ŠIRI SE SVINJSKA GRIPA

U pet dana oboljela 34 građana, Zagreb i Split žarišta zaraze

U pet dana u Hrvatskoj je laboratorijski potvrđeno da su od svinjske gripe oboljele čak 34 osobe
 Nikša Stipaničev/Cropix

ZAGREB - U posljednjih pet dana u Hrvatskoj je laboratorijski potvrđeno da su od svinjske gripe oboljele čak 34 osobe, od kojih su sve osim jedne bolesnici koji su se virusom H1N1 zarazili unutar granica naše zemlje, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Specijal Jutarnjeg lista: Svinjska gripa u Hrvatskoj

- Žarišta epidemije u Hrvatskoj zasad su Zagreb i Split jer u tim gradovima uglavnom i bilježimo ove nove slučajeve. Mahom su to djeca i zaposlenici u raznim ustanovama gdje se dolazi u kontakt s velikim brojem osoba. U ovom trenutku još ne možemo reći da je došlo do jednakomjerne ekspanzije bolesti u svim područjima Hrvatske, no kako dani budu prolazili očekujemo širenje bolesti i u ostalim krajevima - rekla nam je Ira Gjenero Margan, voditeljica Službe za epidemiologiju HZJZ-a.

Od 3. srpnja, kad je Služba za epidemiologiju zabilježila prvi slučaj i počela voditi evidenciju broja bolesnika zaraženih virusom H1N1, još se nije dogodio tako drastičan porast osoba koje su se zarazile u Hrvatskoj.

Tek su se ponekad u dnevnim izvješćima o laboratorijski potvrđenim slučajevima svinjske gripe znala naći najviše dva do tri domaća bolesnika, dok je velika većina njih, preko 80 posto, u kontakt s virusom dolazila negdje u svijetu, poput učenika na maturalnim putovanjima po Europi koji su se u Hrvatsku vraćali sa simptomima gripe. Situacija se od prošlog tjedna naglo promijenila.

- Ovo je očekivani porast i s dolaskom sezone obične gripe broj zaraženih pandemijskom gripom bit će i u nas sve veći. Važno je da naši građani shvate da ako imaju simptome koji ukazuju na oboljenje nije potrebno da odlaze u bolnice, već se trebaju javiti svom liječniku. Prema najnovijoj strategiji za suzbijanje nove H1N1 gripe u bolnicama će se liječiti tek teški pacijenti i oni sa ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama - upozorava Ida Gjenero Margan.

Prema izvješću HZJZ-a, do 27. listopada je u Hrvatskoj laboratorijskim nalazima svinjska gripa potvrđena kod ukupno 260 osoba, dok se čak 746 oboljelih javilo svojim liječnicima sa kliničkim znakovima ove bolesti, čime je broj oboljelih premašio tisuću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:52