JEDINSTVENI PROJEKT

U OSTATKU HRVATSKE JEDVA PREŽIVLJAVAJU, NA POPULARNOM OTOKU UŽIVAT ĆE BLAGODATI Mali gradić im nudi 2000 kuna subvencije za stanovanje

    AUTOR:
    • Mario Pušić

  • OBJAVLJENO:
  • 21.05.2018. u 11:29

Novalja, Zrce, 140716.
Fresh Island festival odrzava se vec petu godinu na otoku Pagu, a odvija se u tri kluba na popularnoj plazi Zrce. Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX

 

Nisu deficitarna samo zanimanja vezana za ugostiteljske djelatnosti, veću su se na tom popisu našli i policajci.

Kako ni na koji način ne bi doveo u pitanje sigurnost na svom području, gradonačelnik Novalje Ante Dabo s MUP-om je ušao u zanimljiv, jedinstven projekt koji je rezultirao sporazumom. Grad Novalja financirat će smještaj policijskih službenika, djelatnika policijske postaje u tom gradu. Sveprisutni odljev stanovnika u Novalji je specifičan jer ga djelomično uzrokuje visok standard koji sa sobom nosi top-turistička destinacija. Kako ta laskava titula istodobno iziskuje i značajna ulaganja u sigurnost, u Novalji su uvidjeli problem, ali i rješenje.

- Ovo je obrazac kako valja rješavati pitanja od zajedničkog interesa. U ljetnim mjesecima imamo pojačane potrebe za policijskim poslovima u priobalnom dijelu. Novalja je prema broju stanovnika mali grad, ali prošle godine tu je bilo više od 250.000 gostiju, što znači jedan ozbiljan posao kad je u pitanju održavanje javnog reda i mira te sigurnosti svih građana i gostiju. Da bismo osigurali dovoljnu nazočnost policijskih službenika, moramo raditi na poboljšanju njihova materijalnog statusa i uvjeta života - rekao je ministar Davor Božinović uvjeren da će taj primjer slijediti i drugi.

U Novalji kažu kako su i dosad predstavnici drugih gradova dolazili proučavati novaljsku praksu u osiguravanju sigurnosti građana, posebno gostiju, jer suradnja s MUP-om traje niz godina.

- Od iduće godine svaki policajac će imati 2000 kuna subvencije za stanarinu, a krećemo i u projekt poticane stanogradnje. Na idućem Gradskom vijeću donijet će se odluka o uključenju Grada Novalje u osiguravanje zemljišta i svega potrebnog za poticanu stanogradnju gdje će, uz povoljnu cijenu stanovanja, policijski djelatnici i drugi deficitarni kadrovi biti subvencionirani cijenom kvadrata i povoljnim kreditiranjem - kaže gradonačelnik Dabo.

Ovaj potez dvojice potpisnika sporazuma naišao je na pozitivne reakcije Sindikata policijskih službenika čiji je predsjednik Mario Puškarić istaknuo da je to iskorak u nastojanju da se lokalna zajednica uključi u poboljšanje socijalnog i materijalnog statusa policajaca koji žive i rade na području lokalne uprave i samouprave jer je ovo prvi slučaj u posljednjih 20 godina da je jedan gradonačelnik samoinicijativno u suradnji s ministrom odlučio nesebično pomoći policajcima.

 - Vjerujemo da suradnja države i lokalne zajednice neće stati na ovome nego da će sporazum poslužiti kao primjer i drugim lokalnim zajednicama, osobito na području PU dubrovačko-neretvanske i PU istarske gdje nedostaje poveći broj policijskih službenika i gdje policijski službenici, koji su raspoređeni iz drugih krajeva Hrvatske, doslovno preživljavaju i žive na rubu egzistencije - poručio im je sindikalist Puškarić.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo