OSOBNI PODACI BEZ KONTROLE

U VRTIĆU CRTALI NA POVJERLJIVOM DOPISU HZZO-a O PROMJENI SPOLA Netko je djeci donio papire za crtanje, a na poleđini podaci čovjeka koji mijenja spol

 

Kad je dijete koje pohađa jedan zagrebački dječji vrtić ovih dana roditeljima pokazalo crtež koji je u vrtiću nacrtalo tog popodneva, više od djetetova talenta njih je zainteresirala pozadina tog papira.

S jedne strane u njih je zurila pčelica s plavim krilima, a s druge strane ugledali su službeni dopis Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, urudžbiran i napisan u svibnju prošle godine na službenom memorandumu Zavoda, kao odgovor na upit jednog osiguranika.

“S obzirom na to da se u vašem slučaju radi o postupku promjene spolnih obilježja, upućujemo vas na službenu proceduru utvrđenu podzakonskim propisima Ministarstva zdravstva”, stajalo je u tom dopisu koji potpisuje tadašnji, bivši v.d. ravnatelja HZZO-a Fedor Dorčić.

Da bi stvar bila još gora, u zaglavlju dopisa, s njegove desne strane, stajalo je jasno otisnuto ime i prezime osiguranika koji je od Zavoda, proizlazi iz dopisa, zatražio informacije u vezi s postupkom uklanjanja dojki, a odmah ispod imena navedena je i čitko napisana njegova zagrebačka adresa.

Vrtić bez komentara

Iz kratkog dopisa, napisanog tek na listu papira, proizlazi kako je osiguranik od HZZO-a zatražio informaciju obavlja li se postupak mastektomije na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja, a oni mu pak odgovaraju kako mastektomija spada u takozvanu dijagnostičko-terapijsku skupinu postupaka koji se na teret HZZO-a odobravaju isključivo u slučajevima kad su medicinski indicirani te kako je prava adresa za informacije o tom postupku nadležno Ministarstvo zdravstva.

Teško je povjerovati da bi vrtićarac koji se dokopao tog papira, čak i ako bi uspio pročitati dopis, išta iz njega razumio, no automatski se među roditeljima koji su ugledali komad papira potegnulo pitanje odakle je on uopće stigao, kao i kako je moguće da tako osjetljiva i zakonom zaštićena dokumentacija uspije “iscuriti” iz jedne od najvećih i najvažnijih državnih institucija.

Ravnateljica navedenog vrtića (podaci poznati redakciji) preko tajnice vrtića kratko je poručila kako slučaj ne može komentirati jer u vezi s njim nije zaprimila niti jednu jedinu prijavu roditelja pa je ostalo nepoznato tko je, i na koji način, u vrtić uopće donio ovaj papir.

Ne komentirajući konkretan slučaj, uz napomenu kako s njime nije upoznata, voditeljica Odjela za predškolski odgoj u Gradu Zagrebu Bosiljka Devernay Jutarnjem je pojasnila kako većina zagrebačkih vrtića roditelje svojih malih korisnika potiče da im donose stari papir, onaj koji im više ne treba i koji bi inače bacili, a u vrtiću ga itekako još mogu iskoristiti.

“To je dugogodišnja praksa vrtića - poticanje na iskorištavanje starog papira, putem čega djecu učimo da čuvaju papir, a kasnije i da ga odvajaju te recikliraju. Ja ne mogu reći kako je ova dokumentacija završila u vrtiću, ali žao mi je ako taj događaj dovede u pitanje jednu pozitivnu i preporučljivu praksu zagrebačkih vrtića”, pojasnila je Devernay, a to je potom potvrdila i predsjednica Udruge odgajatelja grada Zagreba Jadranka Ožbolt.

Ona kaže kako ne može komentirati pojedinačni slučaj, ali napominje da vrtićima uglavnom nije dostatna redovna količina papira koju dobivaju na teret gradskih sredstava, zbog čega roditelji često donose neiskorišteni, stari papir kako bi djeca i po njemu mogla crtati.

“Obično to budu papiri koji su iskorišteni s jedne strane, ali su s druge strane prazni pa djeca po njima mogu šarati. Crteže nastale na takvim papirima nikad nigdje ne izlažemo niti bi netko mogao pročitati ili vidjeti što se nalazi na njihovoj stražnjoj strani jer ih nakon korištenja odlažemo u stari papir. Osim toga, uvjerena sam da djeca nisu uspjela pročitati taj dopis iako stvar jest malo škakljiva zbog njegova sadržaja”, rekla je Ožbolt.

Zasad tako ostaje nejasno tko je i kako u zagrebački dječji vrtić donio službenu dokumentaciju HZZO-a, kao i je li moguće da među papirima po kojima trenutačno šaraju djeca luta još kakav “škakljivi” dopis s osobnim podacima hrvatskih osiguranika.

Nije potpisan

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, koji smo kontaktirali odmah nakon saznanja o ovom slučaju, odmah su izrazili žaljenje zbog propusta i pogreške, uputili ispriku te najavili da su u vezi sa slučajem započeli istragu.

“Uobičajeno je da HZZO uništava dokumentaciju koja nije namijenjena za dostavljanje određenim pravnim i fizičkim osobama. U ovom konkretnom slučaju riječ je o dopisu koji nije potpisan od službene osobe te je stoga nevažeći dokument koji nije odaslan iz institucije. Ovaj slučaj svakako ćemo istražiti te poduzeti sve kako bismo utvrdili kako i čijom odgovornošću se dogodio propust. HZZO je već poduzeo sve radnje kako se ovakav incident više ne bi ponovio.

Obavijest o pažljivom i odgovornom rukovanju dokumentima koji sadrže osobne podatke u skladu s važećim zakonskim propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka proslijeđena je svim regionalnim uredima i područnim službama HZZO-a”, stoji u službenom odgovoru HZZO-a. Dodaju da Zavod poštuje odredbe Zakona o zaštiti službenih podataka te kako dosad nisu zabilježili slučaj u kojem bi se osobni podaci neovlašteno izlagali javnosti.

Kazne od 20 do 40 tisuća kuna

Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka jučer su najavili kako će provesti nadzorne aktivnosti jer postoji sumnja u vezi provedbe mjera zaštite podataka od slučajne ili namjerne zlouporabe.

“Potrebno je utvrditi radi li se o autentičnom dokumentu, postoji li takav predmet kod naznačene institucije ili voditelja zbirke osobnih podataka kao i druge činjenice. Zakon o zaštiti osobnih podataka propisuje kazne za prekršaje u iznosu od 20 do 40 tisuća kuna za voditelja zbirke osobnih podataka ili primatelja koji nije osigurao zaštitu, a za propisane prekršaje kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi odnosno u državnom tijelu te u jedinici lokalne i područne samouprave novčanom kaznom od 5000 do 10.000 kuna”, poručuju iz AZOP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:47