DIVLJANJE CIJENA

UGP: ‘Jedine crne liste koje trebamo su one s uhljebima‘; Analitičar: ‘Nema zabrane, kruh može biti i 1000 kuna‘

Paljba od strane vladajućih, a koja mahom služi za dobivanje jeftinih političkih poena, neće uroditi nikakvim rezultatima, poručuju
 Davor Pongracic/Cropix

Udruga Glas poduzetnika u petak se osvrnula na ideje vezane uz crne liste hrvatskih poduzetnika te inspekcije s potencijalnim novčanim kaznama zbog zaokruživanja cijena u eurima. Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na sulude i nepromišljene ideje vezane uz crne liste hrvatskih poduzetnika te inspekcije s potencijalnim novčanim kaznama zbog zaokruživanja cijena u eurima.

Crne liste, ograničavanje cijena i uvođenje novčanih kazni u vrijeme inflacije i financijske nesigurnosti svakako nisu odraz demokracije. Koliko je nama poznato, živimo u državi koja ima tržišnu ekonomiju i gdje svaki poduzetnik samostalno određuje cijenu svog proizvoda/usluga ovisno o tome postoji li za njim potražnja.

Tragikomično je da živimo u državi koja izravno napada poduzetnike zbog podizanja i zaokruživanja cijena, a sve to tijekom rapidnog povećanja cijena energenata, hrane, komunalnih davanja te konstantnom željom poduzetnika za podizanjem plaća svojih zaposlenika. Paljba od strane vladajućih usmjerena na hrvatske poduzetnike, a koja mahom služi u populističke svrhe i za dobivanje jeftinih političkih poena, zasigurno neće uroditi nikakvim rezultatima. Tržište će se s vremenom, kao što imamo primjer i u drugim državama, stabilizirati, a tome ovakav pristup vladajućih može samo štetiti i usporavati ga.

Umjesto da se okrenu rješavanju gorućih problema našeg društva, a kojih ne manjka, kao što su neefikasno i korumpirano pravosuđe, nevjerojatno neefikasna birokracija, ogromni porezi i nameti, neefikasno zdravstvo i obrazovanje i sl., oni krivca za sve traže u onima koji su podigli cijene svojih proizvoda ili usluga.

Dosad od aktualne vlasti nismo vidjeli niti jednu reformu, ali zato prijetnje, napade i prozivanja poduzetnika, ponajviše kroz medije, gledamo gotovo svakodnevno. Jedine crne liste koje nama kao društvu trebaju su one s nesposobnim uhljebima koje desetljećima ‘nagrađujemo‘ za nerad i korupciju, za nezasitnost u pljački. No takvo što teško ćemo dočekati jer iziskuje političku hrabrost, dignitet i pritom ne podilaženje biračkom tijelu.

image

Boris Podobnik

Marko Todorov/CROPIX

Svjedoci smo kako je ovih dana podizanje cijena proizvoda ili usluga pljačka, bezobrazluk i pohlepa, no kad to učini državna firma, to je promjena koja se morala dogoditi jer rastu troškovi i radnici trebaju veće plaće! Umjesto da se smanji stopa PDV-a, ukine većina parafiskalnih nameta, prestane oporezivanje dobiti koja se reinvestira, konačno podigne prag za ulazak u sustav PDV-a na 100.000 eura, drastično smanji broj državnih službenika te napravi reforma pravosuđa, poduzetnici - koji stvaraju i zapošljavaju - dobivaju prijetnje, napade i potencijalne kazne - stoji u priopćenju Udruge Glas poduzetnika.

A o svemu se oglasio i Boris Podobnik, član Nadzornog odbora UGP-a.

- Kad se u dobrim godinama ne provode reforme koje bi nas promijenile da više ličimo na nizozemsko ili švicarsko društvo, onda u teškim godinama, kao što su ove, Vlast pribjegava rješenjima koja poništavaju tržište - zamrzavanju cijena, na neodređeno. Ta mjera će, nažalost, kao u vrijeme socijalizma rezultirati nestašicama, roba će biti jeftina, ali je neće biti. Također, u budućnosti će nas, osim u turizmu, strani investitori zaobilaziti u širokom luku. Nije bilo potrebe za ovim mjerama jer će zbog Shengena, a i zbog najavljene zabrane rada nedjeljom, Hrvati opet vikendima kupovati u Sloveniji, Italiji, Austriji i Mađarskoj i to bi brzo vratilo cijene u normalu. Kad nema granica i carine, granice postaju administrativne i više ništa ne sprječava naše građane da kupuju vani, ali i naše firme da se presele u Brežice, dok radnici žive u Zagrebu ili Svetoj Nedelji.

Inače cijene ne rastu iz obijesti prodavača, već zato što su cijene energenata previsoke, inflacija je visoka pa i cijena rada skače. Ako ministri misle da cijena hrane neopravdano raste, neka onda kupe farmu i djelatno nam pokažu kako njihova hrana može biti jeftinija. Neka ministri kupe jednu benzinsku pumpu i pokažu nam kako se stvara ekstra profit kad plavi dizel moraš prodavati po nižoj cijeni od veleprodajne.

Nisu vremena za pokazivanje ega. Neka Vlada pozove predstavnike poduzetnika, dakle predstavnike UGP-a i recimo HUP-a, da s Vladom nađemo zajednička rješenja koja će zadovoljiti i Vladu i poduzetnike te stvorimo i zajedničko tijelo koje će raditi na reformama i digitalizaciji. Vladin novac i znanje poduzetnika mogu od Hrvatske napraviti čudo, a sad je potez na Vladi da to i omogući. U protivnom, iz Hrvatske će otići mnogi koji to nisu htjeli. Pružimo si ruku jer jednostavno zbog domoljublja moramo - zaključio je Podobnik.

‘Nema nikakve zabrane dizanja cijena‘

Stručnjak za cijene u maloprodaji Slobodan Školnik i ekonomski analitičar Neven Vidaković u HTV-ovoj emisiji Studio 4, komentirajući poskupljenja nakon uvođenja eura, osudili su jučerašnje kritike vladajućih upućene trgovcima koji su po njima neopravdano povisili cijene, poručujući da dizanje cijena na slobodnom tržištu nije zabranjeno.

Školnik je rekao da poskupljenja imaju "neke sitne veze s uvođenjem eura" te da je nesretna okolnost da euro uvodimo u trenutku visoke inflacije. Dodao je kako se trgovci ne trebaju bojati jer cijene dižu po zakonu.

- Nema nikakve zabrane dizanja cijena. Vi kruh sutra možete dignuti na 1000 kuna, nema nikakvog ograničenja. Jedino ograničenje je slobodno tržište. Prema tome, ta hajka i galama je čisti PR - poručio je Školnik.

Vidaković je rekao da je poskupljenje kristalno jasna poruka Vladi koliko ih netko shvaća ozbiljno.

- Da su svi vjerovali u ono što je Vlada pričala, onda do poskupljenja ne bi došlo - izjavio je za HRT.

Vidaković je rekao da premijer Andrej Plenković, kako bi umirio građane, zajedno sa svojim ministrima "ide okolo i prijeti".

Dodao je i kako je način borbe protiv inflacije pogrešan, da cijeli sustav u Europi postaje inflatoran te da se to može riješiti razvojnom politikom, a ne ograničavanjem cijena.

Na pitanje kako je moguće da butelja vina preko noći poskupi s 40 na 79 kuna, Školnik je rekao da se radi o slobodnoj procjeni i riziku poduzetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:47