SLUŽBE PRATE SITUACIJU

U ZAGREBU PAR DOJAVA O MOGUĆOJ ZARAZI, U SVIM SLUČAJEVIMA POTVRĐENO DA NIJE RIJEČ O KORONAVIRUSU 'Laici će sad svaki kašalj tumačiti kao simptome'

Zagreb, 131109.
Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljevic. U bolnicu svakodnevno u velikom broju dolaze pacijenti sa simptomima svinjske gripe. Na slici: doktori sa zastitnim maskama.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Arhiva

 

Koronavirus se iz dana u dan širi svijetom, a do sada se u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu prijavila jedna osoba koja je došla 13. siječnja iz Kine sa simptomima respiratorne infekcije. No, kliničkim pregledom utvrđeno je da se ne radi o koronavirusu, nego o običnoj virusnoj infekciji, pa je puštena na kućno liječenje.

- Pratimo što se zbiva u svijetu i pripremili smo sve da u slučaju da virus uđe u Hrvatsku budemo spremni za prijem pacijenata. Napravili smo dodatno postupanje za graničnu policiju, odnosno ona će dobivati sve podatke i obavijesti o letovima putnika koji dolaze iz Kine na hrvatske međunarodne aerodrome - kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Krunoslav Capak.

Dodaje da je granična policija prva koja dolazi u kontakt s putnicima, logično je i da u slučaju problema odmah mogu pozvati graničnu sanitarnu inspekciju, a onda kreće protokol zbrinjavanja i testiranja.

I hrvatska časnica za vezu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Antoinette Kaić Rak, kaže kako je zadovoljna s onim što čini krizni stožer u pripremama za moguću pojavu koronavirusa u Hrvatskoj i uvjerena je da je sve spremno. U četvrtak stižu i dijagnostički testovi u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Osim tog slučaja bila je i jedna dojava o moguće zaraženim Kinezima koji inače rade u Zagrebu. Na teren su izašli epidemiolozi i sanitarna inspekcija, no pregledom zaposlenika utvrđeno je da nije riječ o koronavirusu. Stručnjaci nam kažu da će zbog straha od nove bolesti biti još sličnih dojava jer će laici vjerojatno svaki kašalj ili šmrcanje tumačiti kao simptome koronavirusa, a zapravo je riječ o uobičajenim zimskim virusnim oboljenjima.

Dosad su izvan Kine sporadični slučajevi zaraze zabilježeni u desetak zemalja, uključujući Francusku i Njemačku. U Francuskoj su potvrđena tri slučaja, a u Njemačkoj jedan slučaj zaraze koronavirusom. Prema priopćenju bavarskog Zemaljskog ureda za zdravstvo, pacijent se zarazio kontaktom s kineskom kolegicom.

Pacijent, koji se nalazi u karanteni klinike Schwabing u Münchenu, se zarazio prošlog tjedna tijekom seminara na kojem je sudjelovala i jedna kolegica iz Kine. Oboje djelatnika rade u kompaniji Webasto, koja je specijalizirana za proizvodnju dijelova za automobilsku industriju. Bavarsko ministarstvo zdravstva pretpostavlja da je zaraženi imao kontakt s oko 40 osoba na radnom mjestu i obitelji.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo