POZITIVAN TREND

Ublažavanje mjera od 1. lipnja: Vjenčanja do stotinu gostiju, ali samo pod ovim uvjetima

Hrvatska zbog sezone želi što prije uvesti covid-potvrde, no nije odlučeno za što će se sve koristiti
 Ranko Šuvar/CROPIX

Niti jedna osoba od njih 196 koje su prisustvovale pilot-programima domjenka i svadbe nije se zarazila. Svi su oni bili ili dva puta cijepljeni ili su preboljeli koronu ili su imali negativan test.

"Ovo je dokaz da možemo na taj način, ako pustimo samo one koji su cijepljeni, preboljeli ili testirani, organizirati takve događaje, da smo blizu one stare normale", rekao je u petak na novinskoj konferenciji Stožera civilne zaštite Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Jedini način da se dođe do otvaranja i organizacije događaja kojima mogu prisustvovati samo oni koji su cijepljeni ili imaju negativan test ili su preboljeli koronu jest posjedovanje digitalne zelene potvrde čije je izdavanje na razini Europske unije u četvrtak potvrdio Parlament EU.

"Mi smo spremni za izdavanje covid-potvrda, no ne mogu potvrditi hoćemo li s njihovom primjenom početi 1. lipnja. Pred nama je tjedan u kojem ćemo promišljati o novim mjerama. Znate da postojeće istječu 30. svibnja, dotad ćemo vidjeti u kojem ćemo smjeru ići dalje s popuštanjima, a onda postupno uvoditi i ova pomagala da bismo bili u situacijama otvoriti djelatnosti za koje se možda i nismo nadali dok nam nije krenulo cijepljenje", izjavio je u petak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Koje će se mjere od 1. lipnja ublažiti još se procjenjuje. Božinović je u petak rekao kako se razmišlja o dozvoli za održavanje raznih poslovnih i društvenih događanja. Popuštanje mjera ovisi o trendovima u idućih desetak dana koje će Stožer budno pratiti. Prema svemu sudeći, prvi bi svoje prostore mogli otvoriti restorani. Također bi konačno mogle krenuti i svadbe do 100 gostiju, ali pod epidemiološkim uvjetima, a to znači negativni testovi ili cijepljenje, odnosno preboljenje koronavirusa.

Ne isplati se

Organizatori svadbenih svečanosti traže da im se omoguće vjenčanja na kojima će biti barem do 100 sudionika jer tvrde da im se "organizacija s manje sudionika ne isplati". Riječju, među prvima koji bi mogli profitirati od ublažavanja mjera upravo su organizatori svadbi jer je vrlo vjerojatno da bi od početka lipnja na vjenčanjima moglo biti do 100 gostiju.

image
ovako će izgledati digitalne covid-potvrde za ulazak u kina, kazališta, na veća društvena događanja...

Hrvatska zbog turističke sezone želi što prije uvesti covid-potvrde, no još uvijek nije odlučeno za što će se sve koristiti. Ministar je jedino potvrdio da će se covid-potvrda sigurno koristiti za što lakši i brži prelazak granice. No nije otkrio za koje će događaje i lokacije potvrda biti potrebna unutar zemlje. Dojam je da ni na razini Stožera ni Vlade to još uvijek nije utvrđeno.

Naši sugovornici smatraju kako je najvjerojatnije da će se te digitalne potvrde koristiti za ulazak u kina, kazališta, na velika poslovna i društvena događanja. No teško će biti primjenjive pri ulazu u restorane, kafiće i vozila javnog prijevoza.

Baze podataka

Iako je Hrvatska tehnički spremna za primjenu digitalnih potvrda, pitanje je jesu li baze podataka o cijepljenima i onima koji su se testirali uređene. Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je decidirano izjavio kako s bazama podataka nema problema i da se one promptno i u stvarnom vremenu pune podacima. U tom bi slučaju svaka osoba koja se cijepila, preboljela koronu ili obavila testiranje u svoj pretinac e-Građani trebala dobiti obavijest da ima pravo na covid-potvrdu u trenutku kad počne njezina primjena.

Oni koji će dokument preuzimati preko sustava e-Građani, imaju na raspolaganju tri mogućnosti: isprintati dokument u PDF formatu, preuzeti ga putem e-maila ili ga spremiti na svoj mobilni uređaj. Oni koji nemaju sustav e-Građani dokument će moći preuzeti u lokalnom uredu HZZO-a.

Na pitanje koja je dobna granica za izdavanje digitalnih potvrda, Božinović je u petak odgovorio da sad nije potrebno testirati djecu mlađu od sedam godina, ali to je vjerojatno nešto što ćemo dodatno liberalizirati jer djeca koja su i dvostruko starija nisu u poziciji da slobodno putuju po Europi. On pretpostavlja da ćemo njihov status vezivati uz status njihovih roditelja.

Krunoslav Capak tvrdi da za covid-potvrdu neće biti uskraćene ni osobe koje su preboljele koronu te se samo jednom cijepile.

"Osoba koja je preboljela koronu unutar 180 dana cijepi se jednom dozom i onda može dobiti potvrdu koja vrijedi šest mjeseci u ovom trenutku. U budućnosti će možda vrijediti i dulje", objasnio je Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:29