S FAKSA NA POSAO

U ZDRAVSTVU TEŠKO S FAKSA NA POSAO Rad pod nadzorom mentora nije isto što i klasično stažiranje

 

Diploma u ruci, licenca za samostalni rad u džepu, pa nema razloga da mladi liječnici koji će diplomirati za desetak dana ne okupiraju ordinacije i počnu liječiti pacijente. Da, baš tako se, još donedavno, tumačila činjenica da je Hrvatska potpisala s EU dokument o ukidanju liječničkog staža, pa onda i nema prepreka da se ne realizira obveza po kojoj liječnici imaju pravo na sustav “s faksa na posao” bez obzira na iskustvo.

Na to nisu pristajali upravo oni koji će već 12. srpnja dobiti prve diplome nakon ukidanja staža, pa su tražili njegov povrat. Umjesto staža, u petak navečer dobili su objavom u Narodnim novinama Pravilnik o provođenju rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije kao surogat staža! Istina, i dalje taj rad pod nadzorom nije obavezan, ali oni koji ga tumače tvrde da, unatoč licenci koju mladi liječnici bez iskustva mogu dobiti u Hrvatskoj liječničkoj komori, ipak neće moći samostalno raditi.

Posljedica obveze

“Ili će na specijalizaciju ili će raditi pod nadzorom”, kažu nadležni u Ministarstvu zdravstva i dodaju da je to “prijelazno i jedino moguće rješenje u ovom trenutku’. Naime, sve je to posljedica obveze koju je Hrvatska potpisom preuzela u pregovorima za ulazak u EU prije sedam godina, a to znači da generacija studenata koja će uskoro diplomirati neće imati obvezni staž tijekom kojeg su liječnici dosad prikupljali vještine za rad u sustavu. Čak 90 posto studenta medicine drži da treba vratiti staž, a dvije trećine smatra da nakon završenog studija nisu kompetentni za samostalni rad ali to, očito, nije odjeknulo u zdravstvenoj administraciji.

- Problem postoji od ulaska Hrvatske u EU, ali to nitko nije rješavao, pa smo se odlučili za rad pod nadzorom, za mentorstvo koje će omogućiti mladim liječnicima stjecanje iskustva - kaže pomoćnik ministra prof. dr. Vili Beroš.

Naime, tek kad je problem doslovno stigao na vrata na veliku silu, Ministarstvo zdravstva iznjedrilo je kakav-takav Pravilnik o načinu provođenja rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije.

Prilika za rad

- Ovo sigurno nije optimalno rješenje, ali u danim okolnostima ono je jedino moguće. Naime, ne postoji mogućnost da se zbog potpisanih obveza prema EU ponovno uvede obavezni staž za liječnike. Pravilnikom su liječnici dobili priliku za rad pod nadzorom, ali on zasad ne može biti obavezan - kaže prof. dr. Beroš.

Upravo je neobveznost jedan od većih prijepora rada pod nadzorom. Prema Pravilniku, odradili bi ga samo oni koji to budu željeli.

- Uvjeren sam da će biti dovoljno specijalizacija da mladi liječnici ne moraju dulje čekati, ali unaprijed se može reći da to znači da nema biranja, odnosno da neće dobiti onu koju žele i gdje žele - naglašava prof. dr. Beroš.

Jedno od pitanja koje otvara pravilnik je i ono može li se očekivati da će se liječnici koji će uskoro diplomirati i odmah dobiti licencu za rad zaposliti kao zamjena u ordinacijama obiteljske medicine prije odrađenih šest mjeseci rada pod nadzorom i u očekivanju specijalizacije. U Ministarstvu tvrde da to u praksi ne bilo moguće premda se to, po slovu Pravilnika, nigdje izrijekom ne spominje. U svakom slučaju i studenti i medicinski fakulteti tvrde da se tijekom studija ne može steći dovoljno iskustva kao što se to može stažem.

- Mi, zapravo, ne znamo što s diplomom i s licencom. Kome možemo pokucati na vrata i tražiti rad pod nadzorom? Tko nas je uopće obavezan primiti na posao? Kolika će nam u tom slučaju biti plaća? Brojna su pitanja na koja nemamo odgovor iako ćemo diplomu dobiti za koji dan - kaže Kristijan Rudež, jedan od prvih liječnika koji će na vlastitoj koži osjetiti administrativnu impotenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:53