PADALI TEMPERATURNI REKORDI

U PARKIRANOM AUTOMOBILU U ZAGREBU IZMJEREN ČAK 81 STUPANJ To je za 7 stupnjeva više nego u srpnju, najavljene nove mjere prevencije

 
 Ivo Ravlic / CROPIX

Hrvatska je u ponedjeljak bilježila temperaturne rekorde, a najtopliji Knin 'prebacio' je 40 Celzijevih stupnjeva.

U parkiranom automobilu na suncu u ponedjeljak je izmjeren 81 stupanj Celzijev, priopćili su u utorak iz Autokluba Maksimir najavivši da će iduće godine predložiti mjere prevencije u slučaju toplinskih udara, među kojima je i izrada termometra koji će signalima upozoravati na prekomjernu temperaturu u vozilu.

Iz Autokluba Maksimir izvijestili su kako je jučer u automobilu parkiranom na suncu izmjeren 81 stupanj Celzijev, što je za čak 7 stupnjeva više nego 25. srpnja, kad je temperatura bila 74 stupnja.

Najavili su da će iduće godine, zbog duljih i češćih toplinskih udara i promjene klimatskih uvjeta, predložiti nekoliko mjera koje bi mogle spriječiti posljedice toplinskih udara.

"Inicirati ćemo izradu termometara koji će odašiljanjem zvučnih i svjetlosnih signala upozoravao na prekomjerno podizanje temperature u kabinama automobila, traktora, kamiona, građevinskih strojeva", stoji u priopćenju.

Također, zatražit će i analizu mogućih štetnih utjecaja visokih temperatura na materijale ugrađene u unutrašnjosti automobila, kao i na definiranje koje su tekućine i materijali transportirani u automobilu potencijalna opasnost zbog isparavanja, eksplozije ili zapaljenja.

Najavili su i da će od zdravstvenih ustanova zatražiti da svoje savjete stanovništvu u pogledu sigurnog vremena izlaska iz kuća na vrućinu usklade s klimatskim promjenama.

Temperatura zraka već je jučer ujutro ponegdje u Dalmaciji bila 30 °C, a poslijepodne uglavnom oko 35 °C, pa i viša. U Kninu čak 41,0 °C, što je 6. najviša temperatura zraka izmjerena na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a od 1949. godine, od kada postoje mjerenja, prenosi HRT.

Već u utorak i srijedu u većini Hrvatske stiže osvježenje u obliku kiše. Važno je naglasiti i kako će vrućina barem malo popustiti, ponajviše u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, a najmanje u južnijim krajevima, gdje će se zadržati sunčano. U sjevernijim će krajevima biti oblačnije, već prijepodne uz mogućnost ponekog pljuska uglavnom u Istri i Gorskome kotaru, a zamjetno češćih i obilnijih pljuskova s grmljavinom, uz mjestimična olujna nevremena, u većini će krajeva biti od utorka navečer do srijede prijepodne.

Ako nestabilnosti gdjegod i izostanu, pad temperature neće. Sredinom tjedna diljem će Hrvatske zamjetno osvježiti. U većini unutrašnjosti poslijepodnevna će temperatura biti niža nego u ponedjeljak čak i za više od 10 °C. Gdjegod čak i za oko 15 °C! Pritom će se do kraja srijede posvuda razvedriti pa će tijekom blagdana Velike Gospe biti pretežno suho i sunčano, ali i relativno svježe, na kopnu ponegdje uz jutarnju maglu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:06