POSTAJE PROFESIJA

Udomitelju 5500 kuna plaće, ali ako ima fakultet

 Miroslav Kiš/CROPIX

ZAGREB - Udomitelji djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, s problemima u ponašanju ili invaliditetom moći će biti profesionalci - primat će prosječnu plaću od oko 5500 kuna i imati prava iz radnog odnosa. Udomiteljstvo, koje na volonterskoj bazi u Hrvatskoj ima tradiciju od kraja 18. stojeća, prvi će put postati i potpuno plaćeno zanimanje.

Prijedlog je to novog Zakona o udomiteljstvu, koji je objavilo Ministarstvo socijalne skrbi. No, uvjeti za profesionalne udomitelje takvi su da ih, tvrde sadašnji udomitelji, praktički neće biti.

Slovenski primjer

Profesionalni udomitelj mora imati završen fakultet, i to iz područja socijalnog rada, socijalne pedagogije, psihologije, logopedije, edukacijske rehabilitacije, radne terapije i odgoja ili završenu srednju medicinsku školu. Uz to, mora imati najmanje pet godina iskustva kao udomitelj ili pet godina rada u dječjem domu ili obrazovnoj ustanovi.

- Ovakvi su nam uvjeti neprihvatljivi, osobito činjenica da bogato iskustvo u udomiteljstvu nije najosnovniji uvjet. Može li si logoped s petogodišnjim iskustvom u obrazovnoj ustanovi uopće predočiti što znači 24 sata brinuti o troje djece s poremećajima u ponašanju? Nije li mu lakše zaraditi prosječnu plaću u školi - pita se Katarina Bojšić, predsjednica Saveza udomitelja Hrvatske i članica radne skupine za izradu Zakona.

Iako se radna skupina vodila slovenskim primjerom, konačni prijedlog Ministarstva daleko je od prakse u Sloveniji. Slovenci za profesionalizaciju nisu propisali potrebnu stručnu spremu, već upravo dugogodišnje iskustvo u udomiteljstvu, izvrsne ocjene i status “uzornog udomitelja”, koju dodjeljuje posebna komisija. Od nešto više od 700 udomitelja u Sloveniji, njih 150 ima status profesionalca. Uz to, od postojećih udomitelja gotovo nitko neće moći zatražiti taj status.

Obrazovna struktura

Naime, obrazovna struktura naših udomitelja porazna je - 50 posto ih ima završenu samo osnovnu školu ili manje od toga, a nešto manje od tri posto ima završen fakultet.

- Stručna sprema doista ništa ne govori o udomitelju. Jedna od naših najboljih udomiteljica nije završila ni srednju školu, jer se udala u četvrtom razredu gimnazije, a jedan psiholog pobjegao je nakon 6 mjeseci jer se nije s tim mogao nositi - objašnjava Bojšić.

Profesionalni udomitelji brinut će o djeci i mladima s dodatnim potrebama, odnosno o djeci s problemima u ponašanju ili u sukobu sa zakonom, o djeci žrtvama obiteljskog nasilja, visokorizičnoj djeci, djeci s teškoćama u razvoju i mlađim odraslim osobama s invaliditetom.

- Radi se o “težoj” djeci, za koju, po mojem mišljenju, školska sprema nije najvažniji uvjet. Ali iskustvo itekako je - smatra udomiteljica. (...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:32