PARNIČNA SAGA

U RALJAMA HRVATSKOG PRAVOSUĐA ‘Moj vlasnički spor traje čak dvanaest godina, a i dalje je na početku’

Zagreb, 090115. Mandlova 3.Bozidar Kocmur, jedan od ljudi koji vodi najduzi sudski postupak u Hrvatskoj.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

“O Općinskom sudu u Zadru piše se kao o najbržem općinskom sudu u državi koji prednjači u rješavanju nagomilanih starih predmeta, a ja vas želim upozoriti na sudski spor kojeg pred tim sudom vodim već punih 12 godina i suđenje praktički još nije ni otpočelo.”

Tim riječima obratio nam se Zagrepčanin Božidar Kocmur, nakon što je u Jutarnjem pročitao tekst temeljen na izviješću šefa Vrhovnog suda Branka Hrvatina o stanju sudbene vlasti u 2013. Prema izviješću, Općinski sud u Zadru najbrži je od svih općinskih sudova u rješavanju sporova, jer sudac toga suda u prosjeku predmet rješava trostruko brže od primjerice općinskog suca u Zagrebu.

Hrvatinovo izvješće temelji se na statistici, ali iza statistike, čak i u slučaju uspješnijih sudova, kriju se sudske sage poput ove Božidara Kocmura koja u hrvatskim okolnostima nije usamljena.

Božidar Kocmur je 1988. kupio vrijednu građevinsku parcelu od 800 kvadrata na otoku Ugljanu od vlasnika Vinka Marfata koji je imao sudsko rješenje o nasljeđivanju te parcele. U trenutku prodaje, međutim, zemljište koje je Kocmur kupio još nije bilo parcelirano, već je kupoprodajni ugovor sadržavao tek skicu kupljene parcele. I tu nastaju problemi, jer se ostali suvlasnici neparceliranog zemljišta, braća prodavatelja Vinka Martafa, godinama suprotstavljali parcelaciji.

Kocmur je 2002. na Općinskom sudu u Zadru podnio tužbu protiv braće Martaf radi utvrđenja prava vlasništva i predaje terena.

Sud je tužbu ocijenio nepotpunom i vratio na dopunu, a postupak je trebao otpočeti 2004., dakle prije punih deset godina. Međutim, postupak do danas nije otpočeo, a na njemu se prema Kucmurovim riječima izmijenilo šest od sedam sudaca, što zbog odlaska sudaca, što zbog porodiljnih dopusta sutkinja, pa je predmet završavao u ladici i čekao novog suca. Bilo je, tvrdi, u proteklih deset godina i nekih pokušaja izlaska na teren i mjerenja radi parcelacije, ali sve je završavalo tek na pokušajima.

Kocmur je u travnju 2011. posegnuo za mjerom za kojom godišnje poseže više desetaka tisuća građana nezadovoljnih trajanjem sudskih postupaka - podigao je pred višim sudom tužbu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku. Županijski sud u Zadru dao mu je za pravo i 26. rujna 2012. donio odluku prema kojoj mu je povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku, odredio odštetu od 12.000 kuna i naložio Općinskom sudu da njegov postupak okonča najduže za šest mjeseci, dakle do travnja 2013. Taj rok je odavno prošao, a Kocmurov predmet još stoji ladici zadarskoga suda.

“U travnju 2014. pisao sam i ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću,” kazao nam je Božidar Kocmur i dodao: “Nakon 12 godina povlačenja po Općinskom sudu u Zadru, uz velike troškove odvjetnika, beskorisne izlaske suda i sudskih vještaka na teren, putne troškove, imam pravo ministra pitati - što sad, kako dalje, do kad će to trajati te koliko će to još koštati”. Odgovor od ministra nije dobio.

ŠEF SUDA U ZADRU 'Dao sam požurnicu, slučaj je pri kraju'

Željka Rogića, predsjednika Općinskog suda u Zadru pitali smo kako je moguće da spor pokrenut prije 12 godina još praktički nije ni otpočeo? “Poznat mi je slučaj gospodina Kocmura, dolazio je kod mene u ured. Poslao sam sutkinji požurnicu i zatražio od nje da zakaže sljedeću procesnu radnju i koliko znam ona je zakazala za 5. veljače ove godine. Nakon što vještak obavi svoj posao i kad isteknu rokovi za prigovore stranaka, očekujem da će kolegica donijeti odluku.” Na našu napomenu da je odlukom Županijskog suda o povredi prava na suđenje u razumnom roku Kocmurov spor trebao bit riješen do travnja 2013., Rogić je kazao. “Događa se, na žalost. Očito je riječ o kompliciranom slučaju, iako priznajem da se na ovom predmetu promijenilo više sudaca zbog njihove odsutnosti.” Na pitanje koliko imaju predmeta poput Kocmurovih, Rogić je kazao: “Među starijim predmetima koje rješavamo ostali su ovakvi, najsloženiji.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:36