OBJAVA NA FACEBOOKU

UDRUGA FRANAK NEZADOVOLJNA ODLUKOM VRHOVNOG SUDA 'Banke su uspjele svojim pritiscima djelovati na suce, sto tisuća obitelji i dalje u neizvjesnosti'

 Damjan Tadic / CROPIX

Udruga Franak objavila je u utorak nakon odluke Vrhovnog suda u oglednom postupku vezano uz kredite u švicarskim francima kako po rješenju oglednog postupka nije došlo do pomaka te da je Sud izbjegao obrazložiti imaju li dužnici pravo na obeštećenje nakon provedene konverzije.

Oglednim postupkom rješavano je pitanje koje nije bitno i sada imamo odgovor koji nam ništa ne govori o tome jesu li ugovori u francima ništetni i kakva su naša prava na obeštećenje do dana konverzije. Opet moramo čekati na revizije koje smo čekali i prije, tvrde u Udruzi Franak u objavi na Facebooku.

Smatraju kako se Vrhovni sud igra sudbinama ljudi i dalje.

- Najprije smo imali konverziju baš zbog njegove sporosti, a sada nakon osam godina od početka kolektivnog postupka Vrhovni sud i dalje drži sto tisuća obitelji u neizvjesnosti što je sramotno. Banke su očigledno uspjele svojim pritiscima djelovati na suce i sve ono što su banke tvrdile ušlo je u sadržaj rješenja, dok se Vrhovni sud niti jednom riječju nije osvrnuo na naše očitovanje te na očitovanja drugih tužitelja umješača - drže u Udruzi franak.

- Njihov pritisak urodio je plodom. Uslijed toga, Vrhovni sud je pokazao još jednom svoju inertnost, neshvaćanje problema i potpunu društvenu neodgovornost odgađanjem konačnog rješenja svih pravnih pitanja u slučaju franak - ocjenjuju u Udruzi.

Vrhovni sud zaključio je, u prvom oglednom postupku u vezi s kreditom u švicarskim francima, da je sporazum o konverziji sklopljen na osnovi izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju valjan i ima pravne učinke u slučaju kada su ništetne odredbe osnovnog ugovora o kreditu o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli.

Odlukom u oglednom postupku donesenom 4. ožujka sud je odgovorio na pravno pitanje je li sporazum o konverziji sklopljen na osnovi Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju nepostojeći ili ništetan u slučaju kada su ništetne odredbe osnovnog ugovora o kreditu o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli, izvijestio je u utorak Vrhovni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:07