SVINJSKA GRIPA

U Zaraznoj na respiratoru i petodnevna beba

 Ranko Šuvar/Cropix

U zagrebačku Kliniku za zarazne bolesti Fran Mihaljević danas je primljena i jedna beba stara samo pet dana koja je u teškom stanju priključena na respirator.

Kroz ambulantu je samo danas prošlo 278 bolesnika od kojih je 18 zadržano na liječenju. Trenutno je u zaraznoj hospitalizirano 70 osoba zaraženih virusom H1N1.

Osam pacijenata ima teške komplikacije, a među njima je, osim bebe i 10-godišnja djevojčica koja je na intenzivnom odjelu na respiratoru već nekoliko dana. Oba djeteta su stabilno.

Krizni stožer Jutarnjeg lista središnje je mjesto za razmjenu informacija u borbi protiv novog virusa

U KBC-u Rijeka trenutačno su hospitalizirane 32 osobe. I dalje je u kritičnom stanju dvoje pacijenata, muškarac od 40 i žena od 45 godina koji su smješteni na jedinici intenzivnog liječenja, njihovo stanje danas je nepromijenjeno no liječnici ne žele davati nikakve prognoze osim da je oboje pacijenata životno ugroženo.

U KBC-u Split ih je hospitalizirano 23. Stotinjak oboljelih evidentirano je od srpnja, a trenutno je virus svinjske gripe utvrđen kod trideset osoba razne životne dobi.

Situacija u Zadru zasad je nešto povoljnija, a na respirator je, zbog upale pluća, priključena samo jedna osoba. Kod nje, međutim, još uvijek nije potvrđena infekcija virusom H1N1.

Na krajnjem istoku Slavonije zabilježeno je do sada 40-tak slučajeva zaraze novim virusom gripe N1H1, a u svim je slučajevima riječ o blažem obliku bolesti. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u Vukovarsko-srijemskoj županiji, zbog zaraze svinjskom gripom bile su hospitalizirane tri osobe, no njihovo je stanje stabilno. U osječkom Domu zdravlja inače dnevno tijekom vikenda prođe oko 450 bolesnih osoba, a ove subote ta bi brojka mogla doseći i 600 pacijenata.

Na krajnjem jugu Hrvatske trenutačno je oko 250 oboljelih. Na Odjel epidemiologije Opće bolnice Dubrovnik dnevno po uputi liječnika sa simptomima svinjske gripe javlja se 6 do 8 pacijenata. Na intenzivnom odjelu hospitalizirano pet osoba koje već od prije imaju kronične bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:23