VIDEONASTAVA

Učitelj u Zadru, učenici na Silbi

Dvije učenice u razredu na Silbi pratile su nastavu sa sata fizike u Zadru. U projekt će se uključiti i đaci s Oliba i Premude
 Andrija Lučić/CROPIX

ZADAR - Nakon višemjesečnih priprema konačno je proradio videokonferencijski link između OŠ Zadarski otoci na Bilom brigu i područne škole na otoku Silbi.

Iako je bilo više probi, danas su prvi put službeno dvije učenice sedmog razreda sa Silbe pratile nastavu sa sata fizike koju su u novosagrađenoj školi na Bilom brigu slušali njihovi vršnjaci.

Kvalitetnija nastava

Profesor fizike Tomislav Ivković predavao je lekciju “Rad sile” te ponavljao naučeno gradivo i sa 20-ak učenika u razredu i s dvije učenice na otoku do kojeg se trajektom inače putuje nekoliko sati.

- Oprema stoji u jednoj učionici jer ima masivni uređaj koji se ne može prenašati. Nastavu će videovezom pratiti učenice na Silbi, ali i 23 učenika na Olibu te jedan na Premudi - kazao je ravnatelj OŠ Zadarski otoci Branko Matulina te se još jednom u ime škole i Grada zahvalio tvrtki CRONet koja je donirala videoopremu i uređaje za slušanje nastave na daljinu.

Joso Nekić, pročelnik Odjela za školstvo u Gradu Zadru, koji je osnivač svih osnovnih škola na svom području, također je sa suradnicima pratio prvu nastavu na relaciji Zadar - Silba. - S nižim razredima, u kojima predaje jedna učiteljica razredne nastave, nije problem. Međutim, u višim razredima trebaju stručni predavači za biologiju, kemiju, fiziku ii ostale predmete i sada će djeca na udaljenim otocima imati kvalitetnu nastavu iz tih predmeta.

Dodatna korist

Ovakva nastava ima i sociološku komponentu jer će mali otočani povremeno dolaziti i na zajedničku nastavu u Zadar, a zbog baratanja sofisticiranom tehnologijom dobii će i jedno dodatno obrazovanje iz informatike - kazao je Nekić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. prosinac 2021 05:25