NADZOR IZ ZRAKA

OSIJEK PRVI GRAD U REGIJI KOJI KORISTI DRONOVE ZA KONTROLU PROVOĐENJA MJERA STOŽERA Evo kako sve funkcionira, sustavom se upravlja iz kontrolne sobe

 Emica Elvedji / Ilustracija / CROPIX

Zbog veće sigurnosti građana u jeku epidemije koronavirusa, Ravnateljstvo civilne zaštite - Područni ured CZ Osijek, zbog kontrole provođenja mjera Stožera CZ RH implementirao je centralni sustav za nadzor iz zraka pomoću bespilotnih letjelica u borbi protiv COVID-19.

Osijek je prvi grad u široj regiji koji koristi bespilotne platforme u borbi protiv COVID-19, priopćilo je u srijedu Ravnateljstvo Civilne zaštite RH.

- S ciljem povećanja sigurnosti građana pogođenih zdravstvenom krizom uzrokovanom virusom COVID-19, MUP, Ravnateljstvo civilne zaštite i Područni ured civilne zaštite Osijek za potrebe kontrole provođenja mjera Stožera civilne zaštite RH implementirao je centralni sustav za nadzor iz zraka pomoću bespilotnih letjelica. Uvođenje samog sustava u primjenu odvijalo se u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Stožerom civilne zaštite grada Osijeka i Policijskom upravom osječko-baranjskom - navode iz Ravnateljstva Civilne zaštite RH.

U prostorijama Centra 112 Osijek postavljena je kontrolna soba za nadzor iz zraka gdje se u stvarnom vremenu prikazuju videozapisi s više multikoptera koji kontinuirano nadlijeću markere postavljene na kritičnim točkama u gradu Osijeku.

Nadlijetanje obavlja 15 mobiliziranih pilota s desetak letjelica

Trenutno operaciju nadlijetanja obavlja 15 mobiliziranih pilota s desetak letjelica, stoji u priopćenju Ravnateljstva Civilne zaštite RH, objavljenom na njihovim službenim stranicama.

- Ovo tehničko i operativno rješenje rezultat je suradnje Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Osijek i inženjera dragovoljaca. Isti su uključeni u pričuvni sastav Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek - dodaje se.

Od početka krize do danas, letjelice su skupile više desetaka sati letenja nad gradom Osijekom. Na taj način olakšali su praćenje situacije Stožeru civilne zaštite grada Osijeka i policiji koja svoje resurse može racionalnije koristiti, ističu iz Ravnateljstva CZ RH.

Zahvaljujući uspješnoj suradnji Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Osijek te inženjera dragovoljaca, Osijek je prvi grad u široj regiji koji koristi bespilotne platforme u borbi protiv COVID-19.

Nakon uspješnog djelovanja bespilotnih letjelica na području grada Osijeka u provedbi je pokrivanje više gradova na području Slavonije, najavljeno je iz Ravnateljstva CZ RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:55