STOP TAJNOSTI

Ukida se pravo na anonimni telefonski broj

 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Hrvatske mobilne operatere poprilično je uznemirio zahtjev obavještajnih službi da će korisnici mobitela koji nisu na pretplati, već se koriste popularnim bonovima, također morati biti registrirani kao i ostali. Operativno-tehnički centar za nadzor telekomunikacija od Vipneta, Tele2 i T-Mobilea traži da se nadzor korisnika prepaid usluga uvede prema hitnom postupku, a kao razlog za ovaj zahtjev navode borbu protiv kriminala i korupcije, pravdajući se kako osobe iz krim miljea uglavnom koriste neregistrirane brojeve, čime izbjegavaju prisluškivanje.

Tri zakona to omogućuju

Stoga su u OTC-u odlučili da je jednostavnije svim građanima ukinuti pravo na anonimni telefonski broj, te tako pokušati ući u trag traženim kriminalcima i mafijašima. Također ističu kako već postoje tri zakona kojima se reguliraju ovakve stvari.

Gnjev operatera je razumljiv, s obzirom da je riječ o vrlo velikom broju korisnika prepaid usluge, koji su se na korištenje mobitela pomoću bonova odlučili upravo zato jer se ne moraju pretplatiti i time jednostavnije kontroliraju svoje troškove. No isto tako, radi se o priličnoj povredi privatnosti građana, što posebno ističu u Vipnetu u kojem podsjećaju da građanima Ustav štiti temeljne slobode, pa tako i pravo na anonimnost i zaštitu tajnosti podataka.

Neke države već ukinule

S druge, pak, strane nije posve jasno što u obavještajnim službama konkretno žele ovime postići, jer opće je poznato da sumnjivci koje traži policija svoje anonimne brojeve koriste jednom ili dvaput, nakon čega ga bace. Osim toga, nerijetko koriste i ukradene mobitele, što također nije od nikakve koristi policiji. I na kraju, teško je povjerovati da bilo tko od njih brojeve kupuje s pravim dokumentima.

Iako postoje zemlje u kojima je ova praksa uvedena još odavno, “lica s tjeralica” hvata se na neke druge načine, poput praćenja signala mobitela, bez obzira na čije je ime broj registriran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:07