NYT, REUTERS, ABC NEWS...

UGLEDNI SVJETSKI MEDIJI IZVJEŠTAVAJU O ŠTRAJKU PROSVJETARA U HRVATSKOJ Prenijeli su izjave sindikalista, ali i komentirali stanje hrvatske ekonomije

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.11.2019. u 22:00

Gunja, 080914
Osnovna skola Antun i Stjepan Radic u Gunji. Hrvatske osnovne i srednje skole danas otvaraju svoja vrata za vise od pola milijuna ucenika, medju kojima je i vise od 41 tisuce prvasica. Tako je i osnovna skola u Gunji nakon 89 dana kako si ih pogodile teske poplave uspjela obnoviti skolu i upisati 310 ucenika od cega cak 41. ucenik prvog razreda. Ravnatelj Stipica Misura i vise je nego zadovoljan povratkom ucenika u skolske klupe. Na fotografiji: Obnovljena skola u Gunji
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

Vijesti o generalnom štrajku prosvjetara u cijeloj Hrvatskoj prenijeli su i mnogi svjetski mediji. Tako ugledni New York Times prenosi vijest Associated Pressa kako su se učitelji u Hrvatskoj nakon djelomičnog odlučili na opći štrajk tražeći veće plaće.

Navode kako su sindikalci najavili generalni štrajk u prosvjeti i ulične akcije. AP pritom prenosi izjavu Branimira Mihalineca koji je rekao da "je ovo borba za dostojanstvo i društveni status", a pišu i kako hrvatski učitelji kažu da njihove plaće zaostaju za onima drugih državnih službenika.

New York Times ističe kako je hrvatsko gospodarstvo gotovo uništeno zbog ratova koji su se dogodili uslijed raspada bivše Jugoslavije 90-tih godina. Iako je Hrvatska pristupila Europskoj uniji, još uvijek ne uspijeva uhvatiti priključak sa Zapadnom Europom.

Vijest o štrajku je prenijeli su i agencija Reuters, američki ABC News, Yahoo News te Washington Post.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo