SKANDAL U PARTIJI

U SDP-u BIJESNI NA BERNARDIĆA KOJI JE JEDINI GLASAO KAO HDZ-ovci Nismo se mi urotili protiv njega, nego je on iz nekog razloga ignorirao vlastiti klub

 
 Marko Todorov / CROPIX

Davor Bernardić isključivi je krivac za skandal oko SDP-ova saborskog glasanja o zakonskoj inicijativi Miranda Mrsića. Najprije se nije pojavio na sastanku Kluba zastupnika SDP-a, koji se održao u petak u 10.30, gdje se odlučivalo kako će se glasati, a zatim je ignorirao službeni mail u kojem je pisalo kako će klub naše stranke biti suzdržan, dok je nekoliko kolega i kolegica dobilo dopuštenje podržati Mrsićev prijedlog. Dakle, nisu se saborski zastupnici SDP-a urotili protiv Davora Bernardića, nego je on, iz nekog razloga, ignorirao Klub zastupnika vlastite stranke”, potvrdila su dva zastupnika Socijaldemokratske partije, koji su prepričali, najnoviji, tužan skandal u koji je upletena glavna opozicijska stranka.

Arsen Bauk bio na putu

Dakle, kada se ovog petka glasalo o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o doprinosima koji je podnio Mirando Mrsić, Bernardić je bio jedini SDP-ovac koji je glasao protiv toga zakona, dok su svi ostali bili za, suzdržani, ili se nisu ni pojavili u sabornici. Glasanje o Mrsićevom zakonu izbjeglo je čak njih 24. Od jedanaest koji su bili u sabornici, protiv zakona je glasao samo Bernardić, dok je pet SDP-ovaca bilo suzdržano Marija Alfirev, Saša Đujić, Sabina Glasovac, Domagoj Hajduković i Predrag Matić, a pet je bilo za zakon, i to Željko Jovanović, Milanka Opačić, Nenad Stazić, Damir Tomić i Siniša Varga. Bernardić bi se trebao zabrinuti jer su suzdržani bili Domagoj Hajduković, Fred Matić i Marija Alfirev, koji ga podržavaju u unutarstranačkim podjelama.

Velika većina SDP-ovih zastupnika u Sabor je ušla zahvaljujući bivšem predsjedniku Zoranu Milanoviću, koji je kreirao izborne liste, tako da je Bernardiću lojalna svega nekolicina članova Kluba zastupnika. Zbog toga ih on, uglavnom, ignorira, a uspio je postaviti Arsena Bauka za šefa zastupničkog kluba. No u petak je Bauk službeno otputovao na Korčulu, i sastanak Kluba SDP-a vodila je Sabina Glasovac, koja spada među Bernardićeve oponente. Bernardić je, vjerojatno, saznao da velika većina SDP-ovaca ne želi glasati protiv Mrsića, i zato je izbjegao susret s ljudima kojima je formalno šef.

“Želi izbaciti sve oponente”

Zapravo je još nekoliko zastupnika namjeravalo podržati Mrsića, ali odustali su kada su čuli njegov istup za saborskom govornicom. “Toliko je govorio protiv SDP-a da nisam mogao dati glas za njegov zakon jer je optužio SDP da je protiv socijaldemokracije, a godinama je bio u stranci. Onda se posvađao s Bernardićem i mjesecima radio sve što je mogao da bude izbačen iz SDP-a, a Bero i njegova ekipa to su jedva dočekali, kao što mole Boga izbaciti i ostale oponente”, opisao je situaciju jedan SDP-ov saborski zastupnik.

Znači li ova situacija kako opet slijede novi sukobi u SDP-u, koji neprekidno traju otkako je članstvo izabralo Davora Bernardića za predsjednika? “Ne”, kratko je odgovorio jedan od njegovih kritičara i objasnio: “Opet će se u kuloarima raspravljati kako treba smijeniti Beru, i o tome obavještavati medije, a kada dođe stani-pani, svi će zašutjeti. I ova priča će se nastavljati, a rejting SDP-a će stalno padati”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:07