MARATON U HSLS-u

U zadnji čas vrh HSLS-a odustao od Vojkovićeve smjene

ZAGREB - Hrvoje Vojković ostaje na čelu Croatia osiguranja i na mjestu potpredsjednika HSLS-a. Iako ga je njegov stranački šef Darinko Kosor htio smjeniti iz udobne fotelje državne osiguravajuće tvrtke, to se, nakon sjednice predsjedništva stranke koja je trajala više od četiri sata, nije dogodilo. Iz šturih izjava u pauzi sjednice nije se moglo doznati što se zaista zbilo, ali odluka o Vojkovićevoj smjeni nije donesena.

Što se tiče Hrvoja Vojkovića i njegove funkcije potpredsjednika HSLS-a, dogovoreno je da od ove sjednice niti jedan kontakt niti jedna komunikacija ne može ići bez koordinacije s predsjednikom stranke - prenio je Kosor jednoglasan zaključak predsjedništva. Isto tako, predsjedništvo je zaključilo da vjeruje izjavama nadležnih tijela, odnosno Vlade i Nadzornog odbora, koji su utvrdili da Croatia osiguranje posluje dobro. Premijerka je, podsjetimo, nešto ranije izjavila da je zadovoljna s pokazateljima poslovanja CO-a.

Vojković je jedino rekao da "smo proteklih dana bili svjedoci neutemeljnih medijskih špekulacija o sukobima njega i predsjednika stranke Darinka Kosora“.

- Takvih sukoba nije bilo, mogu potvrditi svoju privrženost politici stranke i predsjeniku stranke u intresu izgradnje liberlane stranke i liberalne opcije - rekao je Vojković.

Neslužbeno smo doznali da je Darinko Kosor imao većinu u predsjedništvu da provede Vojkovićevo razrješenje, jer je čak 16 od 18 članova navodno bili spremno podržati takav njegov prijedlog. Uoči sjednice je već pripremljeno i šest zaključaka, od kojih je najvažniji bio zahtjev Vladi da smijeni Vojkovića s mjesta predsjednika Uprave Croatia osiguranja. No, od toga se odustalo u zadnji čas i to zbog najnovjih izjavi premijerke. Vrh stranke procjenio je da je premijerka Jadranka Kosor, kaže naš izvor, na njih željela prebaciti lopticu za odlučivanje o Vojkovićevoj sudbini.

- Premijerka je htjela da HSLS kriminalizira Vojkovića i da ga smjeni, a da onda HDZ na mjesto predsjednika uprave CO stavi nekog svog. Na to nismo željeli pristati - rekao nam je visoki izvor iz HSLS-a, prenoseći što se događalo na četeverosatnoj sjednici predsjedništva. Budući da je, podsjeća naš izvor, Jadranka Kosor izjavila da Croatia osiguranje posluje dobro te je opet ponovila kako nije primila nikakve prijetnje, predsjedništvo je zaključilo da će Vojković ostati na čelu CO-a. Ovime su, tvrdi jedan od članova predsjedništva, odluku o Vojkovićevoj sudbini prebacili na predsjednicu Vlade.

Darinko Kosor, podsjetimo, prije par dana je izjavio da je upravo premijerka tražila Vojkovićevu smjenu zbog prijetnji koje joj je poslao preko HDZ-ovog člana Uprave CO-a. Jadranka Kosor to uporno demantira, kao i Vojković, no ne i Damir Mihanović, navodni prenositelj prijeteće poruke. On je novinarima prije par dana poručio:

- O mojim spoznajama ili ulozi u cijeloj priči u ovom trenutku nemam komentara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:41