USTAŠKI POZDRAV

'Uklonit ćemo pečate HOS-a, za njih je kriva Milanovićeva Vlada'

Pasivnost SDP-ove Vlade dovela je do situacije da se ne može govoriti da je sporna ploča nelegalna, kaže naš izvor iz Vlade
 Mate Piškor / CROPIX

Problem spomen-ploče u Jasenovcu s imenima poginulih branitelja, pripadnika HOS-a, na kojoj je istaknut ustaški pozdrav “Za dom spremni” kao sastavni dio pečata Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba, Vlada će riješiti institucionalno.

Rekao nam je to visoki Vladin dužnosnik stavljajući do znanja da Vladi Andreja Plenkovića nije prihvatljivo isticanje fašističkih simbola i pozdrava, ali problem neće riješiti po diktatu SDP-a. Tim prije, kaže naš sugovornik, što je upravo njihova pasivnost dovela do apsurdne situacije u kojoj se ne može govoriti da je sporna ploča nelegalna.

Naime, Udruga HOS-a Zagreba još je 2002. izmijenila Statut i definirala da u pečatu imaju “Za dom spremni”.

Bez odgovora

Kako se 2014. mijenjao Zakon o udrugama i one su trebale obnoviti registracije, zagrebački HOS-ovci su u rujnu 2015. Gradski ured za opću upravu pitali mogu li zadržati“Za dom spremni”. Gradski ured nije znao što bi im odgovorio pa su pitali Ministarstvo uprave. Do danas nisu dobili odgovor pa su nastavili koristiti pečat.

Ne može se, dakle, reći da je spomen-ploča - nezakonita.

U Vladi su svjesni da su se našli u sivoj zoni i da u ovome času nema dobrog rješenja. A za tu sivu zonu optužuju prethodnu, SDP-ovu Vladu koja se prva oglušila na upite lokalnih ureda državne uprave koji nisu znali kako se postaviti prema ovakvim simbolima, tim prije što ih Zakon o udrugama iz 2014. ne zabranjuje. U zakonu čak nema ni formulacije iz koje bi se mogao izvesti zaključak o njihovoj zabrani.

U Vladi kažu da će riješiti problem, ali još ne navode kako. Na primjedbe kako je Ivo Sanader odlukom Vlade 2004. uklonio spomenike Budaku i Francetiću, naš sugovornik odvraća da situacija nije ista. Kod spomenika nije bilo dvojbe da su zabranjeni, a grb na ploči u Jasenovcu uredno je registriran.

Stav DORH-a

Bivši ministar uprave Arsen Bauk kaže da nema mjesta njegovoj odgovornosti. - Gradski ured je mogao donijeti odluku o registraciji Udruge dragovoljaca HOS-a ili odbiti tu registraciju. Da je donio odluku, na nju se moglo žaliti, a Ministarstvo uprave bi odlučilo u povodu žalbe - kaže Bauk. Rekao je da se spomenuta udruga obratila i Ustavnom sudu, a sud je od Ministarstva uprave tražio mišljenje o (ne)dopustivosti upotrebe pozdrava “Za dom spremni”. - Odgovorili smo da to pitanje nije u našoj nadležnosti, ali ih uputili i na stav DORH-a koji je zbog izvikivanja ustaškog pozdrava pokrenuo kazneni postupak protiv Šimunića - zaključio je Bauk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:54