AKCIJA POLICIJE I USKOK-a

U zoru uhićen župan Posavec, SDP-ovom Kovaču žele skinuti imunitet, doznalo se zašto

Navodno se radi o sumnjama u počinjenje niza kaznenih djela, počevši od zlouporaba položaja i trgovanja utjecajem do primanja mita
Matija Posavec, Stjepan Kovač
 Cropix

NOVO 12:53 - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u petak je izjavio kako je „ostao neugodno iznenađen“ informacijom o uhićenju SDP-ovog saborskog zastupnika Stjepana Kovača, no nije želio komentirati sumnje koje mu se stavljaju na teret.

„Ostao sam neugodno iznenađen informacijom o uhićenju, ne samo njega, nego očito i još nekih dužnosnika iz tog dijela Hrvatske (Međimurja)“, rekao je Jandroković novinarima nakon sastanka s izaslanstvom Hrvatske paraolimpijske reprezentacije.

Potvrdio je kako je prije sastanka dobio informaciju da se traži skidanje imuniteta za jednog saborskog zastupnika, te objasnio kako taj zahtjev ide prema Mandatno-imunitetnom povjerenstvu (MIP) "koje će sukladno uobičajenoj praksi učiniti ono što je potrebno kako bi se mogli provesti postupci".

Nije želio komentirati informaciju prema kojoj USKOK sumnjiči Kovača za kazneno djelo trgovine utjecajem i to zato, što je izmislio prijetnje smrću kako bi dobio naklonost birača u drugom krugu lokalnih izbora.

„Ne mogu komentirati pojedinosti iz istrage i to što se navodi u zahtjevu za skidanjem imuniteta, jer o tome ne znam ništa“, odgovorio je novinarima. "Neka oni koji su za to zaduženi, rade svoj posao, a Hrvatski sabor će sa svoje strane učiniti ono što sukladno zakonu mora“.

Jandroković je najavio i kako će vladajuća većina vrlo brzo odlučiti o kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda, nakon jučerašnjeg saslušanja na saborskom Odboru za pravosuđe.

"Čuli ste pozicije i HDZ-a i njegovih partnera, očitovat ćemo se u vrlo brzom roku, kada zajedno sve dobro proanaliziramo, kad vidimo koji su to problemi koji se vežu uz jednoga od kandidata - pitanje je ispunjavanja norme i kada sve to proanaliziramo, donijet ćemo svoj stav, neće proći puno dana“, najavio je Jandroković nakon sastanka s izaslanstvom Hrvatske paraolimpijske reprezentacije, kojeg je predvodio predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, a sudjelovali i osvajači medalja s Paraolimpijskih igara u Tokiju.


NOVO 12:44 - O uhićenjima se oglasio i USKOK.

- Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji koja su u tijeku rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PU koprivničko-križevačkom i PNUSKOK-om. (10. 9. 2021.)

Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba, među kojima su i službene osobe, za koje se sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju te će o tome pravodobno obavijestiti javnost.

Za sada se može potvrditi da se među osobama u odnosu na koje se provode navedene radnje nalazi i saborski zastupnik za kojeg je od Hrvatskog sabora zatraženo skidanje imuniteta.

Nakon njih oglasila se i policija:

- Policijski službenici PU koprivničko-križevačke su u suradnji s Policijskim nacionalnom uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), rano jutros započeli s realizacijom kriminalističkog istraživanja.

Tijekom današnjeg dana provest će se sva uhićenja kao i hitne dokazne radnje koje su rezultat ovog istraživanja – koje je obuhvatilo više osoba, neke s javnim dužnostima – pod sumnjom da su počinile koruptivna kaznena djela.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja oglasit ćemo se priopćenjem s više detalja, priopćili su.


12:12 Povodom zahtjeva za skidanje imuniteta Stjepanu Kovaču da bi se protiv njega mogao voditi kazneni postupak u SDP-u za sada nema izjava. U stranci navode da će se o najnovijem slučaju oglasiti tek nakon sjednice Mandatno imunitetnog povjerenstva koja je zakazana za 15 sati. Ističu kako će tek tada vidjeti zbog čega se točno protiv njihovog zastupnika pokreće kazneni postupak, pa će se onda očitovati.

Izavu bi trebala dati Barbara Antolić Vupora, predsjednica lokalne županijske organizacije SDP-a koja je ujedno članica Mandatno imunitetnog povjerenstva.

Za utorak je sazvana sjednica Kluba zastupnika SDP-a na kojoj bi se trebalo raspravljati o izbacivanju iz Kluba četvero zastupnika koji su nedavno izbačeni iz stranke. Nakon ovoga, SDP-ovci će vjerojatno raspravljati o izbacivanju pet zastupnika. Njihov Klub je već ostao bez jednog člana i to Vinka Grgića, gradonačelnika Nove Gradiške protiv kojega se također vodi kazneni postupak, i to zbog korupcije.


11:57 - Istrage protiv Matije Posavca i Stjepana Kovača tretiraju se kao dva potpuno odvojena slučaja.

Posavec je snimljen u svom uredu kako je uzeo 10.000 kuna mita za zapošljavanje, navodno u Županijskim cestama, a SDP-ovac Kovač se sumnjiči da je izmislio prijetnje i vršio utjecaj na policiju da ih istražuje.

Više pročitajte OVDJE.


11:24 - Znam da danas nije došao na posao iako mu je kalendar obveza popunjen. Ni mi ne znamo ništa više nego vi, rekao je na upit Međimurskih novina Josip Grivec, zamjenik međimurskog župana Matije Posavca kojeg je jutros uhitio USKOK.

Kako je dalje rekao, nitko od zaposlenika Županije nije znao da se oko župana nešto događa, da ga se istražuje i naravno treba im sada vremena da shvate što se dogodilo.

Upitan hoće li se Županija i službeno oglasiti o cijelom događaju, nije se izjasnio jer, kako je rekao, ni sam ne zna što bi rekao i kako se postavio u novonastaloj situaciji, pišu Međimurske novine.

- Mislim da će ipak sve završiti dobro, poručio je zamjenik Grivec.


11:14 USKOK sumnjiči Stjepana Kovača da je trgovao utjecajem zbog čega ga žele lišiti slobode i to zbog bojazni da bi mogao ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke te skrivanjem i uništavanjem materijalnih dokaza.

Zbog toga žele da mu se odredi istražni zatvor, no prije toga mu MIP treba skinuti imunitet.

image
Zahtjev USKOK-a
Jutarnji List
image
Zahtjev USKOK-a
Jutarnji List

11:06 SDP-ov zastupnik Stjepan Kovač bio je iznenađen kada su ga novinari nazvali.

- Nemam pojma, iskreno nemam pojmam, zovem policiju da vidim što se događa, zbog čega bih bio uhićen. Bilo bi lijepo da znam ako me već misle uhititi. Nemam pojma, idem sad na kavu u grad, rekao je za 24sata.


11:03 Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je za Media servis rekao da je istragom obuhvaćeno šest osoba.


11:00 Iz Međimurske županije još uvijek nema službene potvrde o uhićenju župana Matija Posavca u sklopu velike Uskokove akcije na međimurskom području.

Od osoba zaduženih za odnose s javnošću u uredu župana Hina nije mogla dobiti nikakve informacije, a trenutno se ne može doći ni do županovog zamjenika Josipa Griveca za kojeg u Županiji kažu da ima druge obveze te da u ovom trenutku ne želi davati izjave za medije.

Informacije o akciji nisu dobili ni od glasnogovornika Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu Darka Galića koji je za Hinu rekao da to nije njihov predmet, već da je akcija u ingerenciji Uskoka.


10:58 Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, Robert Jankovics, za N1 je komentirao situaciju.

- Informacija najvažnija je da je sjednica MIP-a danas u 15 sati. Dobili smo materijal, traži se za kolegu Kovača odobrenje Sabora za vođenje kaznenog postupka te za lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora. Na teret mu se stavlja trgovina utjecajem, rekao je Jankovics, dodavši da će on podržati taj zahtjev i glasati za skidanje imuniteta Kovaču.

- Ovaj mandat je počeo sa skidanjem imuniteta i pritvora za tada dva zastupnika. Ovo je intenzivnih godinu dana, za koje nismo ni zamislili da će tako izgledati, rekao je Jankovics za N1.


Rano jutros policija i USKOK krenuli su u novu veliku akciju uhićenja, ovoga puta na području Međimurja. Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Jutarnji list uhićeno je više osoba među kojima je i aktualni međimurski župan Matija Posavec.

Kako doznajemo, Posavcu je policija upala u kuću oko 6 ujutro dok se spremao na posao. Njega su uhitili pa su započeli pretragu njegovog doma u mirnom čakovečkom kvartu.

Također, istragom je obuhvaćen i prijašnji gradonačelnik Čakovca, sada saborski zastupnik SDP-a Stjepan Kovač, za kojega je Državno odvjetništvo RH podnijelo Saboru zahtjev za skidanje zastupničkog imuniteta.

Zastupnik Hrvoje Zekanović potvrdio je informaciju da je Mandatno imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora od Državnog odvjetništva zaprimio zahtjev o skidanju imuniteta Kovaču. Više pročitajte OVDJE!

Navodno se radi o sumnjama u počinjenje niza kaznenih djela, počevši od zlouporaba položaja i trgovanja utjecajem do primanja mita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:34