ZARAZNA BOLEST

U ZAGREBU SEDMERO OBOLJELIH OD OSPICA Primljeni su u Kliniku za infektivne bolesti s visokom temperaturom, šestero ih nije cijepljeno

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.09.2019. u 19:51

A student receives a measles vaccine injection at the Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) in Ecublens near Lausanne March 23, 2009. Both the University of Lausanne (UNIL) and EFPL have started a three day vaccination campaign to help eradicate a growing Swiss measles epidemic, in which more than 28 cases were discovered in both schools, out of a total of 370 in Switzerland since the start of the year. REUTERS/Valentin Flauraud (SWITZERLAND HEALTH EDUCATION) - BM2E53N10VX01
Valentin Flauraud / REUTERS

Ilustracija

U posljednja dva tjedna u Zagrebu je 7 osoba oboljelo od ospica. U Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" primljeni su s visokom temperaturom, karakterističnim osipom, suznim očima i curenjem nosa, javlja HRT.

Troje ih je hospitalizirano, od čega je jedna pacijentica već puštena kući, a dvoje ih je i dalje na Klinici. Jedan je pacijent zaražen od francuskog turista dok se za ostale ne zna izvor zaraze, a slučajevi nisu povezani. Od početka godine ukupno je oboljelo 32 osobe, a u prošloj godini 23.

- Od njih 7 troje ih je zaprimljeno u kliniku. Raspon dobi je od 20 do 55 godina. Od njih sedam, šestero nije bilo cijepljeno i jedan bolesnik je dobio samo jednu dozu cjepiva, a ne dvije kao što je predviđeno po programu, rekao je dr. sc. Neven Papić, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

- Bolesnici su obično došli drugog-trećeg dana bolesti sa visokom temperaturom, suznim očima koje su ih pekle, s curenjem nosa i osipom koji se javio drugi ili treći dan bolesti, govori Papić.

Najviše, njih 14, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, slijedi Zagreb s 9, 6 u Brodsko-posavskoj županiji, dvije u Zadarskoj i jedna u Dubrovačko-neretvanskoj.

Donedavno smo imali najniži postotak cijepljenih protiv ospica u posljednjih 20 godina. Situacija se ipak mijenja. S 89 došli smo na 93 posto.

- Ali opet je to prilično nisko. Hrvatska je nekada imala  jedan on najboljih cjepnih obuhvata u Europi,  a sada smo ispod razine, ispod prosjeka Europske unije. Koliki je prosjek? Oko 95 posto, naglasio je prim. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, navodi HRT.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo