IZGUBILI PRAVA

UKINULI IM DJEČJI DOPLATAK ZBOG 200 KUNA! Rješenje im je stiglo dan nakon što su dobili još jednu bebu...

 
Ilustracija
 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je predstavila mjere populacijske politike. Otprilike u to vrijeme Ivona Herceg dobila je obavijest da se za njezino četvero djece ukida dječji doplatak jer su na osnovu prošlogodišnjih prihoda prešli dozvoljenu svotu po broju članova kućanstva.

Prema HZMO-u, pravo na doplatak za djecu stječe korisnik ako ukupni dohodak ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 50 posto proračunske osnovice.

Cenzusne grupe su tri, a Ivona Herceg sa svojom obitelji pripadala je u treću, prema kriteriju da prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva prelazi 33,66 posto (1119,53 kn), ali ne prelazi 50 posto, odnosno 1663 kune.

- Kompletna dokumentacija predana je 8. veljače. Riječ je o prihodima mojeg supruga i mojoj porodiljnoj naknadi. Prema izračunima je ispalo da smo po članu kućanstva za prošlu godinu ostvarili 1817,38 kuna, dakle, prekoračili smo 154,38 kuna po članu kućanstva. Na osnovu toga ukinut je dječji doplatak, koji je za sve četvero djece iznosio 2000 kuna - priča Herceg. No, ono što je još apsurdnije jest činjenica da je Ivona 5. lipnja rodila peto dijete, a rješenje o ukidanju dječjeg doplatka stiglo je 6. lipnja.

- Dijete ćemo prijaviti za nekoliko dana i zasigurno ćemo se žaliti na odluku jer nas je sada sedmero u kućanstvu. No, nije to poanta. Stvar je u tome da se o pronatalitetnoj politici govori, a da istodobno nema nikakvih prava - kaže Ivona. Dodaje kako nikakvog poticaja od države nije dobila, dapače, čini joj se da je bolje ne raditi i biti socijalni slučaj jer bi tada imali više novca.

- Ne želimo da se od nas radi slučaj. Ovo govorim uime svih mnogobrojnih obitelji. Činjenica je da se puno priča, a ništa se ne radi i zapravo sve moramo sami - kaže Herceg i zaključuje da nije riječ o novcu koji troši na sebe, nego njime pokriva realne troškove svoje djece poput škole, izleta i izvanškolskih aktivnosti na koje djeca imaju pravo ići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:41