MIJALIĆU URUČEN OTKAZ

Uhvaćen je u laži. Na posao dolazio u 8, a odlazio u 10

Upravo se Mijalić pozivao na kamere, tvrdeći da će one dokazati da radi svoj posao. Međutim, dokazale su da laže
Jadranko Mijalić, arhivska fotografija
 Davor Pongračić / Hanza Media

ZAGREB - Jadranko Mijalić više neće raditi Hrvatskoj poštanskoj banci, niti će imati svoj dragocjeni menadžerski ugovor koji mu je jamčio veliku plaću od oko 30 tisuća kuna, službeni automobil i karticu.

HSLS-ovom kadru iz Vrbovca, koji je prije godinu i pol “uhljebljen” na dobro plaćenom mjestu pomoćnika direktora za financije, Uprava HPB-a jučer je, kako smo neslužbeno doznali, uručila izvanredni otkaz ugovora! I to zato što je nedvojbeno utvrđeno ono o čemu je Jutarnji list prošli tjedan pisao - da HSLS-ovac Mijalić gotovo ništa ne radi i da ustvari u državnoj instituciji ima fiktivan posao.

Tvrdi da mu se namješta

Još prošli tjedan Mijalić je uporno tvrdio kako svoj posao redovito i dobro obavlja te kako nadzorne kamere na ulasku u poslovnu zgradu Banke, gdje je u Jurišićevoj u prizemlju bio i njegov ured, to mogu i dokazati. I dokazale su: ali da Mijalić laže!

Uprava Banke je, kako smo doznali, pregledala sve videozapise na koje su pozivao, a oni su pokazali: Mijalić dolazi na posao, ali je za plaću, pet puta veću od prosječne, radio samo dva sata dnevno!

Na videonadzoru se, kaže naš izvor iz Banke, jako dobro vidi kako Mijalić svako jutro u 8 sati dolazi u Banku da bi samo dva sata kasnije otišao s posla. Stoga je jučer, kada mu je uručen otkaz, kaže naš izvor, Mijalić suočen s “činjenicama o svojim dolascima na posao potkrijepljen slikama i vremenima s nadzornih kamera”.

Potpuno je nevjerojatno da bi netko tko je na tako važnoj funkciji, kao što je ona pomoćnika direktora za financije, imao posla samo dva sata dnevno. Osim ako naravno ništa nije radio. A upravo to su tvrdili i neki članovi vodstva Banke koji su nam prošli tjedan i otkrili kako Mijalić ne radi gotovo ništa.

Mijalić je demantirao sve što smo pisali, tvrdio da će videonadzor pokazati da govori istinu te da mu se sve smješta zbog izbora u HSLS-u. Da je on uzoran “radnik” tvrdio je i njegov izravno nadređeni šef Mario Kirinić, direktor financija.

HSLS branio neradnika

U njegovu je zaštitu bez zadrške stao i HSLS koji je još tada vodila Đurđa Adlešič. Iako Banka niti jednom riječju nije osporila naše informacije, umjesto zahtjeva da se sve istraži, HSLS je najavio sudsku tužbu protiv Jutarnjeg.

Za razliku od HSLS-a, premijerka Jadranka Kosor je čim je čula za slučaj Mijalić bila jasna: takvi se slučajevi neće tolerirati.

Banka je tada potvrdila i da je dijelu menadžera, među kojima je bio i Mijalić, ponuđen novi ugovor na znatno manju plaću. No, on ga tada još nije potpisao jer je bio na godišnjem. Još prije četiri dana Banka nam je službeno objasnila kako “oni koji neće potpisati ugovor više neće moći raditi u Banci”.

Iz njihovog službenog odgovora može se jasno iščitati kako je Mijalić bio jedini koji je kao pomoćnik direktora uživao blagodati menadžerskog ugovora. HPB nam je, naime, u svom odgovoru naveo kako se menadžerske pozicije u Banci odnose na Upravu, direktore Sektora i Ureda banke.

Dakle, uz to što je za Mijalića u HPB-u mjesto pomoćnika direktora “izmišljeno” jer prije njegova dolaska nije postojalo, još je dobio i menadžerski ugovor na koji po svojoj funkciji uopće nije imao pravo! I to pokazuje kako je ovaj HSLS-ovac bio dobro zaštićen i osiguran u državnoj banci.

Novi ugovori menadžerima

Tek dolaskom nove Uprave Banke na čelu s bivšim viceguvernerom HNB-a Čedom Maletićem “zbrinjavanjem kadrova” u državnoj banci odlučilo se stati na kraj. Izmijenjene ugovore dobilo je čak 17 menadžera. Sa slučajem Mijalić nova Uprava banke suočena je odmah po dolasku. Ljetos na sastanaku najužeg menadžmenta čulo se kako i HPB ima svog Buljubašića, ali njihov ima i menadžerski ugovor, službeni auto i karticu.

Đurđa Adlešič je znala da ništa ne radi, ali je šutjela

Kada smo prošli tjedan objavili informacije o Mijaliću, bivša predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič o slučaju se uopće nije željela očitovati.

- Moramo biti korektni. Pričekajmo prvo da čujemo što ima za reći Banka - pravdala se. No, Adlešič je i tada bez potvrde Banke jako dobro znala da i HSLS ima svog Buljubašića. Upravo je ona, kako smo doznali od jednog HSLS-ovca, nekim članovima stranke još prije dva mjeseca spomenula Mijalića i njegov status u Banci.

A upravo se HSLS pod vodstvom bivše predsjednice volio hvaliti kako oni svoje kadrove ne zbrinjavaju po državnim institucijama. Inicijativa Adlešič je, podsjetimo radi potvrde toga, bila i izbacivanje dužnosnika iz nadzornih odbora. No, činjenica je da Mijalić bez potpore stranke posljednjih šest godina ne bi mogao sjediti u dobro plaćenim foteljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:32