SPORNI SPOMENIK

ŽIDOVSKA ORGANIZACIJA B'NAI B'RITH HRVATSKA O 'ZA DOM SPREMNI' U JASENOVCU 'Ovakvi ispadi narušavaju ugled Hrvatske u cijelom svijetu'

 HANZA MEDIA

Prije manje od mjesec dana u centru Jasenovca ustaška krilatica ‘Za dom spremni’ ugravirana je na ploči i 5. studenog podignuta na pročelje zgrade na Trgu kralja Petra Svačića, u sjećanje na 11 poginulih pripadnika 1. satnije ‘Ante Paradžik’ Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom području.

Ploču su postavili veterani HOS-a Jasenovca i Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba, što je ovih dana izazvalo negodovanje brojnih zbog očite provokacije, a sada je i židovska organizacija B'nai B'rith Hrvatska u Hrvatskoj izrazila zabrinutost.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'B'nai B'rith Hrvatska, loža "Gavro Schwartz" židovska nevladina organizacija u Hrvatskoj, ogranak je velike i ugledne svjetske organizacije B'nai B'rith International, kao i ogranak europske B'nai B'rith organizacije. Zadatak i svrha tih organizacija, koje imaju svoje promatrače u najvišim tijelima svjetskih i europskih foruma je da ukazuje na svaku pojavu revanšizma, neonacizma, antisemitizma, vjerske, rasne i etničke netolerancije.

Nedavni nemili događaj s natpisom u Jasenovcu, koji upućuje na želju za rehabilitacijom nacizma i ustaštva izaziva našu zabrinutost i negodovanje. Hrvatsku smatramo svojom državom, u čije je temelje ugrađen antifašizam, a čije su granice i samostalnost izvojevane stradanjem velikog broja građana Hrvatske koji su stali na stranu protivnika nacizma i ustaštva, dok se tek mali broj hrvatskog naroda svrstao na stranu nacističkih zločinaca i njihove ideologije u čijim korijenima su bili rasni progoni, surova ubijanja i etnička čišćenja.

Zabrinuti smo što 70 godina nakon poraza tih najmračnijih ideologija, u Hrvatskoj još uvijek postoje skupine, koje na čudne načine, poput natpisa u Jasenovcu, negiraju strahote nacističke ideologije. Ovakvi ispadi narušavaju ugled Hrvatske u cijelom svijetu, koji je još davno osudio nacizam. Autori natpisa u Jasenovcu, podigli su spomenik suborcima koji su dali život za slobodnu demokratsku Hrvatsku u Domovinskom ratu. Zabrinjava nas što ti autori s takvim natpisom na spomeniku nisu svjesni da je to neprimjereno djelovanje čime se nanosi šteta svim građanima Hrvatske.

Našim prijateljima u Europi i svijetu nastojat ćemo objasniti, da su ovakvi ispadi koji su povezani s antisemitizmom, pojedinačni slučajevi, netipični za hrvatsko društvo. Istovremeno želimo ukazati na potrebu djelovanja vlasti, nevladinih organizacija, medija i hrvatskog društva u cjelini u smislu, da se nemili događaji poput ustaškog natpisa na javnom mjestu u Jasenovcu ne pojavljuju. Očekujemo prvenstveno od izvršne vlasti poduzimanje efikasnih mjera za osudu dosadašnjih i sprječavanje mogućih budućih ovakvih ispada.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2023 00:24