelene tržnice da budu spremni kada i ako Nacionalni stožer donese odluku. Naime, svima je jasno da to ne možemo učiniti bez odluke Nacionalnog stožera i dok to ne budemo imali vanjski dio tržnice neće raditi, a kada se odluka donese mi ćemo tržnicu otvoriti u roku od 24 sata – istaknuo je Piližota, dodavši kako su s predloženim modelom upoznali i epidemiologe ZZJZ Osječko-baranjske županije koji su se suglasili s njim.

- Vidjet ćemo kakve će biti upute Nacionalnog stožera. Sve što radimo je u svrhu zaštite građana, ali promišljamo i kako pomoći da život ne stane u potpunosti. Sve gradske tvrtke su u ovom trenutku u funkciji kriznog upravljanja i prilagođavamo se situaciji sukladno odlukama Nacionalnog stožera - zaključio je Piližota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:17