PRELOMILI SU

Udruga hrvatskih sudaca jednoglasno odlučila: U ponedjeljak suci kreću u štrajk kakav se ne pamti

Riječ je o prvom štrajku sudaca u Hrvatskoj, a na njega su se suci odlučili nezadovljni plaćama

Ilustracija

Suci su odlučili - u ponedjeljak 8. svibnja stupaju u dvotjedni bijeli štrajk koji će trajati do 19 svibnja. Odluku o njegovu održavanju donio je Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca i to jednoglasno, na sjednici održanoj u srijedu popodne.

Udruga hrvatskih sudaca ne koristi izraz štrajk već izraz "mjere upozorenja" na koje su se, kako tvrde, "suci odlučili zbog izostanka dijaloga s izvršnom vlasti". Ili jednostavnim rječnikom, suci kreću u bijeli štrajk zbog toga što izvršna vlast to jest njihovo resorno Ministarstvo pravosuđa i uprave ignorira njihove zahtjeve za povećanjem sudačkih plaća, ali i plaća sudskih službenika i namještenika i poboljšanjem materijalno - tehničkih uvjeta rada na sudovima.

Bijeli štrajk neće biti isti na prvostupanjskim i drugostupanjskim sudovima.

Na prvostupanjskim sudovima sastojat će se u tome da se za njegova trajanja odgađaju sve radnje u svim postupcima osim u hitnim predmetima u kojima bi zbog odgode mogla nastati nenadoknadiva šteta za stranke. Prvostupanjski su svi općinski sudovi, Prekršajni sud u Zagrebu, upravni i trgovački sudovi, kao i prvostupanjski odjeli županijskih sudova.

Drugostupanjski će sudovi u vrijeme bijelog štrajka održavati sjednice sudskih vijeća, ali neće otpremati strankama donesene presude i odluke osim, također, u hitnim predmetima kojima bi zbog odgode moglo doći do nenadoknadive štete za stranke. Drugostupanjski su Visoki kazneni sud, Visoki trgovački sud, Visoki upravni sud, Visoki prekršajni sud, Vrhovni sud Republike Hrvatske, te drugostupanjski odjeli županijskih sudova.

Udruga hrvatskih sudaca ističe da će u vrijeme bijelog štrajka suci biti na svojim radnim mjestima i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke nadležnosti cijelo radno vrijeme.

Ukratko, bijeli štrajk, ili kako ga suci nazivaju "mjere upozorenja" znače reduciranje normalnog rada sudova, ali suci će za njegova trajanja biti na svojim radnim mjestima.

Udruga hrvatskih sudaca u priopćenju je naglasila da ostaje kod svojih ranije istaknutih zahtjeva. Sudačka strukovna udruga, podsjetimo, traži da se sudačke plaće povećaju u dva koraka. Prvi korak je da se hitno svim sucima poveća osnovica za obračun plaća za 20 posto. Prvostupanjski suci, uz to, traže da im se kao hitno rješenje povećaju plaće na način da one ne budu niže od onih koje primaju viši sudski savjetnici specijalisti na Vrhovnom sudu.

Sadašnja osnovna neto mjesečna plaća prvostupanjskog suca iznosi 1.478 eura, a mjesečna neto plaća višeg sudskog savjetnika Vrhovnog suda 2.055 eura. Suci smatraju kako je nedopustivo da njihove plaće budu niže od plaća sudskih savjetnika koji imaju status državnih činovnika. Maleničino ministarstvo je u svom zadnjem prijedlogu kojeg su suci odbili, ponudilo 8 posto povećanja osnovice za izračun sudačkih plaća, prvostupanjskim sucima povećanje neto plaće na 1.863 eura što je i dalje 192 eura niže od neto plaće viših sudskih savjetnika na Vrhovnom sudu.

Uz te hitne mjere povećanja plaća koje bi ublažile rast inflacije od 2009. od kad im plaće nisu značajnije rasle, suci traže da se do 1. listopada ove godine sustavno urede plaće sudaca na način da se uvedu platni razredi koji bi i sucima prvostupanjskih sudova omogućili da nakon određenih godina staža, ako uredno obnašaju sudačku dužnost, pređu u platni razred kojeg imaju suci županijskih sudova. Sudačka udruga zahtijeva i da se plaće žalbenih odjela županijskih sudova izjednače s onima koje imaju suci visokih sudova.

Uz to Udruga hrvatskih sudaca traži i hitno povećanje plaća sudskih službenika i namještenika koji zbog niskih plaća odlaze sa sudova na bolje plaćene poslove, a na natječaje koje za njihova upražnjena mjesta raspisuje Ministarstvo, ne javlja se nitko ili se javlja nedovoljan broj kandidata. Udruga sudaca također traži i bolje tehničke i materijalne uvjete rada, jer većina sudova ima zastarjelu informatičku opremu i neadekvatne prostorne uvjete.

Malenica: očekujem da suci nastave s radom, nisu svi članovi Udruge sudaca

"Očekujem da suci nastave s radom. Udruga hrvatskih sudaca obuhvaća samo jedan dio hrvatskih sudaca. Vidjet ćemo koliko će ih se odazvati pozivu na bijeli štrajk. Apeliram na Vrhovni sud i predsjednike sudova da osiguraju pravo na pristup sudu i na neometano suđenje za sve stranke", izjavio je u srijedu popodne ministar pravosuđa Ivan Malenica za N1 Televiziju komentirajući odluku Udruge hrvatskih sudaca o stupanju sudova u bijeli štrajk.

Ustvrdio je kako je njegovo Ministarstvo prošle godine iniciralo povećanje plaća sudaca, te da je zadnjih mjesec dana s predstavnicima sudbene vlasti o tome intenzivno razgovaralo. "Predvidjeli smo povećanja plaća pravosudnim dužnosnicima prvog stupnja, povećanje koeficijenta na 4,21 plus povećanje osnovnice 8% svim pravosudnim dužnosnicima i uz to još materijalna prava. Izračunali smo da bi za suce, odnosno pravosudne dužnosnike prvog stupnja to iznosilo mjesečno oko 513 eura u neto iznosu.

Oni bi dobili povećanje osnovice, povećanje koeficijenta i određena materijalna prava koja dosad nisu imali, a to su pravo na trošak prijevoza, božičnicu i na regres. To bi u neto iznosu bilo 513 eura mjesečno, što nije malo povećanje. Svjesni smo da se sucima dugo nije povećavala plaća. Predložili smo to radnoj skupini. Radna skupina nastavlja s radom sljedeći tjedan", kazao je za N1 Malenica.

Međutim, Udruga hrvatskih sudaca već je ranije na svojim stranicama objavila da je izračun Ministarstva pravosuđa o ponuđenom povećanju neto plaća prvostupnjskih sudaca za 513 eura netočan jer Minstarstvo u svojoj računici kao referentnu uzima plaću prvostupanjskog suca s 29 godina sudačkog staža, a ne osnovnu plaću suca početnika.

Udruga sudaca tvrdi da je Ministarstvo sucima prvog stupnja punudilo mjesečno povećanje plaće od od 385 eura, a ne kako Ministarstvo tvrdi povećanje od 513 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:03